PalloTV - SJK:n viime hetken maali syöksi Hongan ahdinkoon
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Ottelukooste ja raportti
|
29.05.2021

SJK:n viime hetken maali syöksi Hongan ahdinkoon

FC Honka-SJK 0-1 (0-0)

SJK:n viime hetken maali synkensi FC Hongan huonosti alkanutta kautta entisestään. Honka on hävinnyt kuudesta ensimmäisestä ottelusta viisi. Tällä menolla joukkue voi hyvästellä haaveet mitalisijoista tai edes paikasta kuuden parhaan loppusarjassa. Voitto nosti SJK:n aivan kärjen tuntumaan.

Tapiolan urheilupuistossa oli vastakkain kaksi 3-5-2-peliryhmitystä suosivaa pallonhallintajoukkuetta. Siksi kysymys kuului, kumpi kampeaa kuskin paikalle hallitseman palloa ja kontrolloimaan pelin virtausta?

Vastaus saatiin heti. SJK tuli otteluun aktiivisella ja aggressiivisella ilmeellä. Seinäjokelaiset saivat matsin siihen mihin halusivat. Korkea 5-6-miehen prässi sotki espoolaisten pelinrakentelun ja piti pelin pääosin Hongan kenttäpuoliskolla. Maaliksi prässi ja hyvä eteenpäin puolustaminen eivät silti jalostuneet.  

Puoliajan loppua kohti Honkakin pääsi paremmin peliin mukaan, kun SJK hieman rauhoittui, mutta suunnitelmallisuutta sen pallollisesta tekemisestä oli edelleen vaikea löytää. Sen pallolliseen pyrkimykseen suhteutettuna hyökkääminen oli hidasta, neuvotonta ja sattumanvaraista. SJK:n hallinnasta huolimatta tauolle mentiin tilanteessa 0-0.

Honka tuli toiselle puoliajalle paremmalla jalalla, mikä helpotti sen pallollista tekemistä ja pelitapahtumat tasoittuivat. Nyt Honka ylsi sille tyypillisempiin pitempiin pallonhallintajaksoihin, joista kuitenkin puuttui edelleen se punainen lanka. Pallollinen tekeminen oli edelleen hidasta. Seinäjokelaisilla ei ollut suurta vaikeutta kontrolloida tapahtumaa pallottomana, liikuttaa pakkaansa sivusuunnassa ja odottaa riistoa.

SJK-leirissä oli puoliajalla selvästi korostettu pitempien hyökkäysten merkitystä. Ensimmäisellä puoliajalla joukkueen into ja vauhti tekivät hyökkäyspelistä hiukan hätäistä. Toisella puoliajalla joukkue pyrki selvästi pitempiin hyökkäyksiin, mutta todelliset maalipaikat olivat edelleen kortilla.

Pelikello näytti jo täyttää aikaa, kun Hongan alakerta haparoi pallon kanssa kesken pitkää hyökkäystä ja vaihdosta tullut Emmanuel Ledesma riisti pallon puolessa kentässä, karkasi läpiajoon ja sijoitti SJK:lle 0-1 voiton.

Molemmat joukkueet ovat tuskailleet tehojensa kanssa. Tämän pelin nähtyä ymmärtää miksi. Kummallakaan joukkueella ei ole riveissään sellaista ykköshyökkääjää, jolta voisi odottaa plus kymmentä maalia kaudesta toiseen. SJK-leirissä sitä varmaan päivitellään vielä enemmän kuin Hongan penkin päässä, sillä seinäjokelaisten peruspeli on sen verran paremmissa uomissa, että siitä olisi lupa odottaa tehoja. Hongan on saatava peruspelinsä normaaliuomiin ennen kuin sen kannattaa surkutella tehojaan.

FC Hongan alkukausi on mennyt alle odotusten. Se tiedettiin, että joukkuetta on nuorennettu ja että he todennäköisesti joutuvat maksamaan siitä sarjapisteiden muodossa, mutta nähty on silti yllättänyt. Päävalmentaja Vesa Vasaran suosimaa pallonhallintapeliä asettaa korkeat vaatimukset nuorentuneelle joukkueelle. Tulosten valossa sopii kysyä, onko vaatimus liian kova? Sarjakärki loittonee, samoin paikka kuuden joukossa.

Hongan alkukauden tekemisestä on helppo paikallista pallonhallintaan tähtäävien joukkueiden kehityskaarelle tyypillisiä piireteitä. Kun omaa pallollista tekemistä ei saada jengoille, niin molempiin päihin syntyy ongelmia. Kun naapurit pääsevät kiinni ylhäällä tulee helppoja virheitä, jotka maksavat takaiskujen muodossa. Ja kun palloa ei päästä liikuttamaan kontrolloidusti ja suunnitellusti myös hyökkäyskolmanneksen tekeminen tökkii. Yhtälö manifestoituu puheena epätasaisuudesta ja vaikeudesta saada aikaan ehjää 90-minuuttista.

SJK:lla on myös ollut haasteita viimeisen kolmanneksen pelaamisessa, mikä näkyy tehtyjen maalien sarakkeessa, mutta Hongasta poiketen seinäjokelaisten puolustuspeli on toiminut. Päävalmentaja Jani Honkavaara haluaa myös hallita palloa- ja peliä, mutta sillä erotuksella, että hän on valmis mukautumaan olosuhteisiin, eli suoraviivaistamaan joukkueensa tekemistä, kun tarve vaatii.

FC Hongalla oli SJK-matsiin lähtiessä 3 pistettä, mikä oikeuttaa sarjataulukon 11. sijaan, 1-0-4, maalisuhteella 6-10. Avauskierroksella HJK oli kotonaan parempi lukemin 4-2. Sitä seurasi 0-2 kotitappio IFK Maarianhaminalle. Alkukauden ainoa voitto on vieraspelistä KTP:tä vastaan. Kahdelta viime kierrokselta joukkueella on näyttää 1-2 kotitappio FC Interille ja 1-0 vierastappio FC Lahdelle.

SJK oli Espooseen tulessa sarjataulukon 8. sijalla. Joukkue oli kerännyt 5 pistettä neljästä ottelusta, 1-2-1, maalisuhteella 4-4. Kahdella ensimmäisellä sarjakierroksella joukkue päätyi kotonaan 1-1 tasapeleihin KTP:tä ja HIFK:ta vastaan. Kahdella viime kierroksella joukkue voitti AC Oulun 0-2 vieraissa, mutta hävisi HJK:lle kotonaan 0-2.

Maalintekijät:

90+1ʹ 0-1 Emmanuel Ledesma

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: