PalloTV - Haka ja Oulu tasapeliin - Fillion viimeinen lukko

Se suomalainen jalkapallosivusto

Ottelukooste ja raportti
|
03.10.2021

Haka ja Oulu tasapeliin – Fillion viimeinen lukko

FC Haka - AC Oulu 0-0 (0-0)

FC Haka ja AC Oulu pelasivat maalittoman tasapelin Valkeakosken Tehtaankentällä. Voittoa hakeneelle AC Oululle tulos oli - jos ei nyt myrkkyä - niin karvasta juotavaa joka tapauksessa. Karsijan paikalla oleva nousijajoukkue on edelleen viiden pisteen päässä IFK Mariehamnista, joka pelasi niin ikään tasapelin Espoossa lauantaina. Piste-ero säilyi ennallaan, mutta AC Oulun kannalta tilanne kiristyi napsun tiukemmaksi. Se tarvitsee pisteitä jo nyt muiltakin kuin päävastustajiltaan. Hiekka tiimalasissa on valumassa entistä vähemmäksi.

Hakan matka karsijan paikalle on kaulan verran pitempi kuin IFK Mariehamnilla. Koskilaistenkaan osalta vaara ei ole ohi. Sen vahva syysvire antaa kuitenkin olettaa ettei tämän päiväinen ollut viimeinen piste, jonka FC Haka saalistaa. AC Oulun kanssa pelattu tasapeli oli Hakalle jo neljäs peräkkäinen tappioton ottelu. Samalla se oli torjuntavastuun napanneelle nuorelle Aatu Hakalalle yhtä mones nollapeli maalipuiden välissä.

AC Oulu lähti otteluun yllättävällä kokoonpanolla. Uusi valmennuskaksikko Markus Heikkinen-Teemu Tavikainen oli heittänyt nuoren, vain kahdessa liigaottelussa aikaisemmin pelanneen lupauksen Otso Liimatan suoraan avaukseen. Keskikentän sveitsiläismoottori Magnus Breitenmoser oli saanut komennuksen vaihtopenkille.

Myös oululaisten taktiikkaa oli muokattu. Voittoa tarvitsevaksi ja hakevaksi joukkueeksi AC Oulu pelasi yllättävän puolustusvoittoisesti. Upporikasta ja rutiköyhää ei keltapaitojen otteissa nähty eli voittoa ei haettu hinnalla millä hyvänsä. Toisaalta vastustajan tarkan puolustuspelaamisen huomioon ottaen valinta oli varmasti ihan viisaskin. Pellit levällään hyökkäyspäässä olisi tarkoittanut omissa soimista. Siinä mielessä tasapeli oli AC Oululle kitkeryydestään huolimatta nieltävissä oleva minimisuoritus, vaikka se voittoa kipeästi tarvitsikin.

AC Oulu pelasi myös aikaisempaa enemmän pitkillä palloilla, joilla se toivoi rikkovan Hakan tiiviin puolustuksen. Ennen uuden valmentajakaksikon aikaa AC Oulu luotti pelaavampaan, pallonhallintaan perustuvaan pelitapaan.

Kaiken kaikkiaan käsikirjoitus noudatteli samaa kaavaa, mitä kauden aikaisemmissa runkosarjan kohtaamisissa oli nähty. Ennen kaikkea kyseessä oli jälleen molemmissa päissä puolustuspelaamisen onnistunut taidonnäyttö. Haka oli pelillisesti aavistuksen verran niskan päällä ja loi tukun huomattavasti vaarallisempia maalintekopaikkoja, mutta pelin hahmoksi noussut AC Oulun kanadalaisvahti Yann Fillion oli oivassa torjuntavireessä. Hakalaisista erityisesti HJK-laina Logan Rogerson kunnostautui tuhlailuissa.

Puolustuspelin onnistumisesta kertoo myös suuri kulmapotkujen määrä. Maalivahtien torjunnat sekä puolustajien blokkaukset, liut ja syötönkatkot onnistuivat siihen malliin, että Haka pääsi yrittämään kulmapotkuja kymmenen ja AC Oulu kahdeksan kertaa. AC Oulun osalta ne olivatkin joukkueen vaarallisimmat maalintekoyritykset. Ensimmäinen laukaus kohti maalia tuli vasta ottelun lisäajalla.

Fillionin lisäksi ottelun parhaat löytyivät puolustuslinjoista. Miika Koskela ja Rafinha pitivät oululaisten keskikaistan visusti tukossa. Eero-Matti Auvinen oli Hakan ykkösnyrkki. Entäpä Otso Liimatta? Ensimmäistä kertaa avauksessa ollut nuorukainen ujosteli enemmän tv-haastattelua kuin kirkkaita liigavaloja. Hänen ei tarvinnut hävetä esitystään yhtään.

Alemman loppusarjan eli haastajasarjan kausi jatkuu vasta kahden viikon kuluttua maaottelutauon jälkeen. AC Oululla on edessään todella iso ottelu, kun se kohtaa kotikentällään IFK Mariehamnin. Jos tuosta ottelusta ei tule täyttä pistepottia, AC Oulun taustojen kannattaa alkaa kaivella Ykkösen otteluiden videoita esiin ja valmistautua liigakarsintaan.

Haka saa vastaansa Lahden, joka on jo varmistanut sarjapaikkansa. Kyseessä on jälleen Hakan kotiottelu, johon se lähtee jopa suosikkiasemasta. Sen takaavat kotikenttä ja tuloskunto. Tänä vuonna ei pelata europudotuspelejä, minkä vuoksi alemman loppusarjan liigapaikkansa varmistaneilla joukkueilla on enää vähän pelattavaa. Lahden höyrypannun mittari tuskin näyttää sataa. Sekin pelaa Hakan pussiin.

FC Haka - AC Oulu 0-0 (0-0)
yleisöä: 860

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: