PalloTV - Helmareille nuhainen voitto Romaniasta
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
26.09.2023

Helmareille nuhainen voitto Romaniasta

RAPORTTI: Romania - Suomi 0-1 (0-1)

Helmarit voitti Kansojen Liigan ensimmäisessä vierasottelussaan Romanian maalein 1-0 (1-0). Ottelun ainoa maali syntyi rangaistuspotkusta, jonka Eveliina Summanen laukoi sisään. Vaikka tärkein, kolme pistettä, irtosikin, Helmarien otteet jättivät paljon toivomisen varaa. Suomi johtaa B2-lohkoa ainoana ilman pistemenetyksiä Kroatian hävittyä murskaluvuin Slovakialle.

Ottelun ainoaksi osumaksi jäänyt maali syntyi jo 17. minuutilla. Pilkkuun johtanutta rikettä edelsi Suomen toinen kulmapotku, joka annettiin lyhyenä. Jälkitilanteessa kotijoukkueen keskikenttäpelaaja Genoveva Roșie tyrkkäsi keskitystä tavoitelleen Natalia Kuikan nurin eikä ottelun erinomaisesti tuominneella saksalaiserotuomarilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin osoittaa kädellään kohti täplää.

Ensimmäinen puoliaika sujui Suomen täydellisessä komennossa. Muistiinpanoihin ei kertynyt yhtään merkittävää suoritusta romanialaispelaajien tekeminä. Suomi piti pelivälinettä hallussaan, mutta sortui kehnokuntoisella nurmikentällä pelaamaan liian hidastempoista jalkapalloa. Se taas sopi vallan mainiosti Romanialle.

Hallinnastaan huolimatta Helmarit ei huippupaikoilla herkutellut ja Suomi teki romanialaispuolustuksen iltapuhteesta suhteellisen helpon. Sitä edesauttoi suomalaisten kehnous viimeistelyssä oli kyse sitten viimeisen puolustuslinjan murtavista syötöistä tai itse maalintekoyrityksistä. Linda Sällström pääsi kahdesti yrittämään, mutta muuten totaalinen hallinta ei näkynyt vilkkautena Romanian maalilla.

Toisella puoliajalla tappioasemassa ollut Romania joutui laittamaan isompaa vaihdetta silmään. Joukkue alkoi prässätä korkeammalta ja kovempaa. Lisäksi ottelun tempo nousi huomattavasti. Nämä yksinkertaiset kikat tehosivat Suomeen. Vastustajan pelaaminen - sekaisin se ei sentään mennyt - mutta järkkyi niin paljon, että Suomelta meni kontrolli otteluun.

Helmarit alkoi myös hävitä kaksinkamppailuja. Suomen puolustus verrattuna Romanian hyökkäykseen oli kuitenkin niin rutinoitunut, etteivät emännät päässeet hitailla lähentelyillään puhkomaan reikiä maalivahti Anna Tammisen johtamaan alakertaan. Romania ei pystynyt pelaamalla luomaan uhkaa Suomen maalille.

Sen sijaan vähäisissä erikoistilanteissaan Romania oli jopa vaarallisempi kuin Helmarit. Romanian ainoa kulmapotku oli johtaa tasoitukseen, mutta Elli Pikkujämsä oli päineen Brigita Goderin laukauksen tiellä ja pelasti Helmarit nöyryytykseltä. Tamminen joutui yhden ainoan kerran oikeisiin torjuntatöihin kotijoukkueen vapaapotkussa, kun vaihdosta sisään tullut Carmen Marcu pääsi puskemalla yrittämään tasoitusta.

Helmarien urakka Kansojen Liigassa jatkuu jo lokakuussa. Kuun loppupuolella pelattavissa otteluissa Suomi kohtaa Kroatian - ensin kotona ja sen jälkeen vieraissa. Vaikka kotiottelussa juhlitaan maajoukkueen viittä vuosikymmentä, yleisöennätystä ei ole luvassa. Ottelu pelataan Töölön jalkapallostadionilla, joka nielee vain 10 000 katsojaa. Täysi tupa olisi silti kunnioitettava saavutus.

-Raine Pernu

Ti 26.9.2023, Bukarest, Stadionul Arcul de Triumf
Romania - Suomi 0-1 (0-1)
17. 0-1 Eveliina Summanen (rp)

Artikkeliin liittyviä aiheita: