PalloTV - HJK voitti Metroderbyn – Casper Terholta kauden avausmaali
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
02.04.2022

HJK voitti Metroderbyn – Casper Terholta kauden avausmaali

HJK-FC Honka 1-0 (0-0)

Yleisö: 4650

Hallitseva Suomen Mestari HJK voitti lauantaina veikkausliigakauden avanneessa Metroderbyssä FC Hongan Töölön Bolt Areenalla 1-0. HJK pelasi jämäkän puolustuspelin ja sen hyökkääminen oli pari piirua Honkaa vaarallisempaa, joten tulosta voidaan pelitapahtumiin nähden pitää oikeutettuna.   

HJK lähtee kauteen ylivoimaisen mestarisuosikkina. Klubin pelaajabudjetti oli jo valmiiksi aivan omissa sfääreissä muihin veikkausliigaeuroihin verrattuna, ja nyt ero on kasvanut entisestään, samalla kun rosteria on levennetty, joten mikä tahansa muu kuin Veikkausliigan voitto olisi katastrofi.  

HJK:n talvikauden pelaamisesta ja sen tekemistä uusista hankinnoista on ollut hiukan vaikeata saada tarkkaa selkoa, kun ryhmitys on vaihtunut joka matsiin. Se tiedetään, että päävalmentaja Toni Koskela haluaa nähdä entistä aktiivisemmin eteenpäin puolustavan joukkueen, joka prässää aggressiivisesti korkealta, kun mahdollista. Klubin rekrytoimat hyökkäävät pelaajat ovat sarjan alkaessa vielä pieniä kysymysmerkkejä, mutta miesten cv:stä päätellen vastapuolten alakerroilla on tiedossa kiirettä.

Honka on ollut vahva pre-seasonilla. Liigacupin voitto varmasti lämmitti Espoossa tuloksellisesti alavireisen viime kauden jälkeen. Keltamustat ovat esiintyneet edukseen myös talven kansainvälisissä harjoitusotteluissa. Kauden kenraaliharjoituksessa kaatui Allsvenskanin kärkijoukkueisiin lukeutuva tukholmalainen Djurgårdens IF 2-0.

Hongan päävalmentaja Vesa Vasara on myös ajanut sisään aktiivisempaa pelitapaa. Näkyvin muutos on siirtyminen kolmen alakerrasta neljän linjaan. Vasaran mukaan se tuo lisää rotaation mahdollisuuksia pelin eri vaiheissa ja lisää uhkaa laidoille. Aktiivisutta toivotaan myös puolustussuuntaan, mikä näkyy voimakkaana eteenpäin puolustamisena, ja korkeana prässinä. Hyökätessä hän haluaa nähdä lisää toimintaa ja liikettä, samalla kun pallollinen tekeminen on pykälän suoraviivaisempaa. Honka haluaa edelleen pitää palloa, mutta se ei ole itsetarkoitus. Iso pallo viimeiseen linjaan tai sen taakse ei ole enää häpeä Espoossa.

Lauantain Metroderby käynnistyi vauhdikkaasti. Klubi tuli otteluun sille ominaisella 3-5-2-muodolla, joka Honka vastaan puolustettaessa muokkautui 4-4-2-muotoon. Honka lähti matsiin 4-1-4-1-koostumuksella. Kumpikin halusi voittaa keskialueen ja päästä pallon päälle. Molempien pelisuunnitelmaan sisältyi korkea monen miehen prässi, jonka seurauksena pallollinen peli oli aluksi levotonta ja peli haki uomaansa.

Vartin jälkeen peli hieman rauhoittui ja joukkueet saivat aikaan pitempiä pallollisia vaiheita. Ne saivat vuorotellen painettua vastapuolen omalle kenttäpuoliskolleen, mutta puolustusmuodot pysyivät tiukassa nipussa, joten pelaamalla luodut maalintekopaikat olivat vähissä.

Veikkausliigakauden avausottelun ensimmäinen puoliaika oli kahden hyvin valmennetun ja pallollisesti kyvykkään joukkueen tasainen mittelö, jossa parhaat läheltä-piti-tilanteet osuivat Klubille. Honka pystyi kyllä tarjoamaan vastuksen, mutta HJK:n hyökkäämisessä oli pari piirua enemmän vaaraa. Honka sai aikaiseksi yhden laukauksen ensimmäisen 45-minuutin aikana, eikä sekään suuntautunut maalia kohti. Puoliajalle mentiin maalittomassa tasapelissä.

Ottelun toisen puolikkaan alku oli ensimmäisen toisinto. Molemmat joukkueet nostivat tilaisuuden tullen 5-6 miestä korkeaan prässiin vastapuolen puolustuskolmannekselle, joten systemaattisen pallollisen pelin käyntiin saaminen oli haasteellista. Erityisesti Hongalla oli vaikeuksia saada omaa pallollista peliä rullaamaan ja päästä keskialueen yli kontrolloidusti pelaamalla. Hieman sekavan alun jälkeen Klubi sai otteen pallosta ja onnistui painamaan peliä Hongan kenttäpuoliskolle.

Veikkausliigakauden avausmaali nähtiin ottelun 68. minuutilla, kun toisella puoliajalla kentälle vaihdettu laitapelaaja Casper Terho pelasi nätin pikku kombinaation Fabian Serrarensin kanssa kuudentoista kulmalla, jonka jatkona hän pääsi laukomaan pelivälineen hallitusti Hongan maalin takanurkkaan. Nätti pelitilannemaali.

Ja kuten aina, maalit muuttavat peliä. Nyt Hongan oli tehtävä ainakin yksi maali, mikäli se mieli saada mitään mukaan Töölöstä. Ensin piti kuitenkin päästä maalintekoetäisyyksille. Puoliajan loppua kohti Honka saikin painettua Klubin omalle kenttäpuoliskolleen, ja sai aikaiseksi jonkinlaisen kirivaiheen, mutta todelliseksi vaaraksi tai maalintekopaikoiksi kiri ei realisoitunut. Maalin teko on vaikeata, jos joukkue ei saa aikaan yhtään laukausta maalia kohti.

HJK pelasi jämäkän puolustuspelin, mistä todisteena nollapeli. Klubin korkea prässi riitti sekoittamaan espoolaisten pelinrakentelun ja aktiivinen keskialueen prässi piti puolestaan huolen siitä, että Honka pidettiin pois maalintekosektorilta. Boltilta on vaikea saada mitään mukaan, kun HJK pääsee johtoon.

HJK-FC Honka 1-0 (0-0)

68ʹ 1-0 Casper Terho

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: