PalloTV - Uudistuksen kohteena olleiden sarjojen formaatit julki
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

06.11.2023

Uudistuksen kohteena olleiden sarjojen formaatit julki

Ykkösliigan ja Ykkösen pelaamistavat yksinkertaistuvat. Kakkosessa lohkon voitto ei takaa nousua Ykköseen.

Ykkösliigan ja uuden Ykkösen sekä Kakkosen ensi kauden formaatit on julkistettu. Lopullisesti ne lyödään lukkoon 11. joulukuuta, jolloin pidetään seuraava Suomen Palloliiton liittohallituksen kokous.

Kymmenen joukkueen Ykkösliiga tullaan pelaamaan kolminkertaisena 27 kierroksen sarjana. Sarjaohjelman laatija joutuu palaamaan työpöytänsä ääreen kahden kierroksen jälkeen, jolloin viimeisen kolmanneksen otteluparit laaditaan erikseen. Sarjan paremmalle puolikkaalle sijoittuneet saavat viisi ja huonomman puolikkaan seurat neljä kotiottelua viimeiselle kolmannelle kierrokselle.

Kauden päätteeksi voittaja nousee Veikkausliigaan ja toiseksi sijoittunut pääsee yrittämään nousua kaksiosaisessa liigakarsinnassa. Kahtena viime kautena käytössä olleesta kolmivaiheisesta liigakarsinnasta ollaan siis luopumassa. Viimeinen putoaa Ykköseen ja toiseksi viimeinen karsii sarjapaikastaan.

Ykkönen, jossa on 12 joukkuetta, pelataan loppusarjamallilla. 22 kierrosta sisältävän runkosarjan jälkeen Ykkönen jakaantuu kuuden joukkueen ylempään ja yhtä suureen alempaan loppusarjaan. Molemmat loppusarjat pelataan yksinkertaisina.

Ykkösen ylemmän loppusarjan voittaja nousee Ykkösliigaan. Toiseksi sijoittunut karsii noususta Ykkösliiga yhdeksänneksi sijoittunutta vastaan. Alemman loppusarjan kaksi viimeistä putoavat Kakkoseen.

Kakkonen pelataan kolmessa kymmenen joukkueen lohkossa. Merkittävin uutinen lienee se, ettei lohkovoitto tule riittämään nousun varmistamiseksi.

Kakkosen lohkoissa pelataan kaksinkertainen 18 kierroksen runkosarja. Sen jälkeen lohkot jakaantuvat kuuden joukkueen ylempään ja neljän joukkueen alempaan jatkosarjaan. Ylemmässä jatkosarjassa pelataan viisi ja alemmassa kuusi kierrosta.

Ykköseen nousu ratkaistaan pudotuspeleillä. Kolmesta ylemmän jatkosarjan lohkosta kaksi parasta sekä kaksi parasta kolmanneksi sijoittunutta eli yhteensä kahdeksan joukkuetta pelaavat valmiin kaavion mukaiset pudotuspelit. Niiden päätteeksi kaksi joukkuetta nousee Ykköseen.

Kakkosen lohkojen alempien jatkosarjojen kaksi huonointa putoavat Kolmoseen.