Tehokas pärjää vähälläkin – Suomi päätti EM-urakan voitolla – PalloTV
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Ykköscup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Ykköscup

Liigacup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
09.05.2022

Tehokas pärjää vähälläkin – Suomi päätti EM-urakan voitolla

Suomi - Norja 2-1 (1-0)

Suomen U17-tyttöjen maajoukkue sai pistetilinsä auki ikäluokan EM-lopputurnauksessa. Suomi voitti Norjan maalein 2-1 (1-0) alkulohkon viimeisellä kierroksella. Ottelu pelattiin Mostarissa jalkapalloseura HŠK Zrinjskin mukaan nimetyllä stadionilla, jolle internetin syöverit tarjoavat montakin erilaista vaihtoehtoista nimeä.

Voitto tiesi maajoukkueen sijoittumista kolmanneksi omassa alkulohkossaan. Suomi jakaa turnauksen viidennen sijan Tanskan kanssa. Vaikka jatkopaikkaa ja mahdollisuutta lunastaa kisapassi myös maailmanmestaruuskilpailuihin ei tullut, Suomen oleminen ikäluokan kahdeksan parhaan maan joukossa Euroopassa ei ole pienehkölle futisvaltiolle hävettävä saavutus - ei ollenkaan.

Kun toisella kierroksella Suomi hävisi Espanjalle ja Norja kärsi tappion Ranskalle, maat pääsivät pelaamaan paineettomassa tilassa. Kummallakaan ei ollut mahdollisuuksia jatko-otteluihin. Se näkyi kokoonpanoissa, sillä molemmat olivat tehneet runsaasti muutoksia. Vähemmälle peliajalle jääneet pääsivät näyttämään osaamistaan aloituskokoonpanoon. Suomi oli vaihtanut kuusi ja Norja peräti seitsemän pelaajaa.

Ottelu oli hyvin kaksijakoinen. Suomi hallitsi ensimmäistä puoliaikaa, kun olosuhteet olivat sille otolliset. Tempo oli matalalla eikä Norja prässännyt kovin korkealta. Suomi sai näin mahdollisuuden pitää pallollinen peli omassa kontrollissaan.

Puolustuspelinsä norjalaiset hoitivat kunnialla, sillä Suomen maalipaikat olivat kortilla. Vielä tiukemmassa ne olivat toisessa päässä. Tilastojen pitäjä sai laskettua Suomelle kaksi maalia kohti mennyttä yritystä Norjan nollaa vastaan.

Ensimmäisen puoliajan ainoa osuma syntyi jakson puolivälin paikkeilla. Suomi sai kulmapotkun, jonka Ilona Walta lähetti korkeana kohti maalia. Elli Seiro päivysti takatolpalla ja hän sai ilman sen kummempaa päällystakkia puskea Suomen 1-0 johtoon. Se oli suomalaisten ensimmäinen maali EM-lopputurnauksessa.

Tauon jälkeen osat vaihtuivat. Norja toi otteluun lisää tempoa ja aimo annoksen fyysisyyttä. Se myös alkoi prässätä huomattavasti ylempää. Kaikki nämä sotkivat Suomen pallollisen pelin kokonaan. Tilanteet pyörivät pääasiassa Suomen maalilla, mutta uhrautuvainen puolustustyöskentely piti Norjan tiukassa pihtiotteessa. Muutaman vaarattoman kaukolaukauksen norjalaiset saivat tehtyä.

Norjan tasoitukseen tarvittiin taas alokasmainen virhe, jollaisista Ranska iski kisojen avausottelussa kahdesti. Sara Arimo pudotti pallon maalivahti Siiri Forströmille, jonka purkusyöttöä Julia Schalin ei saanut kunnolla haltuun. Selän takaa tullut Signe Gaupset riisti rauhassa pallon, otti löysät pois ja sijoitti tasoituksen verkon perukoille helpon näköisesti.

Tasoituksensa jälkeen Norja vielä pyöritti omaa showtaan hetken aikaa, mutta ei saanut mitään vaarallista aikaiseksi. Norjan pyörittäessä peliä Suomi pääsi vierailemaan hyvin harvoin vastustajan päädyssä, mutta heti ensimmäisestä hyväksytystä hyökkäyksestä verkossa soi jälleen. Voittomaali oli Jutta Angerian komea soolosuoritus, kun hän sai ristipallon laidalle, kavensi kymmeniä metrejä kenenkään puuttumatta kulkuun ja lopulta latasi kunnon kanuunan 20 metristä.

Kun ottelun annin kiteyttää, Suomen voiton aseina olivat äärimmäinen tehokkuus maalipaikoissa ja onnistunut puolustaminen. Yksilötasolla parhaita otteita esitti Milja Kiviranta.

Turnaus jatkuu nyt mitaliotteluilla. Espanja lähtee isona voittajasuosikkina välieriin, jossa se kohtaa A-lohkon toiseksi sijoittuneen Hollannin. A-lohkon voittaja Saksa kohtaa Suomen lohkon kakkosen Ranskan. Välierät pelataan torstaina sekä loppuottelu ja välierissä hävinneiden MM-karsintaottelu sunnuntaina.

Suomen urakka päättyi ja maajoukkueen osalta tämä joukkue heittää muutenkin hyvästit U17-ikäluokalle. Joukkue ei sentään hajoa. Pelit jatkuvat syyspuolella U18-ikäluokassa, kun keskieurooppalaista rytmiä noudattava vaihdos tapahtuu.

Ma 9.5.2022, Mostar, Stadion HŠK Zrinjski
Suomi - Norja 2-1 (1-0)
20. 1-0 Elli Seiro
55. 1-1 Signe Gaupset
80. 2-1 Jutta Angeria

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: