PalloTV - ”HIFK voi huonosti – mutta trendi kääntyy”, Mixu Paatelainen, HIFK

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
10.05.2022

”HIFK voi huonosti – mutta trendi kääntyy”, Mixu Paatelainen, HIFK

PalloTV tapasi Helsingin IFK:n päävalmentajan Mixu Paatelaisen viime viikonvaihteen AC Oulu-ottelun jälkeen, ja kysyi hänen tilannearviotaan uuden joukkueensa tilasta, eikä Mixu säästellyt sanojaan. Pre-season on mennyt kiville, ja sillä on kauaskantoiset seuraukset, eikä sitä korjata hetkessä. 

Joukkue on rapakunnossa, jonka seurauksena lihasperäisten vammojen määrä on kasvanut otteluruuhkassa, eikä se helpota työtä. Mixu kuitenkin uskoo voivansa kääntää Rödan kurssin yhdessä pelaajien kanssa.

Mutta mihin suuntaan hän haluaa viedä IFK:n pelaamista? Minkälaisista komponenteista tai ainesosista Paatelaisen futis koostuu? Mihin hän tarttuu ensimmäisenä? Tilastojen valossa Rödan pelaamisessa ei ole toiminut oikein mikään. Kaksi pistettä kuudesta ottelusta ja kolme tehtyä maalia ei tyydytä IFK-kannattajia, kun omiin on mennyt keskimäärin kaksi per peli.

Ei hyvä, samalla kun pallollinen pelaaminen on näyttänyt vilkkaan ja yritteliään poikalauman kolistelulta, josta on ollut vaikea tunnistaa mitään kovin systemaattista tai toisteista. Voitto Hongasta Suomen Cupissa ja piste Oulusta viime viikonloppuna antavat kuitenkin ymmärtää, että kurssi on kääntymässä.

Se on sitten aivan eri asia, kääntyykö kurssi, kun kolmella seuraavalla veikkausliigakierroksella tulevat vastaan kärkijoukkueet Inter, KuPS ja Honka. Pisteiden saaminen noista otteluista ei tule olemaan helppoa keskellä loukkaantumissumaa. Toisaalta tappiot noista peleistä ajaisivat IFK:n todelliseen ahdinkoon, josta nouseminen voi osoittautua vaikeaksi. Mitä Mixu ajattelee siitä?

Paatelaisen, 55 vuotta, pelaajaura pääsarjatasoilla on merkittävä. Ensimmäinen seura Mixulla oli Haka, josta hän siirtyi Brittien kentille vuodeksi 1987. Hän pelasi lyhyttä Ranskan reissua lukuun ottamatta koko uransa Briteissä, ennen kuin lopetti vuonna 2006. Paatelainen muistetaan erityisesti Dundee Unitedista sekä Hibernianista. Lisäksi hän oli ensimmäinen suomalainen koskaan Englannin Valioliigassa.

Maajoukkueessa Paatelainen esiintyi 70 kertaa ja teki 18 maalia. Valmentamisen Mixu aloitti välittömästi peliuransa jälkeen. Suomessa hän on valmentanut aikaisemmin TPS:ää 2007-2008. Tämän jälkeen hän palasi Skotlantiin, josta hänet nimitettiin Suomen maajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 2011 menestyksekkään Kilmarnock-pestin jälkeen.

Maajoukkuetta hän valmensi vuoteen 2015. Maajoukkueen jälkeen hän on valmentanut Dundee Unitedia sekä Latvian että Hong Kongin maajoukkueita ennen nykyistä HIFK-pestiä. Näiden lisäksi Paatelainen on toiminut vuosien ajan FIFA:n ja UEFA:n asiantuntijatehtävissä molempien Technical Groupeissa, mm. Pietarissa viime kesän EM-kisoissa sekä Mestarien liigassa.

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia