PalloTV - AC Oulu - vanhoilla aseilla vai uudella minällä HIFK:n kimppuun?
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Suomen Cup

Kansallinen Liiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluennakko
|
23.05.2021

AC Oulu – vanhoilla aseilla vai uudella minällä HIFK:n kimppuun?

Veikkausliigan nousijajoukkueiden ottelut ovat PalloTV:n erityishuomion kohteena tänä viikonloppuna. KTP pelasi FC Interiä vastaan eilen. Tänään keskipisteenä on AC Oulu, joka saa vastaansa Helsingin IFK:n. Ottelu pelataan Raatin stadionin nurmella klo 18:30 alkaen.

Kuten jo eilen todettiin nousijaseurat lähtivät kauteen hyvin erilaisista lähtökohdista. KTP:lle kausi tulee olemaan selviytymistaistelua niin kentällä kuin toimistonkin puolella. Joukkue rakennettiin niistä pelaajista, joihin oli varaa ja säästösyistä osa hankinnoista pantattiin viime hetkeen.

AC Oulu sen sijaan voi jo vähän röyhistellä rintaansa. Hullujen vuosien ja talouskuurien jälkeen seura teki plus-merkkisen tuloksen koronavuodesta huolimatta. AC Oulun ei tarvinnut edes lomauttaa henkilöstöään tai leikata palkkojaan, kun valtakunnallista huomiota herättänyt sijaistyöprojekti korvasi pelaajien tienestejä ja menetettyjä yleisötuloja.

Seura rakentaa vakaasti myös tulevaisuuttaan. Se otti OLS:n edustusmiehistön ja B-poikien - nykykielellä U17-poikien - toiminnat huomaansa luopuen samalla tarpeettomaksi käyneestä Kolmosessa pelanneesta kakkosjoukkueestaan.

Heinäpään urheilukeskukseen nousi kevään aikana Oulun kipeästi kaipaama toinen täysimittainen harjoitushalli. Kupla rakennettiin yhteistyössä OLS:n kanssa. AC Oulu puuhaa myös uutta jalkapallostadionia kaupunkiin. Bisneskin pyörii, vaikka parturi-kampaamo ja juhlatila ovat enemmän pisaroita meressä kuin suuri rahasampo.

Tämän kauden joukkueensa rakentamisessa AC Oulu toimi toisin kuin muut. Se juoksi kassajonolle ensimmäisenä ostoskärry täynnä pelimiehiä. Tarkoituksena oli saada hyödynnettyä alkukauden harjoitteluetu muihin nähden, kun joukkue on ollut yhdessä pisimpään. Etu valui koronarajoitusten takia hukkaan kauden alun siirryttyä kuukaudella.

Meganimiä haaviin ei kuitenkaan tarttunut. Asiantuntijoiden Ykkösen All Starsiksi tituleeraamaan joukkueeseen saatiin valtakunnan kakkossarjatason marinoimia pelaajia ja pelaajia, jotka omassa liigajoukkueessaan kuuluivat enemmän vaihtopelaajien joukkoon. Hankintoja täydennettiin muutamalla ulkomaalaisvahvistuksella. Suurinta osaa pelaajistoa yhdistää nuoruus - heiltä odotetaan kehitystä ja kasvamista isompiin saappaisiin tulevaisuudessa.

Liekö pitkäjänteisyyteen nojaaminen mennyt liian pitkälle? Toinen vaihtoehto on sekin, että joukkueen kasaaminen kokoon aikaisessa vaiheessa tarkoitti myös tinkimistä uusien pelaajien palkkatasosta. Laatu nimittäin maksaa. Jos laatuun satsaa, pari kovaa kotimaista nimeä tietää sivukuluineen helposti jopa viiteen tai kuuteen tonniin nousevaa kulua kuukaudessa. Kaikesta positiivisuudestaan huolimatta AC Oulun budjettihan on sarjan pienin.

Reservijoukkue vaikuttaa myös yhtälöön - eikä pelkästään bussien ja muiden sellaisten pakollisten kulujen muodossa. AC Oulun sopimusrinki on huomattavan suuri. Se voi johtua siitä, että osa pelaajista on tuotu seuraan aavistuksen etuajassa OLS:n takia. OLS putosi Kakkosesta viime kauden päätteeksi, mutta sai täydennysmenettelyssä sarjapaikkansa takaisin AC Kajaanin lyötyä kinttaat tiskiin. Joukkueen runko ehti karata muihin seuroihin, minkä vuoksi se tarvitsi täydennystä kokeneempien pelaajien muodossa. B-pojilla ei uskalla lähteä miesten Kakkosta pelaamaan.

AC Oulu on joutunut kauden alussa kovaan kouluun. Seuran kolme ensimmäistä ottelua on päättynyt kolmeen tappioon murheellisella maalierolla 1-7. Voittoja tulee ja menee, tappioitakin on aina tiedossa. AC Oulun kannalta on kaksikin huolestuttavaa tekijää. Ensinnä on se, mikä käsiteltiin jo KTP:nkin tapauksessa eli nousijan pistekaaren kehitys. Yleensä nousija ottaa (yllätys)pisteitä kauden alussa. AC Oululla pinnoja on nolla, KTP:llä jo neljä.

Toisena tulee tapa, jolla AC Oulu on hävinnyt pelinsä. Kahdessa kotiottelussaan joukkue ei saanut luotua minkäänlaista vaaramomenttia vastustajan maalille. IFK Mariehamnia vastaan toinen puoliaika oli parempaa. On kuitenkin muistettava sekin, että kotijoukkue nosti reilusti jalkaa kaasulta oltuaan jo 3-0 johdossa.

Hyökkäyspelin lisäksi parannettavaa riittää monella osa-alueella. Joukkue häviää kaksinkamppailuja ja puolustuksessa tapahtuu paljon virheitä. Kaikkeista nolointa oli Maarianhaminassa ottaa kolme omiin kolmen minuutin sisällä vain vartin pelin jälkeen. Tämä on kaukana siitä sarjapaikastaan ja elämästään v-mäisellä asenteella repivästä ja taistelevasta, ei niin kauniista KTP:n futiksesta.

Kun sarjataulukkoa katsoo, AC Oululla ei ole enää idealismiin varaa. Pelin on muututtava yksinkertaisemmaksi ja suoraviivaisemmaksi, vaarallisemmaksi ja taistelevammaksi. Jos kaadutaan niin kaadutaan edes saappaat jalassa. Toisen toimittajan sanoin mopoautolla ei kannata lähteä haastamaan edes käytettyä perheautoa. On pelattava mopoauton vahvuuksilla.

Videolla haastateltavana HIFK:n päävalmentaja Joaquín Gómez.

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: