PalloTV - HJK:lle rutiinivoitto Ilveksestä
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Ottelukooste ja raportti
|
18.06.2021

HJK:lle rutiinivoitto Ilveksestä

HJK-Ilves 2-1 (1-1)

HJK voitti perjantai-iltana Ilveksen 2-1. Voitolla sarjajohtajan voitettujen otteluiden putki venyi jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Häviö oli Ilvekselle kolmas perättäinen vierastappio putkeen.

Klubi tuli Ilves-otteluun sarjajohtajana, liigan ainoana tappiottomana joukkueena. Stadilaiset olivat keränneet 8 ottelusta 22 pistettä, 7-1-0, maalisuhteella 17-4. HJK:n ainoa pistemenetys tuli 0-0 tasapelistä KuPS:ia vastaan toukokuun alussa.   

Ennen perjantain HJK-ottelua Ilves oli pelannut 7 ottelua, joista se oli kerännyt 10 pinnaa, 3-1-3, maalisuhteella 9-10, mikä oikeutti sarjataulukon 7. sijaan. Viime kierroksella Ilves kärsi 1-0 vierastappion SJK:n vieraana. Sitä edeltävällä kierroksella joukkue hävisi FC Lahdelle vieraissa 3-1.  

HJK ja Ilves kohtasivat ensimmäisen kerran Tampereella jo toukokuun alussa. Silloin HJK vei voiton 0-3. Stadilaiset olivat kolmen maalin johdossa jo puolen tunnin pelin jälkeen. HJK:n ylivoima oli ilmeinen, eikä voimasuhteissa ole sen jälkeen tapahtunut merkittäviä muutoksia. Se tiedostetaan selvästi myös Ilves-leirissä.

Tamperelaiset olivat tulleet Helsinkiin nöyrällä asenteella. Päävalmentaja Jarkko Wiss oli laatinut pelisuunnitelman, joka perustui 8 miehen matalaan blokkiin ja vastaiskuihin. Palloakin Ilves-lauma olisi halunnut hetkittäin pitää, mutta kovin pitkiin pallonhallintajaksoihin joukkue ei ottelun alussa yltänyt. HJK sai rauhassa kierrättää palloa Ilveksen kenttäpuoliskolla ja Ilves makasi matalassa blokissa.   

Ilveksen oli kuitenkin aktivoiduttava sen jälkeen, kun Filip Valencic siirsi kotijoukkueen 1-0 johtoon pelin 8. minuutilla. Wingback David Browne pääsi keskittämään vasemmalta, pallo leijaili rangaistusalueen toiseen kulmaan, jossa Filip Valencic otti pallon haltuun, siirsi sivulle ja latasi pallon vasurilla takaylänurkkaan.

Maalin jälkeen Ilves pyrki ja pääsi paremmin mukaan otteluun. Joukkue ylsi pitempiin pallonhallintajaksoihin ja pelitapahtumat tasoittuivat puoliajan edetessä. Sitten nähtiin erikoinen episodi, kun HJK:n australialainen keskikenttäpelaaja Dylan Murnane onnistui haparoimaan Ilveksen keskityksen omaan maaliin pelin 36. minuutilla. Ilves sai maalista lisää uskoa ja pystyi puoliajan loppua kohti painamaan pelin HJK-päätyyn. Puoliajalle mentiin tasalukemissa 1-1.

Toinen puoliaika alkoi tasaisissa merkeissä, mutta puoliajan edetessä hallinta siirtyi yhä selvemmin HJK:lle. Hallinta tuotti myös tulosta. Pelin 67. minuutilla HJK:n pohjapelaaja Jair pääsi pitkän pallonhallintajakson päätteeksi siirtämään lähietäisyydeltä HJK:n 2-1 johtoon. Johtomaali vei Ilvekseltä uskon, eikä joukkue enää kyennyt vastaamaan helsinkiläisten maaliin. Johtoasemaan päästyään Klubi tyytyi pitämään palloa ja pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä. Huolellisemmalla viimeistelyllä HJK olisi voinut tehdä vähintään 2-3 lisämaalia.   

HJK otti rutiinivoiton. Joukkueen hyökkäyspää on valtakunnan ehdotonta eliittiä, joten stadilaiset voivat laskea sen varaan, että he tekevät aina vähintään yhden maalin. Tilastot tukevat väitettä. HJK on tehnyt keskimäärin 2,75 maalia ottelua kohti ja vastaavasti päästänyt vain keskimäärin 0,5 maalia ottelua kohti. Ja kun puolustuspää pitää niin sarjan keskikastin joukkueiden voittamiseen riittää rutiinisuoristus. Ei HJK esittänyt mitään ihmeitä Ilvestäkään vastaan.

Ilveksen peli on ailahdellut. Joukkue haluaa kontrolloida palloa. Se on kunnioitettava pyrkimys, mutta samalla myös kova vaatimus nuorelle joukkueelle. Ilvestä on ilo seurata silloin kun pallollinen peli svengaa. Silloin kun pallollinen peli ei ole kulkenut, vastustajat ovat päässeet liian usein helppoihin riistoihin pelin avaus- ja rakennusvaiheessa, mistä on seurannut nopeita vasta- ja takaiskuja.

Viime aikoina Ilves on myös tuskaillut maalinteon kanssa. HJK:ta vastaan Ilvekselle tilastoitiin yksi laukaus maalia kohti koko pelin aikana. Tamperelaiset ovat onnistuneet tekemään ainoastaan yhden maalin kolmessa viimeisessä ottelussaan. Tilastot todistavat Ilveksen ongelmat. Tähän mennessä Ilves on tehnyt keskimäärin 1,28 maalia per ottelu ja vastaavasti päästänyt 1,42 maalia per peli.

HJK-Ilves 2-1 (1-1)

8ʹ 1-0 Filip Valencic
35ʹ 1-1 Oma maali (HJK)
67ʹ 2-1 Jair

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: