PalloTV - HJK:lle pakkovoitto IFK Mariehamnista

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
30.07.2022

HJK:lle pakkovoitto IFK Mariehamnista

RAPORTTI: HJK-IFK Mariehamn 1-0 (1-0)

Yleisö: 3871

HJK voitti lauantaina IFK Mariehamnin Töölön Bolt Areenalla. Voiton myötä Klubi pitää paikkansa sarjakakkosena, kun niskaan hengittävä sarjakolmonen FC Honka myös voitti oman ottelunsa VPS:ää vastaan. Tappio sementoi IFK Mariehamnin asemaa sarjataulukon kolmanneksi viimeisenä.  

Taistelu Veikkausliigan sarjataulukon molemmissa päissä käy kuumana, kun runkosarjaa on noin kolmasosa pelaamatta. Sarjakakkonen HJK ajaa takaa KuPS:ia, jolla on kolme pistettä enemmän, ja yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Kolmantena oleva FC Honka on vain kolme pistettä Klubia perässä, ja sillä on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Pistemenetyksiin ei siis ole enää varaa, mikäli HJK mielii olla mukana tappelemassa suomalaisen seurajalkapalloilun suurimmasta palkinnosta, paikasta Mestarien Liigan karsinnassa.

Joukkueiden lähtökohdat lauantain otteluun olivat kovin erilaiset. HJK on pienoisessa otteluruuhkassa. Stadilaiset saivat tiistaina kovakätisen kansainvälisen oppitunnin, kun Tsekin mestari Viktoria Plzen pieksi heidät kotonaan 5-0 Mestareiden Liigan karsinnassa. Klubin kiireet eivät silti hellitä, sillä heidän euroseikkailunsa jatkuu vielä Eurooppa-liigan karsinnassa ensi viikoilla.

IFK Mariehamn tuli vierasotteluun tyystin erilaisesta lähtökohdasta. Saarelaisten taistelu käydään sarjataulukon toisessa päässä. Heidän alkukautensa eteni yskähdelleen, minkä seurauksena he ovat vajonneet sarjataulukon kolmanneksi viimeiseksi. Viiden viime ottelun kuntopuntari on kuitenkin antanut ymmärtää, että joukkueen kurssi olisi kääntymässä, vaikka se hävisikin viime viikonvaihteessa AC Oululle vieraissa. Neljästä edellisestä pelistä heillä oli näyttää kaksi voittoa ja -tasapeliä.

Lauantain pelin ottelukuvaa ei ollut vaikea ennakoida. Sama on nähty Töölössä niin monta kertaa ennenkin. HJK tulisi pitämään palloa ja viemään peliä. Vierasjoukkueen osaksi jäisi puolustaa kurinalaisesti ja yrittää haavoittaa kotijoukkuetta nopeilla vastaiskuilla. IFK Mariehamnille ottelukuva sopii, sillä samainen resepti tehosi joukkueiden edellisessä kohtaamisessa kesäkuun lopulla, kun saarelaiset voittivat HJK:n kotonaan 2-1.

Lauantain ottelu alkoi ennakoiduilla koordinaateilla, sillä erotuksella, että IFK Mariehamn ei ollut tullut Töölöön pelkästään peruuttelemaan. Saarelaiset olivat tulleet stadiin aktiivisella ilmeellä. He eivät suostuneet putoamaan matalaan blokkiin suosiolla, vaan pyrkivät aktiivisesti katkaisemaan kotijoukkueen pallollisen pelaamisen jo ylempänä kenttää. Hetkittäin se onnistuikin, ja pari heidän vastahyökkäystään loi jopa vaaran tuntua Conor Hazardin maalille, mutta puoliajan edetessä pallonhallinta luisui yhä selvemmin HJK:lle.

HJK oli kärsivällinen. Sen pitkät hyökkäykset olivat todellakin pitkiä. Hetkittäin ottelu alkoi jälleen muistuttamaan käsipallo-ottelua, kun klubin kolmen alakerta kierrätti palloa 30-metrissä. Paine pysyi IFK-päädyssä ja tilanteet seurasivat toisiaan. Klubin avausosuma suorastaan roikkui ilmassa.

Saarelaisten nopeissa vastahyökkäyksissä oli kuitenkin vaaran tuntua. Ne muistuttivat Klubia siitä, että IFK:lla on kyky satuttaa, että heillä ei ole varaa intoutua hyökkäämään aivan holtittomasti. Tämä tietenkin tiedostettiin HJK-leirissä, ja sen myötä IFK:n vastahyökkäykset harvenivat puoliajan edetessä.

Ottelun avausmaali nähtiin 42. minuutilla. HJK:n laitapelaaja Murilo keskitti vasemmalta, pallo päätyi taka-alueelle pysäköineelle hyökkääjä Casper Terholle, joka laukoi kotijoukkueen johtoon maalivahtialueen kulmalta. Ansaittu maali avauspuolikkaan loppuun.

Ensimmäinen puoliaika mentiin pitkälti ennakoiduilla askelmerkeillä. Klubi hallitsi, mutta IFK Mariehamn osoitti ensimmäisen 20-minuuttisen aikana, ettei sen kanssa ole leikkimistä. Saarelaisten vastaiskuissa oli vaaran tuntua, ja he pääsivät yllättävän helposti hyville etäisyyksille HJK:n maalista. Klubi kuitenkin sai tehtyä sen maalin, joten nyt IFK:n olisi jossain vaiheessa pakko avata kuortaan, mikäli se mieli saada mitään mukaan Boltilta.

Grönvit tuli toiselle puolikkaalle aktiivisesti, ja onnistui luomaan yhden vaarallisen maalipaikankin heti puoliajan alkuun, mutta ilman tulosta. HJK vaikutti yllättyneeltä IFK:n aktiivisuudesta, ja sillä oli vaikeuksia saada omaa pallollista peliään svengaamaan.

IFK haistoi veren, näki tilaisuutensa tulleen ja nosti lisää väkeä hyökkäyksiinsä. Peli aaltoili päästä päähän. Toisen puoliajan alun ottelukuva oli tyystin erilainen kuin mihin olemme tottuneet, kun HJK on pääsyt maalin etumatkalle kotikentällään.

Puoliajan edetessä ottelukuva asettui jälleen sarjataulukon mukaiseen järjestykseen. Klubi sai otteen pelivälineestä, pelin aaltoliike asettui ja ottelutapahtumat etenivät stadilaisten komennossa. Samalla Grönvitin vierailut HJK-päädyssä luonnollisesti harvenivat.

IFK Mariehamn ei antanut periksi, mutta ilman palloa on vaikeata tehdä maalia. Ja matalasta blokista on väsyneenä pitkä matka naapurin maalille. Saarelaisten oli kuitenkin pakko yrittää. Tässä vaiheessa heillä ei ollut enää mitään menetettävää.

Kovasta yrittämisestä huolimatta IFK ei onnistuneet murtamaan HJK-puolustusta. Johtoasemaan päästyään HJK:ta on vaikea voittaa sen kotikentällä. Eikä siihen pystynyt tänään IFK Mariehamnkaan, vaan pisteet jäivät Helsinkiin.

Ottelun ensimmäinen puolikas oli yllättävän viihdyttävää veikkausliigajalkapalloilua ottaen huomioon, että vastakkain oli joukkueet sarjataulukon ääripäistä. HJK:n voitto oli ottelutapahtumiin nähden ansaittu. Klubi oli maalin verran parempi. Se teki riittävän, ja onnistui ostamaan itselleen lisäaikaa mestaruustaistossa.

IFK Mariehamn teki sen minkä pystyi. Paremmalla viimeistelyllä se oli voinut tehdä ottelusta vielä kovemman kamppailun HJK:lle. Klubi loi tänään riittävästi maalipaikkoja ainakin 2-3 lisäosumaan, mutta yksikin riittää, kun omiin ei menee yhtään.

HJK:n veikkausliigakausi jatkuu ensi sunnuntaina vierasottelulla AC Oulua vastaan. IFK Mariehamn saa FC Hakan vieraakseen perjantaina.

HJK-IFK Mariehamn 1-0 (1-0)

42ʹ 1-0 Casper Terho

Toimittaja: Junnu Leskelä
Kuva: Mira Lönnqvist

Artikkeliin liittyviä aiheita:

Muita uutisia