PalloTV - KuPS rikkoi tappiottomien otteluiden Suomen ennätyksen
TULEVAT PELIT:

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
23.05.2022

KuPS rikkoi tappiottomien otteluiden Suomen ennätyksen

RAPORTTI: HIFK-KuPS 0-1 (0-1)

Yleisö: 1811

Simo Valakarin KuPS nousi maanantai-iltana Suomalaisen jalkapalloilun historian kirjoihin joukkueena, joka onnistui pelaamaan 30 peräkkäistä veikkausliigaottelua tappioitta. Häviävänä osapuolena Töölön Bolt Areenalla oli sarjajumbo HIFK, joka edelleen jahtaa kauden avausvoittoa. Voitto nosti savolaiset takaisin sarjakärkeen tasapisteisiin HJK:n kanssa, mutta KuPS:lla on yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Joukkueiden lähtökohdat otteluun eivät olisi voineet olla paljon kauempana toisistaan. Sarjataulukon viimeisenä majaileva Helsingin IFK lähti tavoittelemaan kauden avausvoittoa. Sarjakärki KuPS oli puolestaan hävinnyt veikkausliigaottelun viimeksi vuosi sitten, ja sillä oli nyt mahdollisuus pelata 30. perättäinen tappioton ottelu, ja rikkoa 80-luvun alussa tehty tappiottomien otteluiden Suomen ennätys.

IFK:n voitoton alkukausi on ollut murheellinen. Seitsemästä ottelustaan Röda oli hävinnyt neljä ja pelannut kolmesti tasan. Syy IFK:n heikkoon alkukauteen löytyy vihkoon menneestä pre-seasonista. Uutena päävalmentajana alkukaudesta ruoriin astunut Mixu Paatelainenkin totesi hiljattain PalloTV:n haastattelussa, että IFK voi huonosti, joukkue on rapakunnossa ja pre-season on mennyt täysin hukkaan.

Valmentajavaihdos on näyttänyt auttavan IFK:n takaisin raiteille. Ainakin Rödaa on ollut viime otteluissa vaikea voittaa. Voittoihin asti esitykset eivät ole vielä riittäneet, mutta tasapelejä joukkue oli onnistunut viime kierroksilla napsimaan IFK Mariehamnilta, AC Oululta ja viimeksi FC Interiltä.

KuPS:n alkukausi on ollut tasaista liitoa. Kausi käynnistyi seitsemällä voitolla ja yhdellä tasapelillä. Viime kierroksella oli AC Oulun vuoro maistaa savolaista vauhtipalloa, kun KuPS haki pisteet Raatista selvin 0-3 numeroin.

KuPS:n peli on kulkenut. Päävalmentaja Simo Valakari on jälleen onnistunut tuomaan joukkueensa pelaamiseen uusia mausteita. Ne ovat auttaneet jämäköittämään joukkueen puolustuspelaamista, mutta samaan aikaan myös nopeuttanut ja monipuolistanut sen hyökkäämistä. Siitä todisteena KuPS:n tilastot, jotka kertovat, että joukkue on päästänyt vähiten maaleja sarjassa, samalla kun se on tehnyt eniten maaleja.

Valakarin uudet mausteet ovat toimineet ja tuottaneet tulosta. Peli on pysynyt raikkaana ja pelaajat tyytyväisinä. Se povaa hyvää jatkolle, ja ennen kaikkea se kasvattaa odotuksia kohti heinäkuun alussa siintäviä Konferenssiliigan karsintaotteluita.

Maanantain ottelu alkoi yllättävän tasaisissa merkeissä. KuPS otti pallokontrollin, mutta IFK ei ollut tullut kotikentälle vetäytymään, vaan asetti prässilinjansa toiselle kolmannekselle ja pyrki pitämään KuPS:n pois omalta puolustuskolmannekseltaan.

IFK ei myöskään ujostellut pallon kanssa, vaan loi suorilla hyökkäyksillä pari vaarallista tilannetta KuPS-maalille heti puoliajan alkuun, ikään kuin muistuttaakseen, että heilläkin on sanansa sanottavana ottelussa.

KuPS oli tullut otteluun kärsivällisyys-asetus päällä. Boltille ei tulla takki auki, eikä KuPS tehnyt sitä nytkään. Puoliajan edetessä ote siirtyikin yhä selvemmin vierasjoukkueelle ja peli pyöri IFK-päädyssä. Rödan puolustusmuoto pysyi kuitenkin läjässä, ja omaa boksia varjeltiin kurinalaisesti, joten kuopiolaisten pitkät hyökkäykset eivät juuri tuottaneet pään vaivaa.

IFK ei kuitenkaan tyytynyt pelkästään puolustamaan. Pallon voitettuaan joukkue halusi pelata, ja se saikin hetkittäin vietyä pelin KuPS-päätyyn. Ikävä kyllä IFK:n kannalta, KuPS siirtyi yhden sellaisen tilanteen seurauksena 0-1 johtoon.

IFK menetti pallon KuPS-päädyssä, ja pallo lennätettiin suoraan viimeiseen linjaan hyökkääjä Tallesille, joka pääsi 1v1-tilanteeseen, josta hän tarjosi toiseen aaltoon laukaisupaikan keskikenttäpelaaja Clinton Antwille kuudentoista rajalta, eikä Antwi epäröinyt, vaan sijoitti ensimmäisen veikkausliigaosumansa maalivahti Beton alanurkkaan. Hieno pelikirjamaali.

Ensimmäisen maalin merkitys on aina suuri. Erityisen suuri se on, kun sarjajohtaja pääsee maalin edelle. Se on tällä kaudella nähty, miten suomalaisjoukkueille käy, kun ne lähtevät taka-ajoon maan parhaiten puolustavaa joukkuetta vastaan. Se altistaa taka-ajajan KuPS:n nopeille vastaiskuille, kuten illan ensimmäisessä maalissa nähtiin.

Ottelun ensimmäinen puolikas oli KuPS:n hallinnassa, mutta IFK todisti, että se pystyy luomaan vaaraa, sen kanssa ei ole leikkiminen. Puoliajalle mentiin KuPS:n johdossa.

Ottelun toisen puolikkaan alun ottelukuva oli ensimmäisen toisinto. KuPS kontrolloi palloa ja IFK otti vastaan toisella kolmanneksella. Nyt IFK:n oli kuitenkin aktivoiduttava jossain vaiheessa, kun sen oli pakko saada aikaan ainakin yksi maali.

Seuraavalla maali näyttäisi loppupeli suunnan. Jos KuPS tekisi 0-2 maalin, voisimme jo alkaa odottelemaan loppuvihellystä. Jos taas IFK onnistuisi maalinteossa ottelu voisi kääntyä kumpaan suuntaan vaan. KuPS ei ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Savolaiset ovat yleensä onnistuneet tekemään otteluissa avausmaalin, ja sen jälkeen myös pitänyt johtoasemansa tai jopa lisänneet sitä.

Peli eteni KuPS:n komennossa. Savolaisilla ei tietenkään ollut kiire eteenpäin johtoasemassa, vaan he rakensivat pitkiä hyökkäyksiään ajan kanssa. Ilman palloa IFK ei maalia tekisi. Kellon tikittäessä ja KuPS:n pitäessä palloa IFK:n tuska kasvoi. Rödan pallolliset vaiheet jäivät kovin lyhyiksi, joten pelin painopiste pysyi IFK-päädyssä.

Puoliajan loppua kohti myös IFK onnistui jalostamaan muutaman pallollisen vaiheensa kontrolloiduksi hyökkäykseksi, mutta hyökkääjä Eero Markkanen oli kovin yksin vahvojen KuPS-toppareiden puristuksessa. Pelin painopiste palautui nopeasti Rödan kenttäpuoliskolle, jossa keltapaidat jauhoivat kärsivällisesti pitkiä hyökkäyksiään.

IFK pääsi vielä pari kertaa kokeilemaan nopeaa vastaiskua, mutta todelliseksi vaaraksi asti stadilaisten yritykset eivät jalostuneet. KuPS:n 0-2 maali oli huomattavasti lähempänä kuin IFK:n tasoitus. Viimeiset kymmenen minuuttia KuPS tyytyi pitämään rutinoituneesti palloa ja pelaamaan ajan pois kellosta. Se piti huolen siitä, ettei IFK saanut missään vaiheessa kirivaihetta kunnolla päälle, ja pisteet matkasivat Kuopioon.

HIFK:n ottelut jatkuvat torstaina, kun EIF tulee pelaamaan Suomen Cupia Töölöön. Veikkausliiga jatkuu IFK:n osalta kotiottelulla Honkaa vastaan ensi sunnuntaina. KuPS:lla on edessä kärkikamppailu HJK:ta vastaan Kuopiossa sunnuntaina.

HIFK-KuPS 0-1 (0-1)

26ʹ 0-1 Clinton Antwi

Toimittaja: Junnu Leskelä
Kuva: Arkistokuva/Juha Leskinen

Artikkeliin liittyviä aiheita: