PalloTV - SJK väänsi voiton IFK Mariehamnista

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
21.05.2022

SJK väänsi voiton IFK Mariehamnista

RAPORTTI: SJK-IFK Mariehamn 1-0 (0-0)

Yleisö: 1727

Kriisijoukkue SJK voitti kohtalotoveri IFK Mariehamnin lauantain ainoassa veikkausliigaottelussa Seinäjoen OmaSP Stadionilla. Voitto antaa SJK:lle ja päävalmentaja Gomezille hetken hengähdysaikaa, kun sarjasijoitus vaihtui tyvipäästä taulukon 7. sijalle. Se on eri asia riittääkö se pelastamaan Gomezin työpaikan. Tappio pudotti saarelaiset sarjataulukon toiseksi viimeiselle sijalle.

Sarjataulukon hännillä eletään dramaattisia aikoja, vaikka sarjaa ei ole pelattu kuin vajaat kymmenen kierrosta. SJK lähti lauantain otteluun sarjataulukon 11. sijalta tasapisteissä ottelun vähemmän pelanneen IFK Mariehamnin kanssa. Saarelaiset olivat taulukon 10. sijalla. Voittaja nousisi pois putoamiskurimuksesta ja lähemmäs kuuden parhaan loppusarjaa. Tappiolla olisi päinvastainen vaikutus.

Tappio olisi ollut erityisen kova kolaus viime kauden pronssimitalijoukkue SJK:lle, jonka alkukausi on ollut megalomaaninen katastrofi. Joukkueen pelaamisessa ei ole toiminut oikein mikään, minkä tilastot todistavat.

SJK oli kerännyt kahdeksasta ottelusta vaivaiset seitsemän pinnaa, 2-1-5, maalierolla 7-15. Menestystä on turha odottaa, jos sarjaa pelaava joukkue tekee keskimäärin alle maalin per ottelu, ja samaan aikaan päästää maaleja miltei kahden keskiarvolla.

SJK aloitti kauden 2-1 kotivoitolla HIFK:sta. Sitä seurasi viiden ottelun tappioputki. Kahdella viime kierroksella meno on näyttänyt vähän paremmalta. Kauden toinen voitto irtosi VPS:sta numeroin 0-1. Viime kierroksella SJK ylsi 1-1 tasapeliin FC Hakan vieraana.

IFK Mariehamnin alkukausi on niin ikään mennyt alakanttiin. Kahdeksan pelatun ottelun jälkeen saarelaisilla on kasassa seitsemän pinnaa, 1-4-2, maalierolla 5-9. IFK:lla ei niinkään ole ollut ongelmia puolustuspelinsä kanssa, kuten tilasto todistaa, mutta maalinteko on tuottanut tuskaa. Se selittää IFK:n tasapeliherkkyyden. Joukkue on tilastojen perusteella onnistunut luomaan riittävästi maalipaikkoja, mutta kun se ei saa palloa maaliin.

Lauantain ottelu lähti liikkeelle SJK:n komennossa. Kotijoukkue otti kontrollin pelivälineestä ja painoi peliä IFK-päätyyn. Pallottomana seinäjokiset prässäsivät vierasjoukkuetta korkealta, mikä aluksi riitti sekoittamaan IFK:n pelinrakentelun, ja piti pelin painopisteen saarelaisten päädyssä.

IFK tuli vierasotteluun tunnustellen. Joukkue sijoitti prässilinjansa puoleen kenttään, mutta se luopui keskialueesta yllättävän helposti ja putosi nopeasti matalaan blokkiin suojelemaan vaara-alueita. Pallon saatuaan IFK ei kiirehtinyt eteenpäin, vaan pyrki pysymään pallossa, jotta ottelu ei menisi pelkäksi puolustamiseksi.  

Puoliajan edetessä myös SJK laski jostain syystä prässitasonsa puolen kenttään, jonka seurauksena IFK pääsi mukaan otteluun ja pelitilanteet tasoittuivat. Mitään vaaraa saarelaisten pallollisissa vaiheissa ei ollut, mutta he saivat levätä pallon kanssa.

Puoliajan loppua kohti SJK sai tiukemman otteen pallosta ja peli pyöri IFK-päädyssä. Vierasjoukkue kuitenkin puolusti kurinalaisesti ja SJK:lla oli vaikeuksia päästä maalintekoalueille. Kotijoukkueen vaarallisimmat läheltä-piti-tilanteet syntyivät keskityksistä, joita joukkue viljeli oikealta ja vasemmalta, mutta kun maalin edestä ei löytynyt ketään, joka olisi laittanut huonolaatuiset keskitykset maaliin. Laatikossa oli kyllä riittävästi omaa väkeä, siitä se ei jäänyt kiinni. Puoliajalle mentiin maalittomassa tasapelissä.

Ottelun ensimmäisen puolikkaan vauhti ei päätä huimannut. Molempien joukkueiden pallotempo oli sanalla sanoen löysä, mikä teki pelistä staattisen näköistä muodossa hölkkäämistä. SJK hallitsi kenttätapahtumia, mutta kun maalinteko tökkii.

IFK sai sen mitä oli minimissään tullut ensimmäiseltä puolikkaalta hakemaan. Joukkue puolusti jämäkästi ja onnistui ajoittain saamaan aikaan myös omia pallollisia vaiheita. Vaaraa sen hyökkäyspelaamisesta oli tosin vaikea löytää suurennuslasillakaan.

Ottelun toinen puoliaika alkoi pirteästi. SJK oli hienoisesti niskan päällä, mutta nyt vierasjoukkuekin yritti jalostaa pallolliset vaiheensa hyökkäyspeliksi, eikä vain tyytynyt pitämään palloa. Sitä ei tosin kauaa kestänyt, sillä puoliajan alun jälkeen ote siirtyi yhä selvemmin kotijoukkueelle, ja peli pyöri IFK:n kenttäpuoliskolla. Ottelukuvaa rikkoi vain IFK:n satunnaiset pistohyökkäykset, jotka kuitenkin kilpistyivät joka kerta joko huonolaatuisiin viimeisiin syöttöihin tai SJK:n miesylivoimaan.

Pallokontrollista huolimatta SJK:lla oli suuria vaikeuksia päästä todellisille maalipaikoille, kun vastapuoli ehti pysäköimään puolustusmuotonsa omalle puolustuskolmannekselleen. IFK peruutti 4-3-3-muotonsa parkkiin ja piti huolen, ettei sen sisälle pelata. Se ajoi SJK:n pelaamisen laitoihin, ja kotijoukkue ei keksinyt siihen muuta lääkettä kuin yrittää miehittää IFK:n boksi ja heittää sinne keskityksiä.

Ottelun loppu muistutti käsipallo-ottelua. IFK puolusti omaa rangaistusaluetta tiiviissä muodossa ja SJK kierrätti palloa muodon ulkopuolella. Ottelun 79. minuutilla SJK:n hallinta tuotti kulmapotkun. Pallon taakse asteli kk-pelaaja Daniel Håkans, jonka banaani löysi maalin edestä keskuspuolustaja Cristian Valencian, joka teki päällään SJK:lle ansaistun johtomaalin.

Johtomaalin jälkeen IFK:n oli pakko hyökätä. Sen myötä ottelun viimeinen kymppi oli jälleen veikkausliigaotteluille tyypillistä Hawaiji-futista, jossa mennään päästä päähän, ja sekä kentällä että tulostaululla voi tapahtua mitä tahansa. Tällä kertaa hulabaloo ei tuottanut pettymystä eikä onnistumista kummallekaan, joten SJK kuittasi sille tärkeät kolme pistettä.

SJK:lle voitto oli elintärkeä. Se nosti joukkueen takaisin kamppailemaan loppusarjapaikasta. Mitalisijat saattoivat jo karata, mutta nyt seinäjokisilla on vielä mahdollisuus pelastaa kasvonsa ja päävalmentaja Joaquin Gomezin työpaikka sekä selvittää tiensä loppusarjaan.

IFK oli tullut hakemaan tasapeliä. Passiivinen, miltei nihilistinen pelisuunnitelma oli toimia. Saarelaisten puolustuspelaaminen on hyvässä nipussa, mutta hyökkäyspelaaminen on edelleen aikamoista sohjoa. Hyökkäyskykyä joukkueesta löytyy, mutta ehditäänkö se saamaan esille ennen kuin on liian myöhäistä?

SJK-IFK Mariehamn 1-0 (0-0)

80ʹ 1-0 Cristian Valencia

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: