PalloTV - Skotlanti pani pisteen Helmarien voittokululle
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

18.07.2023

Skotlanti pani pisteen Helmarien voittokululle

RAPORTTI: Suomi - Skotlanti 1-2 (1-2)

Suomen naisten A-maajoukkue joutui tunnustamaan Skotlannin paremmakseen Tampereen maaottelussa. Ajoittaisessa kaatosateessa pelatun ottelun lopputulos kirjattiin vierailijoiden hyväksi lukemin 2-1 (2-1). Kyseessä oli Helmarien ensimmäinen tappio tälle vuodelle. Suomi hävisi edellisen kerran 6. syyskuuta 2022, jolloin Ruotsi antoi MM-karsinnan päätöksessä Suomelle tylyt 5-0 -kyydit.

Helmarit pelasi ensimmäisen puoliajan varovasti, mikä jälkikäteen ajateltuna oli virhe. Varovaisen taktiikan vuoksi Skotlanti pääsi hyppäämään kuskin paikalle ja yllätti Helmarien puolustuksen melko varhaisessa vaiheessa ja vieläpä kahdesti. Ottelu ehti vanheta vain 14. minuutille, kun Helmarit menetti pallon kulmakahinassa ja Caroline Weir iski ensimmäisen maalin Emma Watsonin syötöstä.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Suomen avainpelaajiin kuuluvalle Natalia Kuikalle sattui harmillinen virhe. Kirsty Hanson pääsi katkaisemaan Kuikan huolimattoman avaussyötön ja käynnistämään nopean vastahyökkäyksen kohti Helmarien maalia. Löysät pois, siirto keskelle ja Skotlannin yhdeksi ottelun hahmoista kohonnut Watson laukoi jo toisen maalin joukkueelleen.

Suomen vastaus tuli 25. minuutilla. Helmareilla oli pitkä pallonhallintajakso, jonka päätteeksi Elli Pikkujämsä pääsi laukomaan paristakymmenestä metristä. Luja maanuoliainen upposi vasempaan alanurkkaan. Skotlannin maalivahti Lee Gibson oli hyvin mukana, mutta oli silti voimaton tarkan ja kovan kudin edessä. Esityön teki Oona Sevenius.

Toisella puoliajalla ottelun kuva muuttui täysin. Helmarit uhkui kentällä sitä samaa draivia, jolla se pelasi viime viikolla Islantia vastaan Reykjavikissa. Skotlanti jäi täysin alakynteen ja Suomelle alkoi avautua maalipaikkoja miltei liukuhihnalta. Viimeistelijöitä ei vain ollut ja moni pelaaja vuoronperään kävi kokemassa Skotlannin maalin koskemattomuuden.

Oma osansa Suomen kärsimässä kuivuudessa oli Gibsonilla, joka joutui venymään useita kertoja hyviin torjuntoihin. Hän ja vasta 17-vuotias Watson olivat Skotlannin näkyvimmät pelaajat. Helmarien esityksestä kertoo paljon se, että yksi joukkueen parhaista oli Katariina Kosola, joka tuli kentälle vasta 66. minuutilla. Avauskokoonpanosta voidaan nostaa esiin ainakin Pikkujämsä, josta kasvaa koko ajan entistä jykevämpi tukipilari Helmarien puolustukselle.

Ratinan stadionilla oli sateesta huolimatta 4 812 katsojaa. Pääkatsomo oli lähes täynnä ja ihmisiä riitti myös kattamattoman pitkän sivun puolelle. Ottelussa syntyi kuin huomaamatta yksi yleisöennätys: tämä on Helsingin ulkopuolella pelattujen ystävyysotteluiden paras katsojamäärä. Edellinen (4 477) oli myös Skotlantia vastaan tehtynä Turussa 26. syyskuuta 2007. EM-lopputurnaus- sekä EM- ja MM-karsintaotteluissa on luonnollisesti riittänyt enemmänkin katsojia kuin tuo reilut 4 800.

Islannin ja Skotlannin kohtaamiset jäävät viimeisiksi harjoitusotteluiksi ennen syksyllä käynnistyvää naisten Kansojen Liigaa. Helmarit pelaa samassa B-liigan lohkossa Romanian, Slovakian ja Kroatian kanssa. Suomi avaa kilpailun kotiottelulla Slovakiaa vastaan. Se pelataan Turussa 22. syyskuuta.

-Raine Pernu

Ti 18.7.2023, Tampere, Ratinan stadion
Suomi - Skotlanti 1-2 (1-2)
14. 0-1 Caroline Weir
19. 0-2 Emma Watson
25. 1-2 Elli Pikkujämsä
yleisöä: 4 812

Artikkeliin liittyviä aiheita: