PalloTV - IFK Mariehamn vältti liigakarsinnan – AC Oululle häämöttää karsinta
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Ottelukooste ja raportti
|
16.10.2021

IFK Mariehamn vältti liigakarsinnan – AC Oululle häämöttää karsinta

AC Oulu-IFK Mariehamn 1-2 (0-1)
Yleisö: 1107

Nousijajoukkue AC Oulun tavoite säilyttää Veikkausliigastatus koki kovan kolauksen sunnuntaina, kun oululaiset kärsivät katastrofaalisen kotitappion päävastustajalleen IFK Mariehamnille Oulun Raatin stadionilla. Voitto nosti saarelaiset Haastajasarjan neljänneksi viimeiseksi ohi FC Hakan. Maarianhamina on käytännöllisesti katsottuna kuivilla. Oululaisille tappio merkitsi sitä, että joukkue pysyy karsijan paikalla, ero Haastajasarjan kolmanneksi viimeisenä olevaan Hakaan on nyt seitsemän pinnaa, kun Haastajasarjaa on kolme kierrosta jäljellä.

Lauantain ottelun panoset olivat kovat. AC Oulun oli pakko voittaa, mikään muu ei kelvannut. Voitolla oululaiset olisivat kaventaneet piste-eron saarelaisiin kahteen pisteeseen ja säilyttäneet näin ollen vielä ainakin teoreettiset mahdollisuudet pelata itsensä kuiville.  

Lauantain ottelukuva noudatti pitkälle ennakoitua. AC Oulu halusi pallonhallinnan ja sai sen. IFK Mariehamn oli tullut Ouluun puolustamaan nöyrästi ja hyökkäämään vastaan. Ei siis mitään yllätyksiä sillä rintamalla. Maarianhaminalaisten vastahyökkäyspeli on ollut tehokasta viime kierroksilla ja sitä se oli tälläkin kertaa. Ottelua oli pelattu 19 minuuttia kun MIFK:n keskikenttäpelaaja Emil Tendeng pääsi heittämään aikaisen keskityksen oikealta oululaisten rangaistusalueelle, kärjessä pelannut Elias Mastokangas sai päänsä väliin ja tulostaululle merkattiin vierasjohto. Todella kylmä suihku oululaisyleisölle kesken kotijoukkueen hallinnan.

Ensimmäisen maalin merkitys paineottelussa on suuri. Niin se oli tälläkin kertaa. Johtomaalin myötä saarelaiset saattoivat tyytyä pitämään puolustusmuotonsa läjässä ja kontrolloimaan tapahtumaa pallottomina. Pallon voitettuaan he pyrkivät pysymään pallossa, jotta pelaaminen ei menisi pelkäksi vastaanottamiseksi. Toimiva suunnitelma, kun AC Oulun hyökkäyspeli tökki. Puoliajalle mentiin saarelaisten johdossa.

AC Oulu jatkoi toisella puoliajalla siitä, mihin se ensimmäisellä puolikkaalla jäi. Kotijoukkue piti palloa, mutta hallinta ei vain muuntunut vaaraksi. Pelitilanteista syntyneet maalintekopaikat olivat harvassa. AC Oulu kyllä painoi päälle ja sai painettua saarelaiset matalaan puolustusblokkiin oman rangaistusalueen rajalle, mutta siihen se sitten tyssäsi. Oululaiset eivät löytäneet keinoja puhkoa MIFK:n tiivistä puolustusmuotoa.

Kesken oululaisten hallinnan, ottelun 65. minuutilla, MIFK pääsi kääntämään peliä ja pallo päätyi jälleen Tendengille, joka lähetti maalin eteen matalan keskityksen, johon hyökkääjä Vahid Hambo ehti ensimmäisenä ja tulostaululle merkattiin 0-2. Jos ensimmäinen takaisku oli kylmä suihku oululaisyleisölle, niin tämä muistutti jo niskalaukausta.

Oululaiset eivät kuitenkaan antaneet periksi, vaan jatkoivat yrittämistä. Lopulta se palkittiin, kun toisella puoliajalla kentälle vaihdettu hyökkääjä Nikolas Saira pääsi kääntymään pallon kanssa rangaistusalueella ja laukoi kotijoukkueelle kavennuksen. Ottelua oli pelattu 84 minuuttia. Kavennusosuma nosti vielä hetkeksi oululaisyleisön toiveita, mutta kahden maalin tekeminen kymmenessä minuutissa oli tänään vain tekemätön paikka.

AC Oulun haasteet löytyvät hyökkäyspäästä. Pallonhallinta on hyvä asia, mutta pelkästä hallinnasta ei maalintekopelissä pisteitä jaeta. Oululaisten tekemisessä oli silti hyviä pelillisiä aineksia, joista pitäisi saada enemmän irti. Joukkue sai esimerkiksi pelattua palloa kontrolloidusti kymppialueille, mutta sen jälkeen ei sitten tapahtunutkaan mitään, vaikka joukkue sai pallon hyökkäyskolmanneksella juuri siihen mihin sen halusikin. Eikä kotijoukkueen puolustuspelaamisellekaan voi antaa aivan puhtaita papereita. Kaksi päästettyä maalia kotikentällä näin tärkeässä ottelussa on yksinkertaisesti vain liikaa.

IFK Mariehamn pelasi taktisesti kypsän ottelu. Aikainen johtomaali helpotti saarelaisten tekemistä, mutta se ei hälvennä tosiasiaa, että IFK pelasi solidin puolustuspelin. Joukkueella ei olut missään vaiheessa suurta hätää, vaikka oululaiset kontrolloivat palloa ja painoivat päälle. IFK oli myös tehokas. Saarelaisilla ei ollut montaa maalintekopaikkaa, mutta ei niitä maalipaikkoja tarvitse monta olla, kunhan niistä tekee maalit.

AC Oulu-IFK Mariehamn 1-2 (0-1)

18ʹ 0-1 Elias Mastokangas
65ʹ 0-2 Vahid Hambo
84ʹ 1-2 Nikolas Saira

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: