PalloTV - HJK vei SJK:ta perjantain kärkikamppailussa
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
08.04.2022

HJK vei SJK:ta perjantain kärkikamppailussa

SJK-HJK 0-1 (0-0)

Yleisö: 2358

HJK voitti perjantain veikkausliigakierroksen kärkikamppailussa SJK:n 0-1 Seinäjoen OmaSP Stadionilla. Voitto oli ansaittu. Klubi oli parempi kaikilla pelin osa-alueilla ja hallitsi tapahtumaa pallon kanssa ja ilman. SJK pelasi hyvän puolustuspelin, mutta siihen pelaaminen sitten jäikin, paria sattumanvaraista läheltä-piti-tilannetta lukuun ottamatta.

Molemmat joukkueet tulivat perjantain matsiin avauskierrokselta hankitut voitot vyöllään. SJK kukisti HIFK:n kotona 2-1. HJK puolestaan voitti FC Hongan Töölössä 1-0. Joukkueet eivät kohdanneet talvikauden aikana, joten perjantain ottelu tarjosi hyvän tilaisuuden mitata, mihin suuntaan voimasuhteet ovat talven aikana kallistuneet.

Talvikausi ei tarjonnut kummallekaan joukkueelle sen suurempia pelillisiä yllätyksiä. Viime kauden mitalijoukkueet ovat olleet juuri niin vahvoja kuin osattiin odottaa. SJK:n päävalmentajan Joaquin Gomezin pelilliset teesit näyttävät uponneen pelaajistoon. Seinäjokisten ainoa tappio talvikauden otteluissa tuli pilkkukisassa Honka vastaan Liigacupissa. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela totesikin Klubin omassa otteluennakossa, että ”SJK on taktisesti hyvin samanlainen kuin HIFK viime vuonna”.

HJK:n pelillisistä edesottamuksista on sen sijaan ollut vaikeampi saada selkoa, kun pelaajisto on vaihdellut ottelusta toiseen. Se kuitenkin tiedetään, että Klubi on leventänyt rosteriaan entisestään viime kaudesta, ja että päävalmentaja Koskelalla on aina laittaa kentälle kilpailukykyinen joukkue tähän sarjaan. HJK:n nykyisen rosterin leveyttä kuvaa hyvin se, että pelkästään loukkaantuneiden listalta löytyy sellaisia nimiä kuten Pyry Soiri, Santeri Hostikka, Janne Saksela ja Riskin veljekset. 

Perjantain ottelusta oli lupa odottaa tasaista ja taktista ottelua, vaikka HJK lähti peliin ennakkosuosikkina. Molemmat joukkueet haluavat kontrolloida palloa, joten ensimmäinen kysymys kuului, kumpi pääse pallon päälle, kontrolloimaan pelin virtausta? 

Illan toinen taktinen mielenkiinnon kohde oli se, miten hyvin Klubin prässipeli tehoaisi Kerhoon? Pääsisikö SJK pois HJK:n prässin alta? Koskela on puhunut prässipelin tehostamisesta peli eri vaiheissa, ja se osoittikin toimimisen merkkejä Honkaa vastaan avauskierroksella. HJK:n prässi riitti sekoittamaan Hongan pallollisen pelaamisen ja pitämään espoolaiset pois maalipaikoilta.

Perjantain ottelu lähti käyntiin vauhdikkaasti ja peli aaltoili päästä päähän. Heti alkuun kävi selväksi, että HJK pyrkisi ottamaan kotijoukkueen pelinrakentelun kiinni ylhäältä, ja monella ukolla. HJK lähti liikkeelle samalla muodolla kuin Honkaa vastaan, 4-4-2, joka pallollisena vääntyy 3-4-3-muodoksi. SJK ryhmittyi sille ominaiseen 3-5-2-muotoon. Gomez oli piirtänyt joukkueensa prässilinja puoleen kenttään.

Ottelun alun pelaaminen oli yllättävänkin avointa. Molemmat joukkueet onnistuivat luomaan vaaratilanteet toistensa maalille jo ensimmäisen 10-minuuttisen aikana. Lähimpänä maalia oli SJK:n puolalaiskärki Rafael Wolsztynski, joka onnistui laukomaan pallon metristä yli maalin avoimesta maalintekopaikasta.

Puoliajan edetessä Klubi pääsi kuskin paikalle. SJK:n osaksi jäi pitää puolustusmuoto kasassa ja estää stadilaisia pääsemästä vaara-alueille. HJK painoi päälle ja peli pyöri kotijoukkueen puolustuskolmanneksella. Ilmassa alkoi olla vierasmaalin tuntua.

HJK:n prässipeli puri ja SJK:lla oli vaikeuksia saada omaa pallollista peliä kulkemaan, ja päästä pois omalta alueelta kontrolloidusti pelaamalla. HJK:n painaessa päälle SJK putosi yllättävän matalaan blokkiin, minkä seurauksena matka vierasjoukkueen maalille kasvoi ja vastahyökkäyksiin lähteminen numeraalista ylivoimaa vastaan oli haastavaa.    

Klubi sai niska-peppu-otteen matsista ja kontrolloi tapahtumaa pallon kanssa ja ilman. SJK:n hyökkäyspelaaminen oli sattumanvaraista, eikä se enää synnyttänyt samanlaista vaaran tuntua kuin ottelun alkuminuuteilla. HJK sai prässättyä pois seinäjokisten hyökkäysyritykset jo puolessa kentässä, eikä SJK tuntunut löytävän siihen vastalääkettä.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli hyvää veikkausliigapalloa, ja noudatti pitkälti tämän raportin alussa ennakoimaani taktista asetelmaa. HJK oli juuri niin vahva kuin osattiin odottaa. Klubin rivakka pallotempo yhdistettynä aktiiviseen puolustuspeliin pitivät huolen siitä, että SJK:lla piti kiirettä. Viihdyttävä puolikas, vaikka maaleja ei nähtykään.

Ottelun toinen puolikas jatkui stadilaisten komennossa, paria SJK:n mitä-jos-tilannetta lukuun ottamatta, eikä kotijoukkue tuntunut edelleenkään keksivän keinoja asetelman muuttamiseksi. SJK kyllä puolusti kurinalaisesti, eikä päästänyt Klubia vaara-alueille, mutta kuinka kauan joukkue pystysi ylläpitämään puolustustaistelua, kun oma pallollinen pelaaminen edelleen tökki.

Klubi vei peliä ja SJK otti vastaan. Näytti siltä, että oli vain ajan kysymys, että Klubi tekee maalin. SJK kyllä pääsi kääntämään peliä isoilla palloilla, mutta hyökkääjillä oli joka kerta vastassa numeraalinen ylivoima, jos he pallon voittivat, eikä siitä asetelmasta tehdä kovin helposti maaleja.

Hallinnasta huolimatta HJK:lla oli vaikeuksia luoda todellista vaaraa. Peli pyöri SJK-päädyssä, mutta kotijoukkue pysyi jämäkkänä puolustussuuntaan.

Lopulta HJK:n kärsivällisyys palkittiin. Ottelun 83. minuutilla toisella puolikkaalla kentälle vaihdettu HJK:n kk-pelaaja Johannes Yli-Kokko pääsi kääntyilemään pallon kanssa SJK:n rangaistusalueen rajalla ja laukaisi, pallo otti kimmokkeen oman hyökkääjän Anthony Olusanyan jalasta ja löysi tien SJK-vahti Jesse Östin selän taakse. Hiukan onnekas osuma, mutta kaikki lasketaan.

Johtomaalin jälkeen SJK sai vielä kirivaihteen päälle, ja loi pari vaarallista tilannetta, mutta kovasta yrittämisestä huolimatta tasoitus jäi tekemättä ja pisteet matkasivat Helsinkiin.

Perjantain ottelu oli hyvätasoinen, vauhdikas ja viihdyttävä veikkausliigaottelu. Joukkueiden keskinäisistä voimasuhteista ei tässä kohtaan jäänyt mitään epäselvyyttä. HJK oli selvästi valmiimpi ja parempi, pallon kanssa ja ilman.

Tulos ei varmasti miellytä SJK-leirissä, eikä etenkään se, minkälaisella esityksellä se tuli. SJK voi olla jotakuinkin tyytyväinen puolustuspeliinsä, vaikka yksi menikin omiin. Sen varaan on hyvä rakentaa. Seinäjokisten pallollinen pelaaminen jätti toisaalta paljon toivomisen varaa. Ja muutoksen on tapahduttava nopeasti, mikäli seinäjokiset mielivät saada mitään mukaansa ensi lauantain vierasottelusta KuPS:aa vastaan.

HJK haki sen minkä HJK halusi. Klubi ei ollut mitenkään erityisen hyvä, mutta se oli riittävän vahva, ja ennen kaikkea kärsivällinen. HJK sai ottelun siihen, mihin halusi, ja siitä kontrollista Klubin tasoisen joukkueen pitää pystyä luomaan enemmän vaaraa ja tulosta. Sen harjoitteluun tarjoutuu erinomainen tilaisuus ensi kierroksella, kun Klubi matkustaa Vaasaan sarjanousija VPS:n vieraaksi.

SJK-HJK 0-1 (0-0)

83ʹ 0-1 Anthony Olusanya

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: