PalloTV - Mon Dieu, mikä pyöritys - Ranska löi Helmarit kanveesiin
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
16.02.2022

Mon Dieu, mikä pyöritys – Ranska löi Helmarit kanveesiin

Ranska - Suomi 5-0 (3-0)

Suomen naisten A-maajoukkueen urakka Ranskan kutsuturnauksessa alkoi synkeempääkin synkemmissä merkeissä. Maailman parhaimpiin naismaajoukkueisiin kuuluva emäntämaa tyrmäsi Helmarit tylyin luvuin 5-0 (3-0). Suomalaispelaajien osalta ottelun komeat puitteet Le Havren kaupungin Stade Océanella taisivat jäädä ainoiksi positiivisiksi asioiksi.

Ranskan sijoitus FIFA-rankingissa on neljäs. Suomen vastaava on puolestaan 28:s. Naisten jalkapallossa kärki on kapeampi kuin miehillä ja tasoerot suurenevat nopeammin mentäessä alas päin ranking-listalla. Näiden faktojen valossa tuskin kukaan odotti, että Suomi tästä pelistä voittajana poistuu. Tosiasioista huolimatta se sekasorto, kaaos ja paniikki, joka Helmarien puolustuksessa välillä vallitsi, oli silti jotain mykistävää katsottavaa.

Suomen suoritus oli sympaattisen ja sisukkaan altavastaajan roolissakin - myös sen omien lasien läpi katsottuna ja omilla mittareillaan - hyvin, hyvin heikko. Suomen tärkein vahvuus, jonka käyttämistä turnauksen vastustajamaat Helmareilta odottavat, on joukkuepuolustus. Se petti kaikkein pahiten.

Tässä turnauksessa Helmarien tarkoitus on näytellä osaa altavastaajamaana, joka arvokisaottelussa lähtee puolustamalla hakemaan pistettä ennakkoon kovemmalta maalta - ehkä kyttäämään vastaiskupaikkoja, joista tehdyillä osumilla irtoaisi maalin tai jopa parin yllätysvoitto. Altavastaaja puolustaa alhaalta, tiiviisti ja organisoidusti joukkueena. Tässä tehtävässä Helmarit epäonnistui surkeasti. Suomalaispelaajia vietiin kuin pässiä narussa. Ohi mentiin vasemmalta ja oikealta, edestä ja takaa.

Suomen pieneksi puolustukseksi voidaan sanoa, että suurin osa pelaajista lähti kovaan paikkaan kesken harjoituskauden. Ranskalaispelaajilla kausi on kuumimmillaan ja pelituntuma sen mukainen. Iso osa suomalaispelaajista pelaa pohjoismaisissa sarjoissa, joiden kilpailukausi on kesällä ja nyt vasta valmistaudutaan tosipelien alkamiseen.

Jos ongelmia oli alakerrassa, oli niitä muuallakin. Ranskan pelaajat tulivat niin kovaa pallollisen pelaajan kimppuun, että vähäisetkin yritykset rakentaa peliä ylös päin katkesivat pallon menetykseen tai harhasyöttöön. Paniikkipurutkin menivät järkiään ranskalaispelaajien haltuun.

Pelin rakentelun ongelmista johtuen Suomen hyökkäyspelistä jää hyvin vähän kerrottavaa. Niin vähän, että Suomen hyökkäykset voi listata vaikka tähän: Ensimmäisellä minuutilla Emma Koiviston hyvä nousu päättyi Jutta Rantalan puolittaiseen laukaukseen. Tilanne oli lopulta paitsio. Lisäajalla oli kulmapotku, joka jäi matalaksi ja lyhyeksi. Se tuomittiin maalipotkuksi.

Toisella puoliajalla Ria Ölingin veto 69. minuutin kohdalla meni ohi. Reilu kymmenen minuuttia myöhemmin Linda Sällströmin juoksusta ampuma laukaus oli heikko ja lensi suoraan maalivahdin käsiin. Samoin kävi yhdelle keskialueen vapaapotkulle, jota ei voi edes maalipaikaksi laskea. Helmarit sai kaksi kulmapotkua, joista toinen jäi jälleen lyhyeksi mutta tuotti uuden. Sen ranskalaispuolustus siivosi väljemmille vesille.

Tässä kaikki. Näistä paikoista ei maaleja tehdä, sillä viimeistä kulmapotkua lukuun ottamatta näitä ei edes maalipaikoiksi viitsi kutsua. Mutta ne olivat ainoat Helmarien hyökkäyksien poikaset koko ottelussa. Jälkipolville jäikin vähän positiivista kerrottavaa. Paikalla oltiin, mutta nesteeseen jouduttiin. Ja siihen upottiin.

Suomen ainoa valopilkku oli Eveliina Summanen. Hän halusi palloa ja oli hyvä kaksinkamppailuissa. Kaikki muut pelasivat alle tasonsa.

Suomi kohtaa seuraavassa ottelussaan Hollannin lauantaina. Siihen mennessä parannettavaa löytyy paljon. Ennen kaikkea maalivahtipeliin tulee saada sitä jämäkkyyttä ja varmuutta, jolla Tinja-Riikka Korpela on aiemmin pitänyt Suomea pystyssä. Joukkuepuolustamisen täytyy myös harpata aimo askelin eteen päin. Muutoin hollantilainen tuulimylly pyörittää taululle yhtä tylyt lukemat.

Ke 16.6.2022, Le Havre, Stade Océane
Ranska - Suomi 5-0 (3-0)
12. 1-0 oma maali
16. 2-0 Melvine Malard
34. 3-0 Wendie Renard
58. 4-0 Grace Geyoro
89. 5-0 Wendie Renard
yleisöä: 3 631

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: