PalloTV - FC Honka katkaisi KuPS:n historiallisen putken
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
18.06.2022

FC Honka katkaisi KuPS:n historiallisen putken

RAPORTTI: FC Honka-KuPS 2-0 (2-0)

Yleisö: 1058

FC Honka katkaisi lauantaina KuPS:n yli vuoden kestäneen tappiottomien otteluiden putken voittamalla savolaiset 2-0 Tapiolan Urheilupuistossa. Voitto vahvisti espoolaisten asemaa sarjakolmosina. KuPS jatkaa tappiosta huolimatta edelleen sarjakärkenä HJK:ta paremman maalieron turvin.

FC Honka on pelannut hyvän alkukauden, ja se tuli maaottelutauolta sarjakolmosena. Yhdeksästä ottelusta oli kertynyt 17 pinnaa, 5-2-2, maalisuhteella 19-9. Pisteitä oli kertynyt reilun 1,8 pinnan keskiarvolla per ottelu. Myös maaleja oli syntynyt miltei samalla keskiarvolla. Ja kun tilastoihin lisätään, että omiin oli mennyt keskimäärin yksi maali per ottelu, voidaan todeta, että se on sarjaa pelaavalle joukkueelle kelpo tulos.

Sarjajohtaja KuPS:n on ollut odotetun vahva, kuten tilastot todistavat. Ennen lauantain Honka-ottelua joukkue oli pelannut 10 ottelua, joista se oli kerryttänyt 26 pistettä, 8-2-0, maalisuhteella 17-5. KuPS:n pistekeskiarvo 2,6 pistettä per ottelu on kovaa luokkaa. Sama pätee päästettyjen maalien sarakkeeseen. Eikä unohdeta, ettei KuPS ollut hävinnyt veikkausliigaottelua vuoteen.

Tilastot eivät valehtele, mutta KuPS:n tehtyjen maalien sarake todistaa sen, minkä olemme jo silmällä havainneet, ettei KuPS:n hyökkäyspelaaminen ole vielä valmista. 1,7 tehtyä maalia per ottelu kelpaisi mille tahansa joukkueelle, etenkin kun omiin menee vain 0,5 maalin ottelukeskiarvolla, mutta kuopiolaisyleisöllä on lupa odottaa sarjaa dominoineelta joukkueelta vielä enemmän herkkua hyökkäyssuuntaan. Siellä on vielä mistä ottaa.

Lauantain ottelusta oli lupa odottaa taktinen koitos. Molemmat joukkueet haluavat hallita palloa ja peliä sekä puolustaa eteenpäin, prässätä korkealta. Kumpi joukkue pääsisi pallon päälle, kontrolloimaan pelin virtausta? Miten Hongan aikaisempaa suoraviivaisempi pelitapa tehoaisi kuopiolaisiin?

Ottelun alku näytti heti, että molemmat joukkueet todella halusivat itselleen pallokontrollin. Levottoman alun jälkeen joukkueiden pallollinen tekeminen rauhoittui sateisella Urheilupuiston kentällä. Ottelun ensimmäistä maalia ei tarvinnut odottaa pitkään.

Peliä oli pelattu 10. minuuttia, kun Honka pääsi suoraan nopeaan hyökkäykseen, ja pallo pelattiin hyökkääjä Agon Sadikulle, joka pääsi nokatusten maalivahti Johannes Kreidlin kanssa, eikä erehtynyt vaan sijoitti kotijoukkueen 1-0 johtoon.  

Ottelun toista osumaa ei sitäkään tarvinnut odottaa kovin kauaa. Honka sai kulmapotkun ottelun 15. minuutilla, puolustaja Henri Aalto jatkoi pallon päällään etualueelta ja pallo päätyi takatolpalle pysäköineelle puolustajakollega Rui Modestolle, joka pääsi tekemään kotijoukkueelle 2-0-osuman. Harjoiteltu kuvio ja heikkoa boksipuolustamista KuPS:lta.

Shokkialku ihan hyvin aloittaneelle KuPS:lle, jolle kahden maalin taka-ajoasema on verrattain uutta. Honka sai luonnollisesti lisävirtaa maaleista, ja sen nopeat hyökkäykset tuottivat edelleen päänvaivaa KuPS-puolustukselle, jolla oli yllättäviä haasteita puolustaa suorat hyökkäykset.

Puoliajan edetessä peli aaltoili ja molemmilla joukkueilla oli pallolliset hetkensä, mutta todelliseksi vaaraksi asti ne eivät jalostuneet. Joukkueet puolustivat kurinalaisesti, ja etenkin Hongan boksipuolustaminen oli esimerkillistä luokkaa, minkä seurauksena KuPS:n pallonhallintavaiheet ja hyökkäykset jäivät hampaattomiksi.

Puoliajan loppua kohti paine Hongan maalilla kasvoi, kun KuPS pääsi viemään peliä, mutta espoolaiset pysyivät viileinä ja huolehtivat siitä, että puolustusmuoto oli kasassa, eikä savolaiset päässeet yllättämään keskityksillään. Hongalla oli koko ajan valmius lähteä nopeisiin suoriin hyökkäyksiin, mutta KuPS sai painettua kotijoukkueen niin syvälle omalle puolustuskolmannekselle, ettei sieltä yllätetä vastapuolta ihan helpolla.

Ensimmäinen puoliaika oli pelitapahtumiltaan tasainen, vaikka Honka onnistuikin tekemään pari maalia. Siitä on aikaa, kun KuPS on viimeksi ollut kahden maalin tappioasemassa puoliajalla, joten ottelun toiselle puolikkaalle oli syytä odottaa kovaa painetta vierasjoukkueelta.

Ottelun toinen puoliaika alkoi KuPS:n hallinnalla, mikä ei sinänsä yllättänyt ketään. Kuopiolaisten olisi tehtävä vähintään kaksi maalia, mikäli he mielivät saada mitään mukaan Espoosta. Silloin ei ole aiheitta jarrutella.

Se tiedettiin myös Honka-leirissä. Samoin kuin se, että se tulisi avaamaan kotijoukkueelle vastaiskujen paikkoja. Samaan aikaan Hongan oli huolehdittava siitä, että myös sillä olisi omat pallolliset vaiheensa, muuten pelaaminen uhkaisi jäädä pelkäksi vastaanottamiseksi.

Puoliajan edetessä ote siirtyi yhä selvemmin KuPS:lle, mutta Hongalla oli tilanne hyvin kontrollissa, eikä savolaisilla ollut pääsyä vaara-alueilla. KuPS yritti jääräpäisesti murtautua keskeltä, mutta keskusta oli tukossa, kun Honka ylimiehitti alueen.

Pallollisena KuPS piti edelleen huolen siitä, että se painoi Hongan mahdollisimman syvälle omalle puolustuskolmannekselle, josta on haastavaa päästä kontrolloituun nopeaan vastahyökkäykseen, saati ylipäätään hyökätä.

Pelin painopiste oli Hongan kenttäpuoliskolla. KuPS piti palloa ja yritti liikuttaa kotijoukkuetta sivusuunnassa ja avata linjojen välejä, mutta espoolaiset pitivät muotonsa nöyrässä nipussa puolustamassa omaa rangaistusaluetta.

Honka otti vastaan, mutta se onnistui saamaan aikaiseksi pari nopeaa vastaiskua, joista olisi voinut maalinkin tehdä. Yhden vatsahyökkäyksen seurauksena puolustaja Daniel Carrillo joutuin kaatamaan kk-pelaaja Lucas Kaufmannin, eikä erotuomarille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin aja mies ulos suoralla punaisella kortilla. Ottelua oli pelattu 73 minuuttia.

Ulosajo ei olisi voinut tulla paljon huonompaan paikkaan KuPS:n taka-ajoa ajatellen. Alivoima ei kuitenkaan lannistanut savolaisia, vaan joukkue jatkoi kavennuksen hakemista, mutta yhden miehen alivoimalla se oli haasteellista.

Hongalla oli henki päällä ja voiton avaimet käsissä, eikä sillä ollut aikomustakaan antaa kuopiolaisille mitään ilmaiseksi. Honka pelasi fiksun puolustuspelin ja hyökkäsi nopeasti sekä tehokkaasti, mikä riitti katkaisemaan KuPS:n yli vuoden kestäneen tappiottomien otteluiden putken. Kypsä esitys päävalmentaja Vesa Vasaran ryhmältä.

KuPS:n hyökkäyspelaaminen hakee edelleen uomaansa. Oireellista sille on se, ettei pallokontrolli tuottanut riittävästi uhkaa, saati vaaraa. Kuopiolaiset eivät saaneet ensimmäisellä puoliajalla aikaan yhtään laukausta Hongan maalia kohti, eikä toinen puolikas ollut kuopiolaisten osalta sen vaarallisempi, vaikka joukkue palloa pitikin.

FC Honka-KuPS 2-0 (2-0)

11ʹ 1-0 Agon Sadiku
15ʹ 2-0 Rui Modesto

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: