PalloTV - FC Honka ja Ilves maalittomaan tasapeliin

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
20.05.2022

FC Honka ja Ilves maalittomaan tasapeliin

RAPORTTI: FC Honka-Ilves 0-0

Yleisö: 1206

FC Honka ja Ilves päätyivät maalittomaan tasapeliin perjantain ainoassa veikkausliigaottelussa. Ottelun pelillinen taso ei noussut kovinkaan kummoiselle tasolle, siitä piti Tapiolan Urheilupuiston nurmialustan heikko kunto huolen. Tasapeli vahvistaa Hongan asemaa sarjataulukon kolmannella sijalla. Tamperelaiset puolestaan pitivät paikkansa sarjavitosina.

Sarjakolmosena otteluun tullut FC Honka on aloittanut kauden pirteästi. Seitsemältä ensimmäiseltä kierrokselta kertyi 13 pistettä, 4-1-2, maalierolla 14-8. Viime viikonvaihteen 2-1 vierastappio AC Oululle oli kosmeettinen tahra, joka ei muuta tosiasiaa, että Hongan uusi aktiivisempi ja suoraviivaisempi pelitapa on alkanut ottamaan tulta.

Honka on tehnyt keskimäärin kaksi maalia per ottelu. Se on mitalisijoja tavoittelevan joukkueen luku. Puolustuspelaamisen kanssa on sen sijaan vielä tekemistä, kun omiin menee yli maalin per ottelu keskiarvolla, ja se taas on mitalisijoja tavoittelevalle joukkueelle yläkanttiin.

Sarjataulukon viidenneltä sijalta otteluun lähtenyt Ilves sai tahmean startin kauteen, mutta joukkue on parantanut kauden edetessä. Seitsemältä ensimmäiseltä kierrokselta tamperelaisilla oli näyttää 10 pinnaa, 3-1-3, maalierolla 12-11. Ensimmäisiltä kierroksilta tuli 2-1 tappiot FC Hakalle ja KuPS:lle. Kolmas kierros toi pisteen 2-2 tasapelistä AC Oulua vastaan. Sitä seurasivat voitot VPS:sta (3-2), SJK:sta (3-1) ja IFK Mariehamnista (1-0).

Ilveksellä oli alkukaudella ongelmia molemmissa päissä. Maalinteko tökki ja omiin kolisi parin maalin keskiarvolla. Nyt joukkue on saanut peräpäänsä tilkittyä, mistä todisteena kauden ensimmäinen nollapeli viime kierrokselta. Hyökkäyspelaamisen osalta Ilves ei vielä ole päässyt näyttämään parastaan, vaikka HJK-laina Kai Meriluoto onkin merkkauttanut itselleen neljä osumaa ja Ilveksen hyökkäyspelin sielu Petteri Pennanen kolme osumaa. Ykköshyökkääjäksi hankittu Tuco ei esimerkiksi ole tehnyt vielä maaliakaan.

Perjantain ottelu alkoi tunnustelevissa tunnelmissa. Tapiolan Urheilupuiston nurmi ei ole vielä kaksisessa kunnossa, joten kriittisillä alueilla oli syytä välttää turhia riskejä, syöttöharhoja ja pallonmenetyksiä. Pomppuinen alusta yhdistettynä joukkueiden pallollisen huolellisuuteen teki pelistä hidasta. Hitaan pallotempon myötä vastapuoli ehti joka kerta ryhmittämään kahdeksan pelaajaa pallon alle, ja siitä asetelmasta maalipaikoille pääsy ei ole helppoa.

Puoliajan edetessä joukkueet näyttivät tottuvan alustaan ja peli alkoi aaltoilemaan yhä nopeammin päästä päähän. Joukkueiden ottelupalavereissa oli selvästi korostettu oman rangaistusalueen puolustamisen merkitystä. Molemmat joukkueet luopuivat yllättävän helposti keskialueesta ja tipahtivat matalaan blokkiin.

Kun pallollinen joukkue lisäksi piti huolen siitä, että puolustava joukkue ei varmasti päässyt kääntämään peliä nopeasti, ja yllättämään nopeilla vastaiskuilla, pelitapahtumat näyttivät perin identtisiltä molemmissa päissä.

Identtistä oli myös se, että molempien joukkueiden ottelusuunnitelmiin oli selvästi piirretty nopeat vastaiskut, mutta matalista blokeista vastaiskuihin lähteminen on haasteellista, kun matkaa vastustajan maalille on loppuun 100 metriä ja vastassa on numeraalinen miesylivoima.

Ottelun ensimmäinen puolikas oli tasaista vääntämistä. Molemmilla joukkueilla oli omat pallolliset vaiheensa ja ne onnistuivat painamaan vastapuolen omalle puolustuskolmannekselleen, mutta todella vaaralliset maalipaikat jäivät lopulta puuttumaan. Molemmat joukkueet saivat aikaan vain yhden laukauksen kohti maalia. Puoliajalle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Ottelun toisen puolikkaan alku oli ottelukuvaltaan ensimmäisen toisinto, sillä erotuksella, että Honka onnistui heti puoliajan alkuun jalostamaan pari pallollista vaihettaan maalipaikoiksi, mutta ilman tulosta. Nyky-Hongalle tyypillisesti kk-pelaaja Jerry Voutilainen oli luomassa molempia tilanteita.

Ilveksen hyökkääminen oli sattumanvaraista ja hätäistä. Sen myötä pallonhallinta siirtyi yhä selvemmin kotijoukkueelle. Ilveksen hyökkäysten rakentaminen näyttää olevan pitkälti kapteeni Petteri Pennasen varassa. Onko se tamperelaisten kannalta hyvä vai huono asia, kun näyttää siltä, että Ilveksen pahin uhka on hyydytetty, jos Pennasen saa pidettyä pois pallosta.

Puoliajan edetessä Honka pääsi yhä useammin murtautumaan Ilveksen puolustuskolmannekselle sisäkaistoja pitkin, ja se ei povannut hyvää Ilvekselle. Hetken näytti siltä, että olisi vain ajan kysymys, kun espoolaiset tekisivät pelikirjamaalin, mutta se olikin vain hetken harha. Ilveksen penkki ehti laittaa kaupan kiinni ajoissa.

Ottelun viimeinen kymmenen minuuttinen oli jälleen veikkausliigaotteluille tyypillistä Hawaji-futista, jossa voi tapahtua ihan mitä tahansa. Sen tunnusmerkkejä ovat, että intensiteetti nousee yllättäen ottelukuvalle epätyypilliseksi, peli aaltoilee kontrolloimattomasti päästä päähän, ja joukkueet reagoivat kuin olisivat maalin tappiolla, vaikka peli on tasoissa. Ja kun lopun sekoilusta huolimatta maaleja ei nähty, pisteet jaettiin.

Sarjatilanteen ja jatkon kannalta molemmille oli tärkeätä olla häviämättä tätä ottelua ja sen huomasi, mutta pistejako varmasti tyydytti enemmän vieraskentällä pelannutta Ilvestä. Toinen perättäinen nollapeli varmasti lämmitti valmennusjohtoa.

Honka-leirissä ei varmasti olla tyytyväisiä tulokseen, eikä esitykseen, vaikka joukkue pelasi nollapelin. Nähdyn perusteella Honka kärsi tänään nurmialustan huonosta kunnosta enemmän. Tällaiset koitokset pitäisi voittaa kotikentällä, mutta kun kotikenttä ei vielä mahdollista Hongalle tyypillistä vauhtifutista.

FC Honka kohtaa seuraavaksi HIFK:n Boltilla ensi viikon sunnuntaina. Ilves puolestaan matkaa Turkuun FC Interin vieraaksi.

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia