PalloTV - VPS kaatoi Ilveksen – Vepsulle kauden ensimmäinen kotivoitto

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
06.08.2022

VPS kaatoi Ilveksen – Vepsulle kauden ensimmäinen kotivoitto

RAPORTTI: VPS-Ilves 3-0 (3-0)

Yleisö: 854

VPS otti lauantaina kauden ensimmäisen kotivoittonsa ja katkaisi samalla neljän voitottoman ottelun putkensa, kun se voitti Ilveksen Elisa Stadionilla. Voitto nosti VPS:n sarjataulukon 8. sijalle ohi tasapisteissä olevan Ilveksen. Paikka kuuden parhaan loppusarjassa on kolmen pisteen päässä.     

Joukkueet tulivat lauantain otteluun pienoisessa matalapaineessa. Viiden viimeisen ottelun kuntopuntari ei ollut kovin mairitteleva kummallekaan. Kotijoukkue VPS:n kuntokäyrä osoittaa tyystin väärään suuntaan, kun runkosarjan ratkaisuhetket lähestyvät. Myös Ilveksen esitykset ovat heitelleet. Ilves voitti joukkueiden edellisen kohtaamisen alkukaudesta 3-2.

16 pelatun kierroksen jälkeen joukkueet olivat peräkkäin sarjataulukossa. VPS tuli otteluun sarjataulukon 9. sijalta. Ilves oli 8. sijalla, kolme pistettä edellä. Molemmilla on kova pyrky kuuden parhaan joukkueen loppusarjaan, joten voitot ovat tarpeen, etenkin päävastustajista.  

Vaasalaisten viimeisin voitto tuli heinäkuun alun vierasottelussa AC Oulua vastaan. Sitä seurasivat tappiot IFK Mariehamnille ja HJK:lle sekä tasapeli Hakaa vastaan. Viime kierroksella Honka kuritti Vepsua peräti 4-0 Espoossa.  

Myös Ilveksen edellisestä voitosta oli ehtinyt kulua reilu kuukausi. Tuolloin tamperelaiset kävivät hakemassa 1-0 vierasvoiton HIFK:sta. Voittoa seurasi tappio AC Oululle, tasapeli SJK:n kanssa, tappio HJK:lle ja viime kierrokselta 1-1 tasapeli FC Lahtea vastaan. Voitot olivat siis tarpeen.

Ilves tuli lauantain otteluun aktiivisella ilmeellä. Tamperelaisten korkea prässi riitti sekoittamaan VPS:n pelinrakentelun ja pallonkontrolli alkoi nopeasti luisumaan vierasjoukkueelle. Vaasalaisten pallollinen pelaaminen oli levotonta ja sitä leimasivat helpot harhasyötöt ja -pallonmenetykset.

Repaleisen alun jälkeen Ilves sai tavoittelemansa pallokontrollin, mutta sen hyökkääminen oli hätäistä ja sattumanvaraista, eikä Vepsulla ollut kovinkaan suuria vaikeuksia pitää keltapaidat pois vaara-alueilta. VPS:n harvat nopeat hyökkäykset osoittivat puolestaan nopeasti, että se kykenee luomaan niillä uhkaa ja niiden kanssa ei ole leikkiminen.

Puoliajan edetessä Ilveksen pallollinen pelaaminen asettui ja pelin painopiste siirtyi yhä selvemmin VPS:n kenttäpuoliskolle. Kesken ilveksen hyvän vaiheen VPS sai kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta tuomittiin käsivirheen seurauksena rangaistuspotku. Pallon taakse asteli hyökkääjä Kalle Multanen, joka viimeisteli pilkulta kauden 9. maalinsa.

Avausosuman jälkeen ote pysyi Ilveksellä. Tamperelaiset pitivät palloa, mutta VPS pysyi jämäkkänä puolustusmuodossaan, eikä vaara-aleille ollut pääsyä. VPS onnistui ohjaamaan Ilveksen pallollisen pelaamisen laidoille, puolustusmuodon sisälle Ilveksellä ei ollut pääsyä.

VPS:lla ei ollut juuri pallollista pelaamista mistä puhua, mutta sen nopeat hyökkäykset muistuttivat Ilvestä siitä, että sillä ei ole varaa avata takkiaan. Sitten kesken Ilveksen hyvän vaiheen, VPS sai kulmanpotkun ottelun 27. minuutilla. KK-pelaaja Aleksi Pahkasalon kulmapotku löysi maalin edestä puolustaja Juhani Pikkaraisen, jonka pusku vei VPS:n kahden maalin johtoon. Todellinen kylmäsuihku Ilvekselle, juuri kun se jälleen oli saanut ottelutapahtumasta niska-peppu-otteen.

2-0-osuman jälkeen pallokontrolli pysyi Ilveksellä, mutta vaaran luominen oli edelleen vaikeata. Vierasjoukkue kyllä piti palloa, mutta kun mitään ei tapahtunut. Ottelun 37. minuutilla Ilvekselle tuli helppo pallon menetys omalla puolustusalueella ja pallo päätyi Pahkasalolle, jonka laukaus painui Rasmus Leislahden maalin alanurkkaan. Kiusallinen virhe ja todella ikävään paikkaan. Puoliajalle mentiin VPS:n johtaessa 3-0.

Ensimmäinen puoliaika oli erikoinen näytös. Ilves kontrolloi palloa, mutta VPS teki maalit. Tamperelaisten pallollinen pelaaminen ei yksinkertaisesti jalostunut vaaraksi. He eivät saaneet ensimmäisellä puoliajalla aikaiseksi yhtään laukausta VPS-maalia kohti. Vaasalaisilta lähti tilastojen mukaan viisi laukausta maalia kohti.

VPS oli jämäkkä puolustussuuntaan, vaikka sen pallollinen pelaaminen jättikin toivomisen varaa. Eikä Vepsun hyökkäyksissä ollut pelkästään vaaran tuntua, mistä todisteena kolme osumaa 45 minuuttiin.

Ottelun toinen puolikas jatkui siitä, mihin ensimmäinen puoliaika jäi. Ilves piti palloa. VPS otti vastaan ja odotti vastahyökkäysten paikkoja. Ilvestä ei voi syyttää yrittämisen puutteesta. Joukkue teki tappioasemassa hartiavoimin töitä saadakseen aikaan kavennuksen ja päästäkseen takaisin sisälle otteluun.

VPS-leirissä luonnollisesti tiedostettiin asia johtoasemassa. Ilvestä ei saanut päästää enää mukaan otteluun. Vastalääkkeeksi VPS pyrki pidentämään omia pallollisia vaiheitaan, jotta pelaaminen ei menisi pelkäksi vastaanottamiseksi.

Eikä Vepsun pallolliset vaiheet jääneet pelkäksi pallon pitämiseksi, vaan he kykenivät edelleen luomaan myös vaaraa Ilves-maalille. Ilves ei voinut samalla kehua. Tamperelaisten hyökkääminen oli vaaratonta. Maalin tekeminen on haastavaa, jos joukkue ei onnistu 90-minuutissa laukomaan yhtään laukausta vastustajan maalia kohti. Osasyy siihen löytyi tietenkin puolustavasta joukkueesta. VPS pelasi solidia puolustuspeliä.

Puoliajan loppua kohti Ilves yhä sai useammin painettua VPS:n matalaan blokkiin. Pelaamalla murtautuminen ei kuitenkaan ottanut onnistuakseen, joten Ilves toimitti palloa boksiin keskityksillä, joita sateli oikealta ja vasemmalta, mutta VPS-puolusti boksiaan ja kauden ensimmäistä kotivoittoaan kurinalaisesti. Ja kun tamperelaiset eivät löytäneet lääkkeitä VPS-puolustuksen avaamiseksi pisteet jäivät Vaasaan.

VPS oli tehokas. Joukkueen pallollinen pelaaminen ei varmasti tyydytä päävalmentaja Jussi Nuorelaa, mutta kaikki hyvin, jos alakerta pitää ja hyökkäyspäässä syntyy tehoja. Toisen penkin päässä Ilveksen Toni Kalliolla riittää mietittävää. Tamperelaisten pelaamisessa ei toimi tällä hetkellä oikein mikään. Hyökkääminen on yksioikoista ja tehotonta, eikä puolustuspelaamiseen tahdo löytyä tasapainoa.

VPS-Ilves 3-0 (3-0)

19ʹ 1-0 Kalle Multanen
27ʹ 2-0 Juhani Pikkarainen
37ʹ 3-0 Aleksi Pahkasalo

Toimittaja: Junnu Leskelä
Kuva: Jimi Soinila

Artikkeliin liittyviä aiheita: