PalloTV - HIFK jatkaa värväyksiä - Roman Eremenko pelaa loppukauden Rödassa

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
28.07.2022

HIFK jatkaa värväyksiä – Roman Eremenko pelaa loppukauden Rödassa

Valovoimaisen tähtipelaajan paluu kentille puolentoista vuoden tauon jälkeen - uraa varjostaa muutaman vuoden takainen kokaiinikäry.

HIFK laittaa kaiken peliin, kun se pyrkii säilyttämään sarjapaikkansa Veikkausliigassa. Seuran tuorein hankinta on 35-vuotias keskikenttäpelaaja Roman Eremenko. Hän kirjoitti HIFK:n kanssa loppukautta koskevan pelaajasopimuksen. Eremenkon nuorempi veli Sergei on jo ennestään HIFK:n rosterissa.

Eremenkolla on takanaan pitkä ja osittain värikäskin ura. Hän lähti maailmalle Pietarsaaren Jarosta, joka teki Eremenkosta seurahistorian merkittävimmän pelaajakaupan. Tosin summa, jonka Eremenkon uusi työnantaja Udinese maksoi Jarolle, oli italialaisseuralle lähinnä pähkinöiden kokoluokkaa.

Udinesen kirjoilla ollessaan Eremenko pelasi myös Sienassa ja Kiovan Dynamossa ennen siirtymistään pysyvästi Ukrainaan. Eremenko puhkesi kukkaan juuri Dynamossa, joka myi hänet suurimmalla suomalaispelaajasta koskaan maksetulla siirtosummalla - lähes 13 miljoonalla eurolla - venäläiseen FK Rubin Kazaniin.

Eremenkon ura koki äkkistopin loppuvuodesta 2016. Hän antoi syksyllä positiivisen doping-näytteen, joka sisälsi merkkejä kokaiinin käytöstä. Eremenko kärysi Mestareiden Liigan ottelussa. Hän edusti tuolloin Moskovan ZSKA:ta.

Eremenko sai lopulta kahden vuoden pelikiellon, josta vapautumisen jälkeen hän pelasi vielä Moskovan Spartakissa ja FK Rostovissa. Ura seurajoukkueissa jatkui, mutta doping-panna lopetti Eremenkon pelit A-maajoukkueessa. Hän ehti edustaa Huuhkajia 73 A-maaottelussa.

Eremenkon ja FK Rostovin tiet erosivat viime vuoden helmikuussa, jolloin osapuolet purkivat sopimuksen pelaajan aloitteesta. Eremenkon kommenteista oli ymmärrettävissä, että hän halusi palata Suomeen perhesyiden vuoksi. Eremenko ei ole Rostovista lähdön jälkeen pelannut yhtään ottelua. Tauon pituudeksi tulee lähes puolitoista vuotta.

Tauko tuntuu tuoneen Eremenkolle energiaa, mutta hän myös tiedostaa pitkän pelaamattomuuden ja iän tuomat reaaliteetit.

– Positiiviset tunnelmat tällä hetkellä, pitkään aikaan en ole pelannut ja siksi tuntuu hyvältä. Paikat ei luonnollisesti ole täysin samassa kunnossa kuin ennen, mutta työnteolla päästään taas vauhtiin. Taistellaan loppuun asti, tänne ei tultu lomalle, vaan kaikki annetaan, Eremenko kommentoi HIFK:n kotisivuilla julkaistussa tiedotteessa.

– Tulin harjoittelemaan seuraan pari viikkoa sitten ja asia johti toiseen ja nyt olemme tässä tilanteessa. Yritän auttaa parhaalla mahdollisella tavalla joukkuetta, Eremenko paljastaa HIFK:iin siirtymisensa taustoja.

Toimitusjohtaja Jarno Salmivuori: "Roman menee pelaajabudjettimme sisään"

HIFK on ollut uutisissa talousvaikeuksiensa vuoksi. Seuralla on meneillään jo toinen pelastuskampanja. Ensimmäistä rakennettiin talvella, kun HIFK sai uudet omistajat ja uuden hallituksen. Uuden taustajoukon hartiat osoittautuivat liian kapeiksi. Seuraavan hätähuudon aika oli jo alkukesästä, jolloin seura kertoi tarvitsevansa toista sataa tuhatta kesäkuusta selviämiseen ja jopa puoli miljoonaa loppukaudeksi.

Tässä valossa Eremenkon sopimus ja aikaisemmin myös se, että maksoiko HIFK uuden puolustajan Guillermo Sotelon sopimuksen jäljellä olleiden kolmen kuukauden purkamisesta korvauksen FF Jarolle vai ei, on joutunut niin median kuin kannattajienkin hampaisiin.

HIFK:n toimitusjohtaja Jarno Salmivuori kuitenkin vakuuttaa, ettei Eremenkon tulo seuraan muuta taloudellista tilannetta huonommaksi.

– Roman menee pelaajabudjetimme sisään. Raha ei ollut hänelle kynnyskysymys – se oli halu pelata ja auttaa Mixua (päävalmentaja Paatelainen) sekä koko HIFK:ta tässä taistelussa, Salmivuori sanoo HIFK:n kotisivuilla julkaistussa haastattelussa.

– Roman Eremenkon sopimus on iso juttu meille ja olen varma, että yleisöä kiinnostaa nähdä yksi kautta aikojen parhaista suomalaispelaajista Veikkausliigassa.

Salmivuoren mukaan viime aikaiset pelaajamuutokset ovat osa jalkapalloseuran normaalia arkea. Lähteneet pelaajat on paikattava ja paremman menestyksen eteen on hankittava vahvistuksia. Seurasta siirtyneiden pelaajien tuoma säästö palkkakustannuksissa on avannut mahdollisuuksia uusien pelaajien hankintaan.

– Toimintaamme ohjaa erittäin tiukka talouskuri tällä hetkellä. Mitkään siirtoikkunan aikana tehtävät liikkeet eivät tule nostamaan kustannuksiamme yli esimerkiksi kesäkuun budjetin.

Sotelon tapauksesta Salmivuori ei kuitenkaan kerro lisätietoja. HIFK noudattaa siirtosopimuksessa sovittua vaitiolovelvollisuutta.

– Sekä HIFK:ta että Jaroa sitoo molemminpuolinen vaitiolovelvollisuus. Mahdolliseen siirtokorvaukseen HIFK:lla ei ole lisättävää, sillä HIFK noudattaa sopimusta, joka Jaron kanssa on tehty ja sopimuksen sisällöstä ei raportoida ulospäin.

Artikkeliin liittyviä aiheita: