PalloTV - Kujanjuoksu rahan perässä päättyi surullisesti
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
04.01.2024

Kujanjuoksu rahan perässä päättyi surullisesti

HIFK:n ilmoitus konkurssihakemuksen jättämisestä on jatkoa pääkaupunkiseudun seurojen talouskurimukselle. FC Hongan liigatoimintaa pyörittänyt Esport Honka Oy hakeutui konkurssiin vain reilu puolitoista kuukautta sitten.

Ahavainen tuuli puhaltaa pääkaupunkiseudun seuroissa. HIFK ilmoitti tänään edustusjoukkueen taustalla olevan osakeyhtiön hallituksen todenneen suurimpien omistajien kanssa, ettei toiminnan jatkamiselle ole enää edellytyksiä. Yhtiö luopuu Ykkösliigan sarjapaikastaan ja jättää konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen.

HIFK Fotboll Ab etsi kuumeisesti lisärahoitusta pitkin loppuvuotta. Se neuvotteli uusien sijoittajien kanssa ja järjesti osakeannin, jonka takarajaa siirrettiin useaan otteeseen. Neuvottelut mahdollisten uusien omistajien kanssa eivät johtaneet toivottuun lopputulokseen eikä osakeanti tuottanut kaivattua pääomaruisketta.

Talousvaikeudet kuuluvat olennaisena osana HIFK Fotboll Ab:n lähihistoriaan. Yhtiön taru on täynnä omistajavaihdoksia ja taloudellista hätäapua - eri järjestelyin HIFK on pelastettu konkurssin partaalta vuosina 2019, 2021 ja 2022.

Vanhat synnit ovat pitkälti HIFK:n vaikeuksien pääsyy. Vanhoilta vuosilta jäi mittava velkataakka nykyisen, toukokuussa 2023 aloittaneen hallituksen kannettavaksi. Lisärasitteena tuli lähes 100 000 dollarin suuruinen korvaussumma, jonka Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA määräsi HIFK:n maksettavaksi italialaisvalmentaja Fabrizio Piccaretalle.

Piccaretan piti tulla HIFK:n valmentajaksi kaudella 2022, mutta seura päätyi eri käänteiden jälkeen Mika-Matti Paatelaiseen. Piccareta syytti HIFK:iä sopimusrikkomuksesta ja vei asian FIFA:n ratkaistavaksi. HIFK:n taloudellisen tilanteen kurjuutta kuvaa hyvin se, että seuran asianhoitajien mukaan valitukselle olisi perusteita, mutta seuralla ei ollut varaa maksaa urheilun vetoomustuomioistuimen CAS:n käsittelymaksua.

HIFK Fotboll Ab:n hallituksen mielestä taloudelliset vaikeudet ovat muuttuneet niin ylitsepääsemättömiksi, että toiminta ajetaan alas ja yhtiö asetetaan konkurssiin. HIFK:n tiedote kertoo, että mikäli neuvottelut ulkomaisten sijoittajatahojen kanssa olisivat edenneet jouhevammissa merkeissä, seura olisi jatkanut toimintaansa.

Osakeyhtiön konkurssi ei vaikuta HIFK:n muihin toimintoihin. Ry:n alaiset joukkueet jatkavat toimintaansa entiseen tapaan. HIFK Soccer rf:n edustusjoukkue eli sarjataulukoissa vielä HIFK/2:n nimellä oleva ryhmä pelaa Kolmosessa.

Suomen Palloliitto joutuu ottamaan pikaisesti kantaa, mitä HIFK:ltä jäävälle Ykkösliigan sarjapaikalle tapahtuu. Täydennysmenettelyssä ensimmäisellä sijalla on viime kauden Ykkösessä kymmenenneksi sijoittunut Käpylän Pallo. Nousukarsintafinaalin hävinnyt JIPPO on jo jonossa täyttämään Gnistanilta avoimeksi jäänyt sarjapaikka. Gnistan nousi Veikkausliigaan konkurssin tehneen FC Hongan paikalle.

Uuden Ykkösen täydentäminen on kiharaisempaa. FC Vaajakoski täydennettiin jo aikaisemmin JIPPO:lta jääneelle sarjapaikalle. Seuraavana vuorossa on Ilves-Kissat, mutta myös tamperelaisseuralla on ollut talousvaikeuksia. Sen oma pelastuskampanja hätärahoituksen keräämiseksi meni nurin ja Ilves-Kissojen pelaaminen Kakkosessakin on vaakalaudalla. Täydennysjoukkue pitäisi löytää silloin joukosta, johon kuuluvat KuPS Akatemia, Lahden Reipas ja Tampere United.

Artikkeliin liittyviä aiheita: