PalloTV - AC Oulu pesi kasvonsa – Ilves kaatui Tampereella
TULEVAT PELIT:

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
11.07.2022

AC Oulu pesi kasvonsa – Ilves kaatui Tampereella

RAPORTTI: Ilves-AC Oulu 0-2 (0-1)

Yleisö: 2183

AC Oulu voitti maanantai-iltana Ilveksen Ratinan Stadionilla. Voitolla oululaiset pesivät kasvojaan VPS:lle viime kierroksella koetun katastrofaalisen 6-0 kotitappion jälkeen. Ottelun hahmoksi nousi hyökkääjä Niklas Jokelainen kahdella osumallaan. Voitto nosti oululaiset sarjataulukon neljännelle sijalle ohi FC Interin. Tappio pudotti Ilveksen sarjataulukon kuudennelle sijalle.

Taistelu pääsystä Veikkausliigan kuuden parhaan joukkueen loppusarjaan käy odotetun kuumana, kun sarja on juuri ylittänyt puolivälin. Se päti myös maanantai-illan ainoaan veikkausliigaotteluun, jonka lähtökohdat olivat suorastaan kihelmöivät.

Ilves ja AC Oulu olivat sarjataulukossa tasapisteissä, 18, mutta Ilves oli paremman maalieronsa turvin sarjataulukon 5. sijalla, kun AC Oulu tuli otteluun taulukon 7. sijalta. Ilveksellä oli myös yksi ottelu vähemmän pelattuna. Keskinäisten pelien merkitystä ei voi ylikorostaa loppusarjapaikasta tapeltaessa. Voitto yhdestä päävastustajasta on merkittävä askel kohti loppusarjapaikkaa.

Lisämielenkiintoa asetelman toi se, että neljäntenä majaillut FC Inter ja kuudetta sijaa hallussaan pitänyt FC Haka olivat nekin 18 pisteessä. Toisin sanoen, illan voittaja nousisi sarjataulukossa neljännelle sijalle ohi Interin.

Joukkueet kohtasivat jo kertaalleen sarjan kolmannella kierroksella AC Oulun kotiottelussa Vaasassa. Ottelu oli siirretty olosuhteiden vuoksi varakentälle Vaasaan. Tuolloin oululaiset menivät ensin 2-0 johtoon, mutta Ilves tasoitti pelin toisella puoliajalla.

Ilveksen viiden viimeisimmän ottelun kuntopuntari näytti positiivista ennen illan ottelua. Tasapelit vieraissa FC Honkaa ja FC Interiä vastaan olivat hyväksyttäviä tuloksia. Samoin 3-2 kotivoitto FC Lahdesta, mutta 0-1 kotitappio HIFK:lle ei varmasti tyydyttänyt tamperelaisyleisöä. Ilves toisin korjasi virheen viime kierroksella voittamalla IFK:n 0-1 Töölössä. Tamperelaisilla on viime aikoina ollut haasteita maalinteon kanssa, joten ennakkoon yksi illan kysymyksistä oli, joko Ilves-lauman pallollinen peli jalostuisi vaaraksi ja maaleiksi?

AC Oulun kuntopuntari oli laskusuunnassa. Voitot FC Lahdesta ja SJK:sta olivat hyviä tuloksia, kuten niitä seurannut 0-1 yllätysvoitto HJK:sta. Kahdella edellisellä kierroksella oli vaikeampaa. Ensin oululaiset hävisivät KuPS:lle vieraissa 2-1. Viime kierroksella oululaiset hävisivät VPS:lle kotona peräti 0-6. Oululaisten osalta illan suuri kysymys olikin, onnistuvatko laivastonsiniset kääntämään viime kierroksen katastrofin käyttövoimaksi vai ei? 

Illan ottelu alkoi kotijoukkueen hienoisella hallinnalla. Ilveksen pallollinen tekeminen oli pykälän levollisempaa ja johdonmukaisempaa AC Oulun keskimatalaa blokkia vastaan. Kovin suureksi vaaraksi tamperelaisten tekeminen ei silti vielä ottelun alussa jalostunut, mutta pienoisen pallokontrollin he onnistuivat ottamaan.

Alun jälkeen myös AC Oulu sai pallollisen pelinsä paremmille jengoille, ja se pääsi pelaamaan myös pitempiä hyökkäyksiä. Sen myötä pelitilanteet tasaantuivat ja peli aaltoili päästä päähän.

Ilves halusi hyödyntää timanttimuotonsa tuomaa numeraalista ylivoimaa keskikentällä ja murtautua keskeltä. Toinen hyökkäysmalli oli viimeisessä linjassa operoineen vasemman puolustajan Tuomas Ollilan keskitykset. Lisäksi AC Oulun keskimatala blokki houkutteli pelaamaan palloja vieraiden selustaan.

Puolustaessaan tamperelaiset pyrkivät ohjaamaan vieraiden pelin laitoihin, mikä onnistuikin varsin hyvin. AC Oululla oli haasteita viedä omia hyökkäyksiään vaara-alueille, kun Ilves tukki keskisektorin, mutta lopulta se onnistui.   

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin ottelun 33. minuutilla. Vierasjoukkue pelasi pitempää hyökkäystä, kun hyökkääjä Niklas Jokelainen pääsi kääntymään kuudentoista rajalla ja laukaisi pallon maalivahti Rasmus Leislahden maalin vasempaan alanurkkaan. Osuma oli Jokelaisen kauden ensimmäinen veikkausliigamaali.

Maalin jälkeen peli jatkoi aaltoilemista, mutta lisämaaleja ei enää ensimmäisellä puolikkaalla nähty, joten tauolle mentiin oululaisjohdossa.

Ensimmäinen puoliaika oli pelitilanteiltaan varsin tasainen. Molemmilla oli pallolliset hetkensä. Merkittävin ero joukkueiden välillä syntyi siitä, että vierasjoukkue oli maalin verran tehokkaampi. Ilves-kannattajia tosin saattoi huolestuttaa se, ettei joukkue onnistunut saamaan aikaan yhtään laukausta AC Oulun maalia kohti.

Ilves tuli toiselle puoliajalle väkevästi ja sai painettua pelin vierasjoukkueen puolustuskolmannekselle, mutta ilo oli lyhyt. Ottelua oli pelattu 50 minuuttia, kun ACO pääsi kääntämään peliä nopeasti. Pallo päätyi hyökkääjä Marius Könkkölälle, jonka keskitys löysi Jokelaisen kuudentoista rajalta. Hän kiitti ja laukaisi pelivälineen toistamiseen Leislahden vasempaan alanurkkaan, tällä kertaa vasemmalla jalallaan. Tehokas vastahyökkäys ja todellinen kylmäsuihku kesken Ilveksen hyvän alun.

Ilves sisuuntui toisesta takaiskusta. Sen oli nyt pakko nostaa riskitasojaan, mikäli se mieli saada ottelusta mitään mukaansa. Se tulisi avaamaan oululaisille lisää vastahyökkäysten paikkoja. Pallolle päästyään ACO:lla ei luonnollisesti ollut johtoasemassa enää kiire, vaan se pyrki jäädyttämään omat pallolliset vaiheensa ja pelkästään pysymään pallossa, jos nopean hyökkäyksen mahdollisuus oli tukossa.

Ilveksen taka-ajo koostui pääasiassa keskityksistä, joita sateli oikealta ja vasemmalta, mutta paria läheltä- piti-tilannetta lukuun ottamatta ne eivät vielä tuottaneet hedelmää. ACO puolusti boksiaan jämäkästi matalassa blokissaan ja kyttäsi kärsivällisesti vastaiskujen paikkaa.

Ilveksen loppukiri jäi lopulta piippuun. ACO pelasi lopun fiksusti, piti maalinsa puhtaana ja vei pisteet mukanaan pohjoiseen. Ottelun loppua kuvaa hyvin se, että ACO:n kolmas maali oli huomattavasti lähempänä kuin Ilveksen kavennus.

Ottelu oli pelitilanteiltaan varsin tasainen. Ero joukkueiden välillä syntyi nimenomaan hyökkäyspelin tehokuudessa, kuinkas muuten. Ilveksen hyökkäyspeli oli sekä tehotonta että mielikuvituksetonta, eikä sen puolustuspelissäkään ollut tänään hurraamista.

ACO-leirissä oli laadittu toimiva pelisuunnitelma otteluun, eikä sillä ollut suuriakaan vaikeuksia puolustaa tamperelaisten yksioikoisia maalintekoyrityksiä. Oululaiskannattajia varmasti lämmitti voitto viime viikonvaihteen VPS-farssin jälkeen.

Ilves matkustaa seuraavaksi SJK:n vieraaksi ensi sunnuntaina. AC Oulun pelit jatkuvat vasta parin viikon päästä, kun se saa kylään IFK Mariehamnin.

Ilves-AC Oulu 0-2 (0-1)

33ʹ 0-1 Niklas Jokelainen
50ʹ 0-2 Niklas Jokelainen

Toimittaja: Junnu Leskelä
Kuva: Jimi Soinila

Artikkeliin liittyviä aiheita: