PalloTV - Pikkuhuuhkajille tappio EM-karsinnassa

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
07.09.2021

Pikkuhuuhkajille tappio EM-karsinnassa

Kuva: Kari Väre

Suomi-Kroatia 0-2 (0-0)
Yleisö: 2903

Suomen U21-maajoukkue kärsi tiistai-iltana ensimmäisen tappionsa EM-karsinnoissa, kun Kroatia haki 0-2 voiton Oulun Raatin Stadionilta. Voitto nosti Kroatian A-lohkon jaetulle kärkipaikalle Norjan kanssa. Suomi on kahden pelatun ottelun jälkeen neljäntenä lohkossa kolmella pisteellä.

Suomen karsintalohkossa pelaavat Viro, Kroatia, Norja, Itävalta sekä Azerbaidzhan. Romaniassa ja Georgiassa kesällä 2023 pelattavaan lopputurnaukseen pääsee suoraan lohkovoittajat sekä paras lohkokakkonen. Muut lohkon toiseksi sijoittuneet karsivat neljästä kisapaikasta syksyllä 2022. Isäntämaiden lisäksi lopputurnaukseen pääsee 14 maata.

Molemmat joukkueet olivat voittaneet ensimmäiset EM-karsintaottelunsa viime perjantaina. Kroatia voitti Azerbaidzhanin kotonaan 2-0. Suomi voitti puolestaan Viron vieraissa 0-3. Joukkueen päävalmentaja Juha Malinen oli Viro-ottelun jälkeen erityisen tyytyväinen joukkueensa fyysiseen preesensiin ja pallolliseen pelaamiseen, mikä lupasi hyvää Kroatia-otteluun. Tiistain Kroatia-ottelu oli ennakkoon hyvä tasonmittari uudelle U-21-maajoukueelle.

Suomi aloitti ottelun todella pirteästi. Joukkue kävi aktiivisesti kiinni kroaatteihin ylhäällä ja prässipeli tuotti heti pari hyvää läheltä-piti-tilannetta. Hyvän alun myötä Suomi sai otteen matsista ja peli pyöri Kroatian päädyssä. Alkusäikähdyksestä selvittyään vierasjoukkue sai kuitenkin pelistä kiinni ja pelitapahtumat tasoittuivat.

Ottelun ensimmäinen puoliaika lupasi hyvää suomalaisittain. Joukkueen ilme oli energinen ja fyysinen. Etenkin joukkueen keskikenttä Anssi Suhonen etunenässä oli pelin ytimessä, molempiin suuntiin. Joukkue voitti kaksinkamppailuja ja pallollisessa pelaamisessa oli harkintaa. Myös pallonriistojen jälkeiset nopeat suorat hyökkäykset tuottivat vaaran tuntua Kroatian maalille.

Puoliajan loppua kohti Suomen pallollinen pelaaminen alkoi kuitenkin yskähdellä. Pallonriistojen jälkeisiä hetkiä ei enää onnistuttu valtuuttamaan yhtä hyvin kuin ottelun alussa, joukkueella oli vaikeuksia saada palloa kontrolliin. Näytti ihan siltä kuin joukkueemme aktiivinen pelitapa yhdistettynä sateen kastelemaan raskaaseen nurmikenttään olisi hyydyttänyt joukkuetta. Pelaajille alkoi tulla helppoja harhasyöttöjä ja joukkueella oli vaikeuksia pysyä pallossa, minkä seurauksena Kroatia pääsi viemään peliä pallolla. Juuri sitä sen ei olisi pitänyt päästä tekemään. Tauolle mentiin lukemissa 0-0.

Toisella puoliajalla Suomi valitettavasti jatkoi siitä, mihin ensimmäisen puolikkaan lopulla jäi. Harhasyötöt seurasivat toisiaan. Joukkueella oli vaikeuksia pysyä pallossa ja saada omaa pallollista peliään rullamaan. Se johti siihen, että Kroatia jatkoi pallon kontrolloimista. Peli pyöri Suomen päässä. Ja siitä ei yleensä hyvä seuraa, kun Kroatian tasoinen laadukas pallollinen joukkue pääsee viemään peliä. Ottelua oli pelattu 73 minuuttia, kun Suomelle sattui taklaustilanteessa työtapaturma omalla rangaistusalueella ja erotuomari vihelsi rangaistuspotkun. Pallon taakse asettui Luca Sucic, joka laukoi kroaatit 0-1 johtoon.

Takaiskumaalin jälkeen Suomi tuli vielä mukaan otteluun ja onnistui luomaan muutaman potentiaalisen maalintekopaikan, mutta ilman tulosta. Ottelun 87 minuutilla Kroatia vielä kaunisteli lukemia tekemällä toisen maalin. Suomen alakerta ei onnistunut purkamaan palloa, se jäi elämään rangaistusalueen rajan tuntumaan, josta Marin Ljubicic laukoi irtopallon verkon perukoille. Ottelun yliajalla pelaajien tunteet vielä kuumenivat ja erotuomari joutui poistamaan Anssi Suhosen ja Jospi Mitrovicin kentältä.

Ensimmäisen puoliajan perusteella Suomella on kasassa hyvällä itseluottamuksella varustettu ja pallollisesti kyvykäs U21-maajoukkue. Malisella on positiivinen ongelma, kun hän valitsee avauskokoonpanonsa eri otteluihin. Kaikkien pelaajien ollessa käytössä hänellä riittää valinnanvaraa joka pelipaikalle. Malisen haasteena on saada kasattua hyvästä ryhmästä paras mahdollinen kokoonpano joka otteluun. Toisilleen sopivien työparien ja permanentin löytäminen vie oman aikansa. Siihen tarvitaan lisää yhteisiä kokemuksia ja informaatiota. Pelatut EM-karsintaottelut olivat tämän U21-maajoukkueen ensimmäiset yhteiset kokemukset tässä koostumuksessa, eikä se voi olla näkymättä.  

Kroatialla on hyvä U21-maajoukkue, mutta tasaisemmalla esityksellä Pikkuhuuhkajat olisivat antaneet itselleen mahdollisuuden saada jotakin mukaan Raatin Stadionilta. Siihen oli ensimmäisen puoliajan perusteella ainekset olemassa. Toisen puoliajan pelillistä hiipumista on vaikea selittää muulla kuin väsymyksellä. Malisen aktiivinen pelitapa on vaativa ja raskas. Erityisen raskas se on, jos joukkue ei onnistu saamaan palloa kontrolliin riistojen jälkeen. Se antaa palloa hallitsevalle joukkueelle mahdollisuuden kontrolloida pelin virtausta, samalla oma pelaaminen menee pallottomaksi sivuttaisliikkeeksi ja vastaanottamiseksi.

Malisella on käsissään ennätyksellisen nuori U21-joukkue, josta löytyy enemmän pallollista potentiaalia kuin monesta muusta sitä edeltäneestä U21-joukkueesta. Kun yhtälöön vielä lisätään perusteltu itseluottamus ja pelirohkeus a´la Anssi Suhonen, niin hyvä tulee. Tämä joukkue ja nämä pelaajat tulevat tarjoamaan suomalaiselle futiskansalle vielä paljon riemun hetkiä.

Suomi-Kroatia 0-2 (0-0)

73ʹ 0-1 Luka Sucic (rp)
87ʹ 0-2 Marin Ljubicic

Toimittaja: Junnu Leskelä