PalloTV - Helmarit hiljensi islantilaisyleisön

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
14.07.2023

Helmarit hiljensi islantilaisyleisön

RAPORTTI: Islanti - Suomi 1-2 (0-1)

Suomen naisten A-maajoukkueen kahden ottelun kesäkiertue alkoi 2-1 (1-0) voitolla Islannista. Kyseessä oli naisten kuudes perättäinen voitto. Helmarit ei ole tämän vuoden puolella pelaamissaan otteluissa menettänyt pistettäkään. Eveliina Summanen ja Jutta Rantala vastasivat Suomen maaleista. Kiertueen toinen ottelu pelataan tiistaina, jolloin Suomi kohtaa Skotlannin Tampereella.

Ottelu alkoi kotijoukkueen komennossa. Ensimmäisten minuuttien aikana Islanti väläytteli toista vahvaa osaamisaluettaan eli vastahyökkäyspelaamistaan, mutta kovin kauaa Helmarit ei ollut helisemässä emäntien suoraviivaisten ja nopeiden hyökkäysten kanssa.

Hyvän alun lisäksi Islanti oli vaarallisimmillaan ensijakson lopussa, jolloin Sveindís Jónsdóttir piti ajoittain helmaripuolustusta pilkkanaan. Tolppaa lähemmäksi tämä Islannin tähtihyökkääjä ei kuitenkaan palloa pystynyt toimittamaan.

Sähäkän alun jälkeen otteluun tuli seesteinen vaihe. Suomi sai odotetusti pallon hallinnan itselleen, kun Islanti pakotettiin vain vastahyökkäyspelaamiseen. Islannin hitaat, rakentamalla tehdyt hyökkäykset Suomi kuihdutti aktiivisella ja korkealla prässillä.

Kotijoukkueen viiden puolustajan linjaa Suomi ei kuitenkaan saanut rikottua kunnolla vasta, kun Summanen pääsi viimeistelemään ottelun avausmaalin 27. minuutilla. Sitä ennen oli yksi kulmapotku, mutta se ei tuottanut vaikeuksia Islannin maalivahdille. Maaliin johtanut hyökkäyskin ehti oikeastaan kuivua kasaan, mutta Katariina Kosola puhalsi sen uudelleen henkiin - syöttö alas päin ja Summanen tälläsi kuukauden maalikimaraan kelpaavan osuman 25 metristä tolpan kautta verkon perukoille.

Johto-osuman jälkeen Helmarien peli oli suorastaan lennokasta. Rantala, Ria Öling ja Natalia Kuikka pääsivät vuoroillaan kokeilemaan maalilukemien kaunistelua. Hyökkääminen oli välillä jopa niin raisua, että Jónsdóttir pääsi aikaisempaa paremmin esiin ja erittäin nopeana pelaajana pääsi karkuun hitaammilta suomalaisilta.

Toinen puoliaika alkoi yhtä lennokkaasti. Suomen hyvä esitys huipentui toiseen maaliin. Kosola vei Islannin laitapuolustajaa Berglind Ágústsdóttiria kuin kuoriämpäriä ja pääsi vapauttamaan Rantalan tekemään pahojaan. Rantala kiskaisi vasurilla maalivahdin pikkuboksin kulman tuntumasta Helmarien 2-0 osuman. Se oli Rantalalle jo neljäs maalintekoyritys ottelun aikana.

Ágústsdóttir sai nopean hyvityksen virheelleen. Vain pari minuuttia Suomen toisen maalin jälkeen syntyi Islannin kavennus. Siinä yhdistyivät Islannin toinen vahvuus eli erikoispelaaminen ja Suomen heikkous eli erikoistilanteiden puolustaminen. Islanti sai vapaapotkun Eva Nyströmin rikkeen vuoksi.

Karólína Vilhjálmsdóttir lähetti vapaapotkun kohti maalia, jossa peräti kaksi islantilaispelaajaa pääsi suomalaispuolustukselta karkuun ihmeen helposti. Vilhjálmsdóttirin keskitys löysi Ágústsdóttirin, joka puski kavennuksen yläriman kautta.

Enempää maaleja ei nähty, sillä Helmarien onnistui jäädyttää peli menestyksekkäästi eikä Islanti saanut minkäänlaista kirivaihdetta päälle. Johtoa suojeltiin pelaamalla kellosta minuutit pois ja säästämällä voimia tiistaiseen Skotlanti-otteluun. Paljoa enempää energiaa ei olisi ollutkaan. Alkupuolen voimakas prässääminen oli vienyt ylimääräiset mehut mennessään.

Reykjavikin päästadion Laugardalsvöllur oli silmämääräisesti arvioiden puolillaan eli katsojia oli viitisen tuhatta. Peliolosuhteet olivat haastavat - Reykjavikissa oli erittäin tuulinen päivä ja lämpöä oli vain kymmenisen astetta. Ruohokenttä oli erinomaisessa kunnossa.

-Raine Pernu

Pe 14.7.2023, Reykjavik, Laugardalsvöllur
Islanti - Suomi 1-2 (0-1)
27. 0-1 Eveliina Summanen
66. 0-2 Jutta Rantala
68. 1-2 Berglind Ágústsdóttir

Artikkeliin liittyviä aiheita: