Zeqirin huikea soolo kiritti FC Lahden voittoon – Beto pelasti HIFK:n murskatappiolta – PalloTV
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Ykköscup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Ykköscup

Liigacup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
18.04.2022

Zeqirin huikea soolo kiritti FC Lahden voittoon – Beto pelasti HIFK:n murskatappiolta

HIFK - FC Lahti 0-3 (0-0)

FC Lahti tylytti Helsingin IFK:ta ansaitusti maalein 3-0 (0-0). Kauden avausvoitto nosti lahtelaisseuran Veikkausliigan keskikastin kyytiin. Tylyn tappion kärsinyt HIFK putosi nyt jumboksi eikä se saanut vieläkään leivottua historian ensimmäistä kotivoittoa FC Lahdesta. Itse asiassa se ei ollut edes lähellä.

FC Lahden osalta otteluun lähtö ei olisi voinut sujua enemmän kaikenlaisten haasteiden parissa. Loukkaantumiset, sairastumiset ja pelikiellot olivat harventaneet kokoonpanoa kovalla kädellä. Muslimien pyhä kuukausi ramadan, johon kuuluu paastoaminen valoisaan aikaan, painoi lisäksi monen pelaajan kropassa.

FC Lahdella oli myös alla vaatimaton startti sarjaan. Maaliton tasapeli Maarianhaminassa ja viiden maalin murskatappio sarjanousija VPS:lle saivat lahtelaisten päävalmentajan Ilir Zenelin kuvaamaan esityksiä lammasmaisiksi. Tehtyjen maalien sarake näytti kahden ottelun jälkeen pyöreätä nollaa.

Zeneli peräänkuulutti suojateiltaan aggressiivisempaa pelaamista. Hän sai mitä halusi - lampaista kuoriutui susilauma. FC Lahdelle kirjattiin 15 rikettä sekä viisi varoitusta pelaajalle ja yksi toimihenkilölle. Pian saattaa olla tilausta itsehillinnälle, sillä tällä tahdilla FC Lahti joutuu paikkaamaan pelikieltolaisia pelissä jos toisessakin. Aggressiivista pelaamista voi harjoittaa vähemmilläkin rikkeillä.

Suoranaisista sikailuista ei ollut kuitenkaan kyse, vaikka muun muassa kotijoukkueen maalivahti Beto sai tuntea kämmenissään pariinkin otteeseen vieraiden sääntöjen vastaiset otteet. Osasi toki HIFK:kin vastata lähes samalla mitalla. Ujon avauspuolikkaan jälkeen HIFK:n kokonaissaldoksi kertyi kymmenen rikettä ja kolme keltaista korttia.

FC Lahti sai otteisiinsa äijämäisyyttä ja ketsuppipullon korkki aukesi kertaheitolla. Näiden positiivisten asioiden takaa täytyy kuitenkin nähdä koko kuva. FC Lahden pelaaminen oli haasteetkin huomioiden kaukana siitä, mitä sen pitäisi olla.

Leveisiin numeroihin päättyneen ottelun lopputulos oli enemmän HIFK:n huonoutta kuin FC Lahden hyvyyttä. Niin pahasti tuuliajolla HIFK:n kokeneita miehiä sisältänyt puolustus oli. Ottelun lahtelaisille sinetöinyt Altin Zeqirin kerrassaan upea 0-2 soolomaali oli siitä hyvä esimerkki. Ilman portugalilaismaalivahti Beton torjuntoja lopputulos olisi saattanut olla todella synkkä helsinkiläissilmin katsottuna.

Jos Zenelillä riittää työsarkaa, riittää sitä vielä enemmän HIFK:n komentoonsa ottavalla Mika-Matti Paatelaisella. Maalivahteihin joukkue ei kaadu. Puolustamisessa on paikattavaa, pelinrakentamisessa korjattavaa ja hyökkäyspelissä monipuolistettavaa. HIFK ei tule pärjäämään, jos sen ainoa ajatus on laittaa juoksupallo oikean laidan kiiturille Macario Hing-Gloverille. Esimerkiksi Eero Markkasen taitoja pitäisi pystyä hyödyntämään huomattavasti paremmin.

Kun pelaamiset on käsitelty, huomisissa kahvipöydissä siirrytään puhumaan alushousuista. Ottelun erikoisin episodi sattui tauon jälkeen, kun toisen puoliajan aloitus viivästyi kymmenisen minuuttia. Viivästyksen aiheuttajasta ei saatu täyttä varmuutta, mutta mitä todennäköisimmin Beton alushousut ja niiden väri oli kyseessä. Näin on tulkittavissa, kun hän pukuhuoneesta palattuaan nosteli shortsien lahkeita lähes mielenosoitukselliseen tapaan.

Mitä tästä opitaan? Asiaa voi katsoa kahdelta kantilta. Säännöt ovat sääntöjä. Niitä pitää noudattaa ja niiden noudattamista pitää valvoa. Jos sääntö on huono tai tarpeeton, se voidaan muuttaa asiaankuuluvissa elimissä. Siihen asti mennään kuin sääntökirja ja ohjeet sanovat.

Varsinaisen peliasujen alla olevien lämpöasusteiden värejä koskevat yksityiskohtaiset ja tiukat määräykset ovat olleet voimassa jo kauan. Ei luulisi olevan ongelmaa käydä pelaajien kanssa sääntöjä läpi ennen kauden alkua. Väreistäkään tuskin on kysymys. Enää ei eletä sitä aikaa, jolloin trikoot sai vain mustana. Jos valmistajalla on peliasu tarjolla yhdestä väristä, lähes poikkeuksetta löytyy myös samanväriset lämpöasut.

Toinen näkökulma on käyttäjälähtöinen ja käytännönläheinen. Ei voi kuin hämmästellä, kuinka suureen rooliin alushousujen väritys nousee kausi toisensa jälkeen. Kentällä luulisi olevan tärkeämpääkin valvottavaa kuin se, minkä värisellä kerrastolla joku joukkue pelaa. Lyhythihaisen pelipaidan alla olevan lämpöpaidan vielä ymmärtää. Housujen kohdalla homma menee pilkun viilaukseksi. Betonkin pelishortsit olivat isommat ja löysemmät kuin hiphopparin farkut - lämpöhousut tai niiden väri ei pistänyt kenenkään silmään ennen kuin joku alkoi ottaa asiasta roolia.

Kausi jatkuu kummankin joukkueen osalta jo perjantaina. FC Lahti kohtaa Kuopion Palloseuran kotikentällään. Ainakin tällä hetkellä ottelun pitäisi olla Lahden stadionilla, jonka nurmi tuskin tulee olemaan kovin tasaisessa kunnossa. Se suosii ehdottomasti FC Lahtea ja sen pelityyliä sekä on myrkkyä KuPS:n kaltaiselle taitavalle joukkueelle.

HIFK matkustaa Tehtaan kentälle FC Hakan vieraaksi. Se on mielenkiintoinen ja tunteikas ottelu, sillä Haka on juuri se seura, josta Paatelainen lähti maailmalle 1980-luvun puolivälin jälkeen. Penkkien päässä on myös yhtä lailla mielenkiintoinen, kahden valovoimaisen maajoukkuetähden välinen mittelö - Paatelainen vs Teemu Tainio.

HIFK - FC Lahti 0-3 (0-0)
52. 0-1 Chinedu Geoffrey
80. 0-2 Altin Zeqiri
83. 0-3 Macoumba Kandji
yleisöä: 1 212

Tämän päivän kahden muun ottelun koosteet löydät Veikkausliigan laskeutumissivulta.

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: