PalloTV - AC Oulu säilytti liigapaikkansa - RoPS mureni kentältäpoistoon
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Ottelukooste ja raportti
|
07.11.2021

AC Oulu säilytti liigapaikkansa – RoPS mureni kentältäpoistoon

AC Oulu - RoPS 2-0 (1-0)
Yhteismaalit 3-2.

AC Oulu voitti RoPS:n maalein 2-0 (1-0) liigakarsinnan toisessa osaottelussa. Voitto tarkoitti oululaisille liigapaikan säilyttämistä yhteismaalein 3-2. Rovaniemellä viime keskiviikkona pelatun ensimmäisen osan lopputulos oli 2-1. AC Oulun kaksi aikaisempaa liigarupeamaa päättyivät putoamiseen (2007) sekä pudottamiseen kabinetin kautta (2010).

Oulussa pelattiin lähes 2 800 katsojan edessä yleisöön menevä ja viihdyttävä ottelu, joskaan kovin korkealle sen taso ei kohonnut. Raatin stadionin syyspehmeällä nurmella pelattiin enemmän taistelu- kuin taitofutista. Mainiota tunnelmaa se eikä pikkupakkanen latistanut. Jos liigakarsinnan ratkaisun kiteyttää yhteen asiaan, AC Oululla oli lopulta leveämpi materiaali kuin vastustajallaan. RoPS ei myöskään noussut tasolleen kauden kriittisimmillä hetkillä.

Ottelusarjan toisen osan lähtöasetelmat olivat herkulliset mutta AC Oulun kannalta myös paineita luovat. Asetelma näkyi oululaisten otteissa neljänä negatiivisena hoona: hermostuneisuutena, hitaina ja huonoina ratkaisuina kun oli nopean pelaamisen paikka sekä monina harhasyöttöinä.

Kenttäpelissä ei ollut kahta puhetta, kumpi joukkue ottelua vei. AC Oulu hallitsi tapahtumia ja piti palloa. RoPS väläytteli aika ajoin vain vastahyökkäyksissä. Muuten se lähti enemmän puolustamaan itselleen tasapeliä ja sitä kautta nousua Veikkausliigaan ensimmäisen osaottelun voiton turvin. Muuhun kotijoukkue ei antanut edes mahdollisuutta. Hallinnastaan huolimatta AC Oulun otteissa näkyi sen koko kauden perisynti eli tehottomuus ja yleinen vaarattomuus hyökkäyspäässä.

Geoffrey Acheampongin kentältäpoisto vajaan puolen tunnin kohdalla muutti ottelun kulun. Nigerialaispelaaja otti kaksi varoitusta, joista jälkimmäinen pääsee suoraan hölmöläisten oppikirjan alkupäähän. Acheampong lähti taistelemaan päätyrajasta yli menevästä pallosta, jonka haltuun saamiseksi ei ollut juurikaan toiveita. Samalla hän tuli lananneeksi oululaispelaajan omassa hyökkäyspäässä - tuloksena toinen varoitus ja kentältäpoisto.

Punaisen jälkeen kentälle avautui tilaa, jonka AC Oulu pääsi hyödyntämään täysipainoisesti. Ratkaisijaksi nousi jälleen Lucky Opara, joka vapautti oululaiset piinasta ja puski pallon verkkoon Dennis Salanovicin sekä Nikolas Sairan esityön päätteeksi. Erotuomarin antama lisäaika oli jo toisella minuutilla, kun Opara maalinsa teki. Hänen osuma peilaa AC Oulun koko kauden tuskaa maalinteossa - kun verkko heiluu, sitä lopulta heiluttaa sisäisen maalipörssin voittoon marssinut laitapuolustaja.

Oparan johto-osuma antoi AC Oululle ison itseluottamusruiskeen ja se pääsi eroon ensimmäisen puoliajan ongelmistaan. Toinen puoliaika ehti vanheta vain muutaman minuutin, kun RoPS:n päässä soi taas. Tälläkin kertaa maali oli ongelmien kuvajainen. Toista osumaa ei tehty puskemalla eikä euromaalikoosteisiin kelpaavalla laukauksella. Siihen tarvittiin kulmapotku, joka Otso Liimatan antamana meni RoPS:n oman pelaajan kautta maaliin. Sairan nimi jäi silti pöytäkirjaan maalintekijänä.

Karsinnan olennainen anti oli se, että Pohjois-Suomi säilyy liigakartalla. Se tekee hyvää kotimaisen huippufutiksen diversiteetille, jota VPS:n paluu liigaan tukee. Pelaamalla toki sarjapaikat ratkaistaan eikä niitä yleisökeskiarvojen, perinteiden tai karttaharjoitusten perusteella jaeta. Jokaisella tuloksella on silti seurauksensa - niin positiiviset kuin negatiivisetkin.

Pitkällä tähtäimellä paikalliset voimat voivat kiittää lopputulosta molemmissa osoitteissa. Sarjapaikan säilyttäminen on AC Oululle ja koko oululaiselle jalkapallolle suuri uskottavuutta tuova tekijä. Moni - varsinkaan kaupungin ulkopuolella - ei edes tajua kuinka suuri. Uskottavuutta tarvitaan, kun ensi kauden joukkueeseen kerätään pelaajia ja yhteistyökumppaneilta suurempaa pelaajabudjettia.

RoPS:n aika ei ollut nyt, mutta se tulee vielä. Seuran edustusjoukkue on pullollaan omia kasvatteja, mutta he ovat kuitenkin vasta kasvatteja - eivät vielä valmiita pelimiehiä.

RoPS:n talouden tiedetään olevan sellaisessa kunnossa, että kassanhoitaja joutuu laskujen eräpäivinä koluamaan säkkiä pohjaa myöten. Sen takia vaihtoehtoina Veikkausliigassa olisivat olleet pelaaminen pääsarjaa aivan liian heikolla ja keskeneräisellä miehistöllä, tai satsaaminen siihen riski- tai velkarahalla. Kummankin vaihtoehdon tie on lyhyt ja tuhoisa. RoPS saa nyt kasvattaa miehistönsä ja tervehdyttää seuransa liigakuntoon rauhassa sille sopivassa paikassa, Ykkösessä.

AC Oulu - RoPS 2-0 (1-0)
45.+2 1-0 Lucky Opara
50. 2-0 Nikolas Saira
yleisöä: 2 738
AC Oulu säilyttää sarjapaikkansa yhteismaalein 3-2.

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: