PalloTV - Griezmann oli pitelemätön

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
07.09.2021

Griezmann oli pitelemätön

Ranska - Suomi 2-0 (1-0)

Suomi hävisi Lyonissa pelatun MM-karsintaottelun Ranskalle maalein 0-2 (0-1). Kyseessä oli Huuhkajien hyvin alkaneen karsintaurakan ensimmäinen tappio.

Tästä faktasta ei pääse eroon: Maailmanmestari on maailmanmestari ja sellaisin elkein Ranska myös ottelussa esiintyi. Suomi oli heitetty aivan väärään seuraan, vaikka asiaa kuinka sinivalkoisten lasien läpi katsoisi. Kaksi tilastoa tiivistää Ranskan ylivoiman. Ensinnäkin isännät pitivät palloa yli 60-prosenttisesti. Se on jalkapallossa järkyttävän suuri luku. Toisekseen numero yksi kertoo Suomen hyökkäyspelin köykäisyydestä. Niin monta maalia kohti syntynyttä yritystä Huuhkajilla oli.

Isäntien isoa pallonhallintaprosenttia selittää osin pelitavan muutos avausmaalin jälkeen. Sitä ennen ranskalaiset puhkoivat Suomen puolustusta nopeilla hyökkäyksillä ja nappiin osuneilla murtavilla syötöillä. On suorastaan hämmästyttävää, kuinka nopeita maailmanluokan pelaajat ovat ja kuinka pienessä tilassa he pystyvät vaarallisia tilanteita luomaan.

Avausmaalin jälkeen Ranskan tempo tippui aavistuksen verran. Se tyytyi hallitsemaan palloa ja syöttelemään sitä pelaajalta toiselle. Jos ensimmäisen parin kymmenen minuutin pelitapa olisi jatkunut, lukemat olisivat voineet olla rumemmatkin. Toisaalta ei olisi ollut ihmekään, vaikka verkko olisi heilunut myös toisessa päässä. Ranskan puolustuspelaaminen oli vähän ylimielisen oloista. Suomalaisille annettiin tilaa ja prässi oli olematon. Silti muutamaa kulmapotkua vaarallisempaa huuhkajapelaajat eivät saaneet luotua.

Antoine Griezmann oli Suomelle pitelemätön pelimies. Hän viimeisteli ottelun molemmat maalit ja muodosti Karim Benzeman kanssa hyvin yksiin pelanneen tutkaparin.

Suomen kannalta ottelussa oli hyvääkin. Päävalmentaja Markku Kanerva antoi jälleen rohkeasti peliaikaa Urho Nissilän, Kaan Kairisen ja Onni Valakarin kaltaisille nuorille pojille. Näissä peleissä heistä kasvaa uusi sukupolvi, johon seuraavassa EM-karsinnassa voidaan tukeutua. Lähtökohdat huomioon ottaen Nissilä esiintyi pirteimmin ja ennakkoluulottomimmin satojen miljoonien arvoisten tähtien keskellä.

Suomen ykkösmies löytyi silti tolppien välistä. Lukas Hradecky esti lukemien muuttumista rumiksi muutamalla huipputorjunnalla. Joel Pohjanpalokin voidaan mainita. Hän ei maalia tällä kertaa tehnyt, mutta se kuuluisa pää teki tällä kertaa tärkeää katkomistyötä joissakin Ranskan kulmapotkuissa.

Tappiosta huolimatta Suomen ei kannata lyödä päätä pensaaseen. Tästä ottelusta tuskin pisteitä oltiin edes budjetoitu. Ranska näyttää menevän muutenkin menojaan kohti lohkovoittoa ja Qatarissa pidettäviä MM-kisoja. Suomen tähtäin on lohkokakkosten ja Kansojen Liigasta tulevien maiden jatkokarsinnassa. Sinne tie on aidosti auki, sillä lohko on kutkuttavan tasainen Ranskan alapuolella.

Lokakuun alussa onkin paljon pelissä, kun Suomi saa vastaansa Ukrainan kotona ja Kazakstanin vieraissa. Niistä otteluista tarvitaan kuusi pistettä. Ukraina ei ole helppo voitettava ja Kazakstan osoitti, että se voi tehdä Huuhkajien elämän varsin inhottavaksi - varsinkin kotikentällään. Täydellistä onnistumista siis tarvitaan, vaikka ristiinkin varmasti pelataan. Muussa tapauksessa paineet Bosnian voittamiseksi vieraissa kasvavat kohtuuttomiksi.

Ranska - Suomi 2-0 (1-0)
25. 1-0 Antoine Griezmann
53. 2-0 Antoine Griezmann

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: