PalloTV - FC Haka voitti FC Interin lisäajalla – Haka nousi sarjataulukon 4. sijalle
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
18.07.2022

FC Haka voitti FC Interin lisäajalla – Haka nousi sarjataulukon 4. sijalle

RAPORTTI: FC Haka-FC Inter 3-2 (1-1)

Yleisö: 2011

FC Haka voitti maanantain ainoassa veikkausliigaottelussa FC Interin dramaattisten vaiheiden jälkeen Tehtaan kentällä. Voitto nosti valkeakoskelaiset tasaisen sarjataulukon 4. sijalle. Inter putosi sarjataulukon 7. sijalle. Ottelu oli samalla Valkeakosken Haka Ry:n 90-vuotisjuhlaottelu.

Taistelu pääsystä kuuden parhaan joukkueen Mestaruus-sarjaan käy kuumana, kun runkosarjan puoliväli on juuri ylitetty. Sarjan keskikasti on tässä vaiheessa vielä todella tasainen. Taulukon tasaisuutta kuvaa hyvin se, että maanantai-illan ottelun voittaja nousi suoraan loppusarjaviivan tuntumasta sarjataulukon neljännelle sijalle ohi AC Oulun.

Toinen vilkaisu sarjataulukkoon kertoi, että joukkueiden keskinäiset kilpailuasetelmat ennen maanantain ottelua olivat vähintäänkin mielenkiintoiset. Joukkueet olivat peräkkäin sarjataulukossa, 6 ja 7, ja niiden tilastotkin olivat miltei identtiset.

Molemmat olivat pelanneet 13 ottelua ja keränneet niistä 18 pistettä, 5-3-5. Ero syntyi maalierossa. Interin maaliero oli 25-18, kun Hakan maalisuhde oli pakkasella 19-22. Viiden viime ottelun kuntopuntarin perusteella puntit olivat myös tasoissa, molemmilla oli näyttää kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Haka voitti joukkueiden edellisen kohtaamisen vieraissa sarjakauden alussa 2-0.

FC Hakan alkukausi on sujunut ennakko-odotuksiin nähden varsin mallikkaasti, vaikka heidän leirissään varmaan edelleen siunaillaan esimerkiksi VPS:lle kärsittyä kotitappiota. Hakalta ei ennakkoon odotettu mitään ihmetekoja, ja harva veikkasi joukkuetta kuuden parhaan joukkoon. Nyt se on kuitenkin edelleen ulottuvilla, mutta se edellyttää voittoja päävastustajista, kuten Interistä.

FC Inter matkusti Valkeakoskelle pienessä vastatuulessa. Turkulaiset olivat juuri hävinneet kaksiosaisen Konferenssiliigan karsintaottelun kosovolaiselle K.F. Dritalle yhteistuloksella 3-1. Otteluparin toinen osaottelu Dritan kotikentällä viime tiistaina päättyi kotijoukkueen 3-0 voittoon.

Pelaajarintamalla Interin tilannetta on vaikeuttanut Veikkausliigan maalipörssin kärkinimen, Benjamin Källmanin lähtö Puolaan. Lisäksi neljä maalia alkukaudesta latonut David Haro loukkaantui eurokarsinnassa, joten Interin riveistä puuttui maanantaina lähes puolet sen alkukauden maalintekovoimasta.

Maanantain ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, kuten odotettua. Ottelun alussa ero joukkueiden välillä syntyi niiden pallollisesta tekemisestä, kuinkas muuten. Molemmat halusivat pallon päälle, ja niillä oli omat hetkensä, mutta Hakalla oli vaikeuksia päästä hyökkäyskolmannekselle kontrolloidusti pelaamalla.  

Inter puolusti keskialuetta jämäkästi, ja sai toistuvasti katkaistua Hakan pallolliset vaiheet siellä ja käännettyä peliä. Inter pääsi Hakan puolustuskolmannekselle myös pelaamalla, mutta se ei vielä ottelun alussa onnistunut luomaan mitään kovin vaarallista, jos paria kulmapotkua ei lasketa.

Puoliajan edetessä myös Haka pääsi operoimaan hyökkäyskolmanneksella ja Interin maalille alkoi syntymään painetta.

Ottelun 23. minuutilla Haka sai vapaapotkun kuudentoista rajan tuntumasta. Pallon taakse asteli maalintekijätilaston kärkinimiin lukeutuva skottihyökkääjä Lee Erwing, jonka banaani löysi tiensä Matias Riikosen maalin vasempaan ylänurkkaan. Todella hieno erikoistilannemaali, ja Erwinin 9. osuma tällä kaudella.

Inter ei hätkähtänyt takaosumasta. Hakan johtomaalista ei ollut ehtinyt kulua kuin kaksi minuuttia, kun hyökkääjä Petteri Forsell lähti tempokuljetukseen puolesta kentästä, eteni 20-metriin ja laukaisi pelivälineen Hakan maalia vartioineen Aatu Hakalan oikeaan ylänurkkaan. Hieno maali ja illan toinen näyte Forsellin ratkaisukyvystä.

Tasoituksen jälkeen ottelu aaltoili päästä päähän ja muutama mitä-jos-tilanne nähtiin molemmissa päissä kenttää, mutta pelaamalla todellisten vaaratilanteiden luominen oli edelleen haastavaa, kun molemmat puolustivat boksiaan kurinalaisesti.

Puoliajan loppua kohti Haka nosti prässitasoaan ja sai Interin pelinrakentelun kiinni ylhäältä. Se riitti sekoittamaan turkulaisten pallollisen pelaamisen ainakin hetkellisesti, ja pelin painopiste pysyi vierasjoukkueen kenttäpuoliskolla pitempiä aikoja.

Sitten, kesken Hakan hyvä vaiheen, Inter sai 35-metristä vapaapotkun, jonka jälkitilanteesta tuomittiin rangaistuspotku. Pallon taakse asettui Forsell, joka tällä kertaa epäonnistui. Puoliajalle mentiin tasatilanteessa.

Ensimmäinen puoliaika oli viihdyttävä ja lopulta tasainen. Molemmilla joukkueilla oli pallolliset hetkensä, ja ne onnistuivat luomaan muutamia lupaavia tilanteita, mutta pelaamalla luodut maalipaikat jäivät vielä vaiheeseen.

Ottelun toinen puolikas jatkui siitä, mihin ensimmäinen jäi, sillä erotuksella, että Interillä oli kentällä Forsell. Hän sai jalkansa vapaaksi 30-metrissä ottelun 53. minuutilla, ja tällä kertaa Haka joutui antautumaan, kun hyökkääjän laukaus painui vastustamattomasti maalin alanurkkaan. Illan toinen näyte Forsellin ratkaisukyystä.

Nyt Hakan olisi pakko aktivoitua entisestään ja ennen pitkään nostaa riskitasoa. Tappio kotikentällä yhdelle päävastustajista ei ollut vaihtoehto. Maalin tekeminen hyvin organisoitua Inter-puolustusta vastaan on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Inter sai ohjattua Hakan hyökkäämisen laidoille, minkä seurauksena Hakan hyökkääminen oli pitkälti keskittämistä.

Puoliajan edetessä kotijoukkue otti yhä tiukemman otteen pallosta ja sai painettua pelin painopisteen Inter-päätyyn. Inter piti puolustusmuotonsa nipussa ja todisti pariin otteeseen, että sen nopeat vastahyökkäykset ovat seikka, joka saattaa maksaa Hakalle.

Kotijoukkueen hyvän vaiheen tuoma paine tuotti kuitenkin tuloksen. Haka pääsi pelaamaan suoran hyökkäyksen, jonka päätteeksi pallo päätyi juuri vaihdosta kentälle tulleelle hyökkääjä Salomo Ojalalle, jonka laukaus toi Hakan tasoihin. Ottelua oli pelattu 76 minuuttia.

Tasoituksen jälkeen Haka haki voitto-osumaa hampaat irvessä. Se painoi päälle ja sen tilanteet seurasivat toisiaan, mutta Matias Riikonen kesti Inter-maalilla. Peli pyöri Interin kenttäpuoliskolla. Turkulaiset pääsivät välillä iskemään vastaan, mutta vastahyökkäyksissä ei ollut samaa vaaraa, kun Hakan ei enää tarvinnut ottaa riskiä.

Ottelun ratkaisu nähtiin lisäajalla. Haka sai sivuvapaapotkun 35-metristä. Kk-pelaaja Oliver Whyten vapaapotku löysi etualueelta Erwinin, joka puski Hakalle voitto-osuman ottelun kolmannella lisäaikaminuutilla. Dramaattinen päätös viihdyttävälle veikkausliigaottelulle.

FC Haka-FC Inter 3-2 (1-1)

22ʹ 1-0 Lee Erwin
27ʹ 1-1 Petteri Forsell
53ʹ 1-2 Petteri Forsell
76ʹ 2-2 Salomo Ojala
90+3ʹ 3-2 Lee Erwin

Artikkeliin liittyviä aiheita: