PalloTV - KuPS rutisti pisteet saarelta

Se suomalainen jalkapallosivusto

Ottelukooste ja raportti
|
05.09.2021

KuPS rutisti pisteet saarelta

IFK Mariehamn-KuPS 0-1 (0-0)
Yleisö: 1058

IFK Mariehamn kärsi kirvelevän 0-1 kotitappion KuPS:lle sunnuntai-iltana. Tasaisen ottelun hahmoksi nousi toisella puoliajalle kentälle vaihdettu Santeri Haarala, jonka maali toi savolaisille täyden pistepotin. Voitto oli KuPS:n 12. perättäinen tappioton ottelu ja se vahvisti joukkueen asemaa sarjakakkosena. Tappio piti IFK:n edelleen karsijan paikalla, sarjataulukon toiseksi viimeisenä.  

Maajoukkuetauko jäi IFK:n ja KuPS:n osalta lyhyeksi. Joukkueiden oli määrä kohdata jo elokuun alussa, mutta ottelu siirrettiin KuPS:n eurokiireiden vuoksi maajoukkuetauolle. 

Rästiottelu sattui hankalaan aikaan KuPS:lle. Viime viikolla hyökkääjä Lucas Rangel ilmoitti siirtyvänsä Ukrainaan ja heti perään joukkueen kapteeni keskikenttäpelaaja Nana Boatengin kerrottiin siirtyvän välittömästi Romanian pääsarjaan. Lisäksi KuPS:n kokoonpanosta puuttui maajoukkuekomennusten vuoksi neljä pelaajaa, Urho Nissilä, Janis Ikaunieks, Daniel Carrillo ja Taneli Hämäläinen.

Sarjakakkosena otteluun tullut KuPS oli siitä huolimatta sunnuntain ehdoton voittajasuosikki. Savolaiset olivat pelanneet 17 ottelua ja keränneet niistä 36 pistettä, maalisuhteella 31-13. KuPS oli yhdeksän pistettä sarjajohtaja HJK:ta perässä. Sarjakolmonen FC Inter oli puolestaan neljä pinnaa kuopiolaisia jäljessä.

IFK:n kausi on ollut vaikea. Grönvit oli sarjan toiseksi viimeisenä, eli karsijan paikalla. Saarelaiset olivat onnistuneet keräämään 14 pistettä 17 ottelusta, maalisuhteella 11-26. Sarjajumbo KTP oli kuusi pistettä perässä. Edellä oleva FC Haka oli pinnan edellä. IFK vaihtoi hiljattain päävalmentajaa, kun vetovastuussa ollut Lucas Syberyjski sai mennä ja tilalle nimettiin Daniel Norrmén. Lisäksi IFK vahvisti joukkuetta neljällä pelaajalla kesän siirtoikkunassa.

Sunnuntain ottelusta oli sarjataulukon perusteella lupa odottaa yksipuolista näytöstä, jossa kuopiolaiset kontrolloivat palloa ja saarelaisten osaksi jäisi kytätä nopeita vastaiskuja ja erikoistilanteita. Ottelun alku mentiinkin noilla nuoteilla. Kuopiolaiset saivat painettua pelin IFK-päätyyn ja pidettyä sen siellä. Saarelaisilla oli vaikeuksia päästä pois omalta kenttäpuoliskolta pelaamalla, kun KuPS nosti prässitasonsa kotijoukkueen kenttäpuoliskon puoliväliin. IFK:ssa tiedettiin, että heidän on myös pystyttävä pitämään palloa, jotta koko ottelu ei mene vastaanottamiseksi. Siihen IFK pyrkikin, kun pallon sai, mutta KuPS:n prässin alla se ei ollut kovin helppoa.

Ensimmäisen puolikkaan pallonhallinta meni selvästi KuPS:lle. IFK onnistui kuitenkin luomaan uhkaa nopeilla vastaiskuillaan. Kovin montaa niitä ei ensimmäisellä puolikkaalla nähty, mutta niissä oli lupaavasti vaaran tuntua. Puoliajan loppua kohti IFK pääsi paremmin peliin mukaan ja kenttätapahtumat tasoittuivat. Puoliajalle mentiin tilanteessa 0-0.

IFK tuli toiselle puoliajalle jämäkästi. Joukkue otti pallonhallinnan ja sai toistuvasti painettua pelin KuPS-päätyyn. Kuopiolaisten puolustuksen murtaminen olikin sitten toinen juttu. KuPS:lle ei ole helppo tehdä maaleja, kun joukkue ehtii ryhmittyä puolustusmuotoonsa.

Sitten ottelun 65. peliminuutilla, kesken IFK:n painostuksen, KuPS pääsi hyökkäämään vastaan ja juuri vaihdosta kentälle tullut Santeri Haarala pääsi laukomaan KuPS:n 0-1 johtoon IFK:n rangaistusalueen sisältä.

Maalin jälkeen ottelu jatkui IFK:n komennossa. Saarelaiset pitivät palloa ja kuopiolaiset ottivat vastaan tiiviissä matalassa blokissa. IFK loi vaaraa KuPS-maalille. Keskityksiä tuli oikealta ja vasemmalta, mutta kuopiolaiset kestivät. KuPS:n rutiini riitti puolustamaan maalin johtoa. Savolaisia on vaikea voittaa, kun he pääsevät maalin edelle. Ja kun IFK ei kovasta yrityksestä huolimatta onnistunut murtamaan KuPS-puolustusta, pisteet matkasivat Savoon.

IFK on piristynyt. Saarelaisten joukkuepelaamisessa on havaittavissa selvää kehitystä. Joukkueen puolustus oli KuPS:aa vastaan jämäkkä, vaikka yksi menikin omiin. Myös joukkueen pallollinen pelaaminen osoittaa kohenemisen merkkejä. IFK:n pelistä löytyy nykyisin myös pallollinen vaihe. Se povaa hyvää MIFK:n syksyä ajatellen.

KuPS:lla ei ollut paras mahdollinen ilta. Joukkueen pallollinen pelaaminen ei noussut totuttuihin sfääreihin Maarianhaminan pienikokoisella kentällä, mutta kolme pistettä tyydyttäne KuPS:n valmennusjohtoa. Boatengin, Nissilän, Carillon ja Rangelin tasoisten pelaajien puuttuminen kokoonpanosta näkyisi varmasti minkä tahansa joukkueen pelaamisessa. Rangelin ja Boatengin lähdöt tulivat huonoon aikaan KuPS:n mestaruustaistelua ajatellen. Se, miten paljon näiden pelaajien lähtö lopulta vaikuttaa savolaisten pelaamiseen jää nähtäväksi.

IFK Mariehamn-KuPS 0-1 (0-0)

66ʹ 0-1 Santeri Haarala

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: