Köysi kiristyy AC Oulun ympärillä – PalloTV
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Ykköscup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Ykköscup

Liigacup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Ottelukooste ja raportti
|
26.09.2021

Köysi kiristyy AC Oulun ympärillä

AC Oulu-FC Haka 0-1 (0-1)
Yleisö: 1723

AC Oulun lähtötilanne pian alkavaan alaloppusarjaan heikkeni merkittävästi, kun joukkue hävisi runkosarjan viimeisen ottelunsa kotonaan tasapisteissä olleelle pääkilpailija FC Hakalle 0-1. Tappio pitää oululaiset sarjataulukon toiseksi viimeisenä, eli karsijan paikalla. AC Oulun tilannetta pahensi entisestään tieto, että sarjataulukon neljänneksi viimeisenä oleva IFK Mariehamn, voitti runkosarjan viimeisen ottelunsa KTP:tä vastaan, mikä kasvatti eron oululaisiin viiteen pinnaan.

AC Oulun ja FC Hakan sunnuntaisessa kohtaamisessa oli ennakkoon kaikki kuuden pisteen matsin tunnusmerkit. Joukkueet olivat tasapisteissä karsijan paikalla. KTP on jo varma suora putoaja, joten sarjan toiseksi viimeiseksi jäävä karsija ratkaistaan näillä näkymin AC Oulun, FC Hakan ja IFK Mariehamnin kesken.

Veikkausliiga jakautuu runkosarjan jälkeen kuuden joukkueen ylempään- ja alempaan loppusarjaan. Ylemmässä loppusarjassa ratkaistaan mestaruus ja eurocup-paikat. Alemassa loppusarjassa ratkaistaan suora putoaja ja karsija.

AC Oulu tuli otteluun jämäkästi. Joukkueella oli selvästi edelliskierroksen kiusallinen 4-0-tappio Interille tuoreessa muistissa. Oululaiset pyrkivät ottamaan ja saivat pallonhallinnan itselleen. AC Oulu sai ottelukuvan siihen, mihin halusi. Pallokontrolli ei vain tahtonut jalostua todellisiksi maalintekopaikoiksi.     

Sitten tapahtui se, mitä oululaiskatsomon mielestä ei olisi missään nimessä saanut tapahtua. Vierasjoukkue pääsi johtoon varhaisessa vaiheessa, vaikka kotijoukkueella oli pallokontrolli ja vahva niska-peppu-ote ottelusta. Ottelun 14. minuutilla Haka sai kulman, joka annettiin etualueelle, josta pallo liipattiin päällä takatolpalle ja topparikolossi Luiyi de Lucas kävi nyökkäämässä pallon verkkoon. Hieno harjoiteltu erikoistilannemaali.

Maalin jälkeen ote siirtyi yhä selvemmin AC Oululle, mutta se ei tuottanut Hakalle ylettömiä ongelmia. Joukkue oli tullut Ouluun nöyrällä puolustusasenteella. Päävalmentaja Teemu Tainio oli piirtänyt pelisuunnitelman, jossa joukkue putosi pallonmenetyksen jälkeen nopeasti tiiviiseen 5-3-2 puolustusmuotoon. Pyrkimyksenä oli tukkia keskusta, puolustaa pois oululaisten keskikentän ylimmät oksat ja ajaa oululaisten peli laitoihin. Oletuksena, että Hakan kookas keskuspuolustus pystyy puolustamaan AC Oulun keskitykset, mikäli he sellaisiin pääsevät. Keskialueen pallonriistojen jälkeiset nopeat vastaiskut kuuluivat myös Tainion suunnitelmaan ja niitä tulikin, kun AC Oululta nähtiin ensimmäisellä puoliajalla poikkeuksellisen suuri määrä helppoja pallon menetyksiä ja harhasyöttöjä keskialueella. Puoliajalle mentiin Hakan johtaessa 0-1.

Toinen puoliaika jatkui siitä, mihin ensimmäinen puolikas jäi. AC Oulun pallotempo oli edelleen yhtä verkkainen kuin ensimmäisellä puolikkaalla, joten Hakalla oli helppo työ liikkua sivusuunnassa 5-3-2-muodossaan ja odottaa vastaiskujen paikkaa. Ja mitä pitemmälle puoliaika eteni, sitä enemmän oululaiset joutuivat riskeeraamaan tasoitusmaalin saadakseen. Se avasi Hakalle muutaman vaarallisen vastaiskun paikan, joista olisi voinut 0-2 osumakin syntyä.

Ottelun loppua kohti kotijoukkuekin sai luotua painetta Haka-maalille ja muutaman läheltä-piti-tilannekin nähtiin. Hakan nuori maalivahti Aatu Hakala kuitenkin löysi tiensä kaiken eteen sunnuntaina. Hänen muutamat huippupelastuksensa pitivät AC Oulun nollilla. Nuorukainen pelasi toisen peräkkäisen nollaottelunsa todella tärkeässä paikassa.  

Haka pelasi taktisesti kypsän ja ehjän ottelun. Joukkue sai sen mitä oli tullut hakemaan. Jämäkkä puolustuspelaaminen piti AC Oulun maaleitta ja hyökkäyspelaaminen tuotti tukun vaarallisia vastahyökkäyksiä sekä yhden erikoistilannemaalin.

AC Oulu-leirissä nukutaan huonosti ensi yönä. Tappio tuli todella ikävään paikkaan. Syitä tappioon ei tarvitse hakea kaukaa. Joukkueen pallollinen pelaaminen oli yksinkertaisesti liian hidasta. Se muistutti hetkittäin enemmän pallon kanssa lepäämistä kuin hyökkäämistä. AC Oulun verkkaisesta pallon siirtelystä sai välillä sellaisen vaikutelman kuin he olisivat pelanneet johtoasemassa, eikä päinvastoin. Kiireen tuntua nähtiin vasta kun peliaika läheni loppuaan.

AC Oulun hyökkäyspelaaminen elää uusista ulkomaalaisvahvistuksista. Tänään he eivät yltäneet parhaimpaansa ja se näkyy suoraan oululaisten tehoissa. Keskikenttäpelaaja Magnus Breitenmoser pelasi luultavasti huonoimman ottelunsa AC Oulun paidassa ja se näkyi heti samalla puolella pelanneen laitapelaaja Dennis Salanovicin tekemisestä, joka jäi muutamaa väläystä lukuun ottamatta piippuun tänään. Oikealla puolella operoinut keskikenttäpelaaja Sergei Eremenko ja laituri Usman Sale sen sijaan ylsivät lähemmäs normaalisuoritusta ja onnistuivatkin luomaan vaaraa omalta puoleltaan. Oululaiset tarvitsevat uhan ja tehot molemmilta puolilta, mikäli he mielivät soutaa itsensä kuiville alaloppusarjasta.   

Tappio synkensi AC Oulun lähtökohtia pian alkavaan alaloppusarjaan, mutta häviöstä huolimatta oululaisten kauden ensimmäinen tavoite täyttyi. Joukkue vältti suoran putoamisen Veikkausliigasta. KTP on varma suora putoaja. Heikoimmillaan oululaiset saatavat joutua karsimaan säilymisestään. AC Oululla on silti vielä kaikki omissa käsissään. Jäljellä on viisi alaloppusarjan ottelua, joista kaksi kotona ja loput vieraissa. Otteluohjelma valmistune lähipäivinä. Jos joukkue päätyy karsintoihin, oululaisyleisö pääsee vielä näkemään kaksi karsintaottelua, yhden kotona ja yhden vieraissa.

AC Oulu-FC Haka 0-1 (0-1)

14ʹ 0-1 Luiyi De Lucas

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: