PalloTV - Radulovicin pilkku päätykatsomoon - Klubi ulos cupista
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
29.06.2022

Radulovicin pilkku päätykatsomoon – Klubi ulos cupista

RAPORTTI: FC Inter - HJK 5-4 rp (0-0, 0-0)

HJK:n haaveet Suomen Cupin jatkopaikasta sulivat Kupittaan helteessä. FC Inter lunasti matkalipun välieriin voittamalla HJK:n rangaistuspotkukilpailussa maalein 5-4. Klubin kärkipelaaja Bojan Radulovic oli kisan ainoa epäonnistuja. Varsinainen peliaika päättyi maalittomana. FC Interin lisäksi HIFK, KuPS ja eilen voittanut FC Lahti pelaavat välierissä. Eilistä lukuun ottamatta kaikki ottelut ratkesivat rankkarikisassa.

Suomessa jonkin aikaa jatkunut helle vaikutti suuresti joukkueiden tekemisiin, vaikka korkeimmat lämpötilat ehtivätkin laskea ottelun alkuun mennessä. Kummankin joukkueen puolustuksella oli suht helppo iltapuhde, sillä puolin ja toisin ymmärrettiin kuuman ilman merkitys. Energiavarastoja ei tyhjennetty tarpeettomalla prässillä ja poskettomalla tempolla. Silti muutaman pelaajan jaloissa tyhjiin juostut tankit alkoivat näkyä kramppeina.

Suuressa kuvassa ottelu oli kahden tarkkaan puolustavan joukkueen esitys. Koska kuumassa ilmassa ei ollut varaa vetää pillit päällä vastustajan maalille, alakerrat pidettiin tiiviinä ja kytättiin enemmän vastaiskupaikkoja. Tämä teki ottelusta - yhdessä vain ajoittaisen prässin ja hitaan tempon kanssa - tylsähkön. Kummallakin joukkueella oli tasan yksi tuhannen taalan paikka, jotka luotiin minuutin sisällä toisistaan. FC Interin Tommi Jyryn ja HJK:n Pyry Soirin yritykset päättyivät maalivahtien jalkatorjuntoihin.

Se, mitä tapahtui viimeisten kolmanneksien välissä, oli kohtalaista Veikkausliigan peruspelaamista. Huonompaakin on nähty, mutta niin on myös parempaa - paljon parempaa ja molemmilta osapuolilta. Varsinkin vieraiden esitys oli nihkeä ja jatkoi sitä HJK:n alakuloa, josta se on kärsinyt pitkään. Kaikki kiteytyi lopulta maalintekijäksi hankitun Radulovicin rankkariin, joka päätykatsomoon lentäneenä osui sentään samalle seinälle maalin kanssa.

Kupittaan illassa nähtiin puolet suomalaisista euro-sarjojen karsintoihin osallistuvista joukkueista. Jos ottelun perusteella pitäisi vetää johtopäätöksiä, kulmat menevät kurttuun nopeasti. HJK elää vaikeaa aikaa. Ollaan siinä kinttaalla, että voisiko sanoa joukkueen olevan sekaisin. Jonkinlainen apatia siellä joka tapauksessa on päällä. Voi jopa kysyä, onko joukkue enää päävalmentajan takana ja ohjakset tämän hallussa.

Osaan tilanteesta Klubi on syytön. Loukkaantumiset ovat harventaneet rivejä kovalla kädellä, mutta toisaalta vaihtoehtojen vähenemisestä huolimatta niin kentällä kuin penkille riittää laatupelaajia. Onko tässä sitten ongelman ydin? Viime vuotisesta oppineena HJK hankki täksi kaudeksi leveyttä rinkiin - ei pelkästään lisä- vaan myös laatunimien muodossa. Kaikki tähtipelaajat eivät siedä penkillä istumista, vaikka kuinka rotaation nimiin vannotaan. Tappiot ja vaikeudet vain pahentavat asiaa. Lehdistö puhui tästä jo keväällä.

HJK:n hyökkääminen on tervanjuontia. Kun vastustajan nimilista on Klubin kaltainen, useimmat joukkueet luopuvat omasta taktiikastaan ja vaihtavat sen bussittamiseen. Puolustuslinja vedetään alas ja tiiviiksi, boksi miehitetään ja tempo vedetään nolliin. Sellaisesta on hankala hakea murtautumispaikkoja. Silti HJK:lla on kaikki arsenaali moukaroida vastustajaa niin kauan, että se yksi vapauttava osuma tulee. Klubi näyttää nyt ihan tavalliselta kuolevaiselta kaikkine tähtineenkin.

Tässäkin ottelussa HJK:lla oli tuhannen taalan paikan lisäksi joukko vähemmän hiuksia nostattavia tilaisuuksia luoda voittoon vaadittava maali, mutta kun ei niin ei. Ongelma ei ole ollut olemassa pelkästään tässä ottelussa. Se on ollut olemassa jo jonkin aikaa. Sitä oikein hätkähtää, kun avaa tulospalvelun otteluhistorian HJK:n kohdalla.

Klubi on viimeksi voittanut varsinaisella peliajalla toukokuun puolivälin jälkeen. Silloin se pudotti cupista oman reservijoukkueensa maalein 4-0. Oman reservijoukkueen. Kakkosessa pelaavan oman reservijoukkueen. Sen jälkeen HJK on pelannut viisi ottelua, joista neljässä se ei ole tehnyt maaliakaan varsinaisella peliajalla. Santeri Hostikka osui Maarianhaminassa, mutta paikallinen IFK vei silti sarjapisteet lukemin 2-1. Helsinki on nyt kotimaisen futiksen kriisikaupunki. HIFK:llä on kassakriisi. Klubilla on pelillinen kriisi eikä se lupaa hyvää Euroopan valloitusta ajatellen.

Entäpä sitten FC Inter? Tummat pilvet Interin taivaalle piirrettiin jo talven sopimusneuvotteluissa. Benjamin Källmanin kanssa allekirjoitettiin sopimus, jonka voimassaolo päättyy huomenna. Armoitettu maalintekijä heitti hyvästit kotiyleisölleen ja pelasi toistaiseksi viimeisen pelinsä FC Interin paidassa.

Källmanin merkitys FC Interille selviää tilastoista. Kausi on vasta puolivälissä, mutta Källman ehti tehdä turkulaisille peräti 17 maalia Veikkausliigan, Liigacupin ja Suomen Cupin otteluissa. Tänään ei maaleja syntynyt, mutta paremmalla tuurilla pottiin olisi voinut tulla lisäosumia. Källmanin merkitys ei rajoitu pelkästään hyökkäyspäähän. Hän oli ja on aikaisemminkin ollut mies paikallaan, kun FC Inter on puolustanut erikoistilanteita.

Nyt, kun kauden tärkeimmistä peleistä ensimmäiset ovat oven takana, Källman pakkaa laukkunsa ja lähtee. Källmanin näkövinkkelistä on jo aikakin lähteä kokeilemaan siipiä isompiin ympyröihin. FC Interin silmin lähtö ei voisi osua huonompaan hetkeen. Lähes 20 maalin miestä ei ole helppo korvata. Annetussa aikakehyksessä se on mahdotonta. Omista joukoista sellaista ei löydy ja vaikka uusi vahvistus olisikin katsottuna, sisäänajo ottaa aikansa. Juuri, kun Eurooppa kutsuu, palapelin tärkein palanen on poissa pöydältä. Kuka tekee jatkopaikan tuovat maalit? Se on satojen tuhansien arvoinen kysymys.

Mihin Källman matkaa, on oma arvoituksensa. Koska kysymykselle seuraavasta seurasta saatiin hyvin arvoituksellinen vastaus ja koska huhujakin on hyvin vähän liikkeellä, kerroin sille, että raitapaita vaihtuu toiseen, on laskemaan päin. Onko Källmanista tulossa HJK:n hyökkäyksen uusi Messias?

FC Inter - HJK 5-4 rp (0-0, 0-0)
rp-kilpailu:
Bojan Radulovic, -, 0-0
Petteri Forsell, +, 1-0
David Browne, +, 1-1
Benjamin Källman, +, 2-1
Anthony Olusanya, +, 2-2
Matias Ojala, +, 3-2
Pyry Soiri, +, 3-3
David Haro, +, 4-3
Arttu Hoskonen, +, 4-4
Roger "Ruxi" Bonet, +, 5-4
yleisöä: 1 462

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: