PalloTV - HJK:lle vakuuttava derbyvoitto – HIFK vastaantulija

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
28.04.2022

HJK:lle vakuuttava derbyvoitto – HIFK vastaantulija

HIFK-HJK 0-2 (0-1)

Yleisö: 7103

Kauden ennätysyleisö näki torstaina HJK:n voittavan HIFK:n 0-2 sarjakauden ensimmäisessä Stadin Derbyssä Bolt Areenalla. Ottelun taso ei noussut kovin ihmeellisiin sfääreihin. Kannattajat odottivat pelin nostavan joukkueiden keskinäisen rakkauden pintaan ja läskin tummuvan, mutta tapahtuma jäi yllättävän tasapaksuksi junnaamiseksi.

Voitto nosti HJK:n sarjataulukon jaetulle kärkipaikalle KuPS:n kanssa. Tappio pitää IFK:n sarjataulukon viimeisenä. Sarjan viides kierros saadaan pelattua loppuun huomenna, kun muut liigajoukkueet pelaavat omat pelinsä.

Helsingin IFK:n lähti kauteen sekavissa tunnelmissa, eikä se ole voinut olla näkymättä myös kentällä. Neljän sarjakierroksen jälkeen Röda oli sarjataulukon viimeisenä, 0-1-3. Ensimmäisiltä sarjakierroksilta kertyi vain yksi tasapelipiste kotiottelusta Maarianhaminaan vastaan. Tappiot tulivat SJK:lle, FC Lahdelle ja FC Hakalle.

Parilla viime kierroksella IFK on antanut itsestään energisen ja yritteliään vaikutelman uudelle päävalmentajalleen Mixu Paatelaiselle. Röda on jopa onnistunut tekemään otteluiden avausmaalin kolmessa ottelussa, mutta muutoin maaliteko on tökkinyt.

Tehottomuus selittyy osaksi sillä, että IFK:n pallollinen pelaaminen on muistuttanut vilkkaan poikalauman kohellusta ja kolistelua, josta ei ole ollut helppo tunnistaa mitään kovin systemaattista, kumpaankaan suuntaan.

Tunnetta on kyllä piisannut, mutta se ei ihan riitä. Ja se on myös luettavissa IFK:n päästettyjen maalien sarakkeesta, kahdeksan päästettyä maalia neljään otteluun. Ennakkoon yksi Derbyn suurista kysymyksistä olikin, kestäisikö IFK:n puolustus sarjan tulivoimaisimman joukkueen pommituksen?

HJK tuli derbyyn sarjataulukon jaetulta kakkossijalta, 3-0-1. Klubi aloitti kauden kolmella yhden maalin voitolla. Avauskierroksella kaatui FC Honka kotona. Sitä seurasi reissut Seinäjoelle ja Vaasaan. HJK:n voittoputki katkesi viime kierroksella, kun FC Inter kävi hakemassa Töölöstä HJK-kannattajien veret seisauttaneen 4-1 vierasvoiton. 

Kovin suureen huoleen Klubi-kannattajilla ei ole aihetta. Tosiasiat eivät ole muuttuneet miksikään. Klubi on edelleen Klubi, vaikka joukkueen alkukautta ei miksikään voitonmarssiksi ole voinut kutsua. Joukkue on joutunut tekemään hartiavoimin töitä alkukierrosten 1-0 voittoihin. Maalinteko on tuottanut tuskaa, mutta oma pää on pysynyt puhtaana.

Sitä taustaa vasten Interiä vastaan nähty toisen puoliajan sulaminen, jossa turkulaiset pääsivät tekemään kolme maalia kymmeneen minuuttiin, oli häkellyttävää katsottavaa. En ihan heti muista, milloin HJK olisi viimeksi päästänyt neljä maalia kotimaista joukkuetta vastaan. Oliko HJK onnistunut tilkitsemään peräpäänsä Interin jäljiltä? Joko maan hurjimman hyökkäyskaluston ketsuppipullo aukeaisi?

HJK tuli Derbyyn isännän elkein. Klubi otti välittömästi pallokontrollin ja painoi pelin painopisteen IFK-päätyyn. Rödan osaksi jäi pitää matala 5-4-1-puolustusmuoto nipussa, estää kotijoukkuetta pääsemästä vaara-alueille, ja odottaa omaa vuoroa. Kun HJK:n korkea prässi vielä puri, IFK:n pallolliset vaiheet jäivät perin lyhyiksi ja pelin painopiste pysyi IFK-päädyssä.

Rödan pallollinen pelaaminen, se vähä mitä sitä nähtiin, näytti hätäiseltä ja epävarmalta HJK:n prässin alla. IFK:n hyökkäyspelaaminen oli sattumapalloa, eikä siitä ollut vaaraksi asti. Maalit tapaavat jäädä haaveiksi, jos joukkue ei saa aikaiseksi yhtään laukausta maalia kohti.

Puoliajan edetessä IFK pääsi paremmin mukaan peliin ja pelitilanteet tasoittuivat hieman. HJK:lla oli kuitenkin peli kontrollissa, eikä vaara-alueille ollut pääsyä. Peli pyöri pääasiassa IFK:n puolustuskolmanneksella, ja keskityksiä sateli oikealta ja vasemmalta, mutta kun ne eivät löytäneet omia. IFK puolusti rangaistusaluettaan jämäkästi.

Derbyn ensimmäinen maali nähtiin ensimmäisen puolikkaan lisäajalla. Casper Terho antoi kulmapotkun ja keskuspuolustaja Miro Tenho pääsi puskemaan HJK:n puoliaikajohtoon.

HIFK tuli toiselle puoliajalle uudella energisellä ilmeellä ja onnistui luomaan pari maalintekopaikkaa heti ensi minuuteilla, mutta tuloksetta. Myös IFK:n syöttöpeli näytti parantuneen tauon aikana. Nyt Röda myös onnistui pysymään pitempään pallossa.

Kotijoukkueen alkurynnistyksen jälkeen HJK istui jälleen kuskin paikalle ja otti pallokontrollin. Tällä kertaa IFK ei kuitenkaan tipahtanut enää yhtä nopeasti yhtä matalaan blokkiin kuin ensimmäisellä puoliajalla, vaan pyrki puolustamaan eteenpäin keskialueella.

Klubi piti palloa ja peli pyöri IFK:n kenttäpuoliskolla. Eikä HJK:lla luonnollisestikaan ollut johtoasemassa kiire, joten sen pallolliset vaiheet venyivät takaa-ajavan IFK:n kannalta jo tosi pitkiksi. Ja Klubin jauhaminen tuotti tulosta.

Peliä oli pelattu 70. minuuttia, kun laitapelaaja Murilo pääsi keskittämään kulmalipulta ja juuri kentälle vaihdettu hyökkääjä Bojan Radulovic puski ensimmäisen veikkausliigamaalinsa keskeltä maalintekosektoria. Yllättävä nukahdus siihen asti hyvin puolustaneelta IFK-alakerralta.

IFK ei toipunut toisesta takaiskusta, tai ainakaan saanut minkäänlaista kirivaihdetta silmään. Toisaalta peliä tai maaleja on vaikea tehdä, jos joukkueella ei ole palloa. HJK:lla oli kontrolli tapahtumasta, ja sen 3-0 maali oli huomattavasti lähempänä kuin IFK:n kavennus. Ja kun ottelussa ei enää maaleja nähty HJK kirjautti kauden ensimmäisen Stadin Derbyn nimiinsä.

IFK:lla on vaikeat ajat edessä. HJK:ta vastaan puolustuspelaaminen oli kohtuullisen hyvässä nipussa, vaikka pari menikin omiin, mutta joukkueen pallollinen pelaaminen on pahasti vaiheessa. Ehtiikö Paatelainen saamaan sen uomiinsa ennen kuin ero pääkilpailijoihin kasvaa liian suureksi? Vai alkaako putoamistaistelu häämöttämään jo ennen kuin sarjan on edes kunnolla alkanut? Seuraava tilaisuus korjata kurssia ja ottaa kauden avausvoittoa on tarjolla jälleen viikon kuluttua, kun IFK matkustaa AC Oulun vieraaksi.

HJK otti vakuuttavan derbyvoiton. Esitys ei taaskaan ollut mitenkään häikäisevä, mutta riittävä. Nollapeli varmasti lämmitti Inter-episodin jälkeen, mutta hyökkäyspelaaminen jätti edelleen toivomisen varaa. Ottelu oli Klubin kontrollissa toisen puoliajan alkua lukuun ottamatta, ja siitä kontrollin määrästä HJK:n tasoisen ryhmän pitää saada irti huomattavasti enemmän uhkaa ja maaleja. HJK kohtaa seuraavaksi FC Interin vieraissa ensi tiistaina.

HIFK-HJK 0-2 (0-1)

45+1ʹ 0-1 Miro Tenho
70ʹ 0-2 Bojan Radulovic

Toimittaja: Junnu Leskelä
Artikkelin pääkuva: Mira Lönnqvist

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia