PalloTV - FC Haka voitti AC Oulun kuuden pisteen ottelussa
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
12.08.2022

FC Haka voitti AC Oulun kuuden pisteen ottelussa

RAPORTTI: FC Haka-AC Oulu 3-2 (1-1)

Yleisö: 3211

FC Haka otti perjantaina ISON voiton AC Oulusta Tehtaan kentällä kauden ennätysyleisön edessä. Voitto nosti Hakan sarjataulukon 4. sijalle ohi ACO:n. Samalla myös paikka kuuden parhaan joukkueen Mestaruussarjassa on huomattavasti lähempänä. Oululaiset säilyttivät tappiosta huolimatta paikkansa kuuden parhaan joukossa, kunnes perässä vaanivat FC Inter ja SJK pelaavat omat ottelunsa viikonlopun aikana.

Veikkausliigan runkosarja lähestyy ratkaisuvaihetta, ja taistelu pääsystä kuuden parhaan joukkueen Mestaruussarjaan käy kuumana. Monen hämmästykseksi kauden yllättäjäjoukkueilla FC Hakalla ja AC Oululla on jalka edelleen vahvasti Mestaruussarjan oven välissä. Niiden kaikkein innokkaimmat kannattajat saattavat jopa haaveilla paikasta europeleihin ensi kaudeksi.

Sarjan keskikasti on todella tasainen, joten keskinäisten kohtaamisten tulokset tulevat loppukaudesta pitkälti määrittämään sen, pelaako joukkue loppukauden Mestaruus- vai Haastajasarjassa. Siksi perjantai-illan otteluakin saattoi hyvällä syyllä nimittää kuuden pisteen matsiksi. Voittaja vahvistaisi asemaansa kuuden sakissa. Tappio puolestaan merkitsisi sitä, että sarjataulukossa lähimpänä takana vaanivat FC Inter ja SJK uhkaavat ajaa ohi.

Sarjasijoitusten ja tilastojen puolesta lähtökohdat illan otteluun olivat kirjaimellisesti tasaiset. 17 pelatun kierroksen jälkeen molemmilla joukkueilla oli 25 pistettä, ja niillä oli samat määrät voittoja, tasapelejä ja tappioita, 7-4-6. AC Oulu oli sarjataulukon 4. sijalla paremmalla maalierolla, 25-26. Hakan maaliero oli 27-30, joten tilastojen valoissa asetelma ei olisi voinut olla tasaisempi.

Viiden viime ottelun kuntopuntari yhdistettynä kotietuun käänsi kuitenkin ennakkosuosikin aseman Hakalle. Viidestä viime ottelusta Haka oli voittanut kolme ja pelanneet yhden tasan. Ainoa tappio tuli viime kierroksella IFK Mariehamnille vieraissa 2-0. AC Oulu keräsi viidestä viime ottelusta kaksi voittoa ja -tappiota. Viime kierroksella oululaiset onnistuivat ottamaan HJK:lta pinnan kotonaan.

Perjantain ottelu alkoi oululaisten komennossa. ACO pääsi pallon päälle ja sai toistuvasti painettua pelin painopisteen Hakan kenttäpuoliskolle. Vaaraa vierasjoukkue ei onnistunut luomaan, mutta se pysyi pallossa. Haka otti tyynesti vastaan puolustusmuodossaan. Se kyttäsi riistoja ja nopeiden vastaiskujen paikkoja.

Eikä aikaakaan, kun sellainen tuli. Ottelua oli pelattu 7 minuuttia, kun hyökkääjä Lee Erwin pääsi palloon puolessa kentässä, ja käänsi pelivälineen nopeasti ACO:n linjan taakse hyökkääjäkollega Logan Rogersonille. Hän eteni, sai jalkansa vapaaksi kuudessatoista metrissä ja laukaisi pallon maalivahti Calum Wardin maalin etuylänurkkaan ACO-toppareiden katsellessa vierestä. Hieno yksilösuoritus ja muistutus Hakan iskukyvystä.

Maalin jälkeen ottelu jatkui siitä, mihin se jäi ennen avausosumaa. ACO oli pallon päällä, mutta Haka piti puolustusmuotonsa nipussa. Vierasjoukkueella ollut mitään asiaa vaara-alueille. ACO:n peli pyöri laidoilla, Hakan muodon ulkopuolella, ja kun kotijoukkueen muodon sisälle ei ollut pääsyä oululaisten hyökkääminen oli keskittämistä ei kenellekään. Vai ajattelivatko he, että yksin piikissä pelannut Rasmus Karjalainen tekisi päällään maalin kotijoukkueen kolmea topparia vastaan?

Ottelun 27. minuutilla ACO yllättäen pelasi ison pallon suoraan alakerrasta viimeiseen linjaan Karjalaiselle, joka sai jalkansa vapaaksi kahta Haka-topparia vastaan ja laukaisi painavan maanuoliaisen ohi Hakan maalia vartioineen Aatu Hakalan. Jälleen hieno yksilösuoritus ja ennen kaikkea yllättävä pallo ACO:n alakerralta.

Tasoituksen jälkeen ottelutapahtumat tasoittuivat ja peli aaltoili. Nyt myös Haka viihtyi pitempiä aikoja pallolla, ja se myös onnistui painamaan pelin painopisteen vastustajan puolustuskolmannekselle. Suurimmat vaikeudet oululaisilla oli kuitenkin puolustaa kotijoukkueen suoria nopeita hyökkäyksiä, jotka aiheuttivat toistuvasti kiirettä ACO:n alakerrassa keskialueen menetysten jälkeen. Hakan hyökkäyspelaamisessa oli muutenkin selkeästi enemmän vaaran tuntua kuin oululaisten yrityksissä. Puoliajalle mentiin tasalukemissa.

Ottelun ensimmäinen puolikas oli viihdyttävää veikkausliigapalloa. Maalipaikkojen valossa se meni Hakalle. AC Oulu sai haluamansa pallokontrollin, mutta pelaamalla joukkue ei onnistunut luomaan yhtään mitään.

Ottelun toinen puolikas alkoi Hakan komennossa. Kotijoukkue pääsi pallon päälle ja peli pyöri ACO-päädyssä. Koskilaisten alkurynnistyksen jälkeen pelitapahtumat tasoittuivat jälleen ja vierasjoukkuekin pääsi yrittämään hyökkäämistä. Hakan keskikorkeaa blokkia ei kuitenkaan ollut helppo ohittaa pelaamalla, joten oululaisten pelinrakentelu katkesi heidän kannaltaan liian usein jo keskialueella.

Ottelun 56. minuutilla Haka sai kulmapotkun. Maalivahti Ward haparoi nyrkkeilyssään ja pallo jäi elämään maalivahtialueelle, josta kk-pelaaja Jude Arthurilla oli helppo tehtävä putata Haka johtoon ACO-puolustuksen katsellessa jälleen vierestä.

Johto-osuman jälkeen ote siirtyi yhä selvemmin kotijoukkueelle. ACO:n pallolliset vaiheet lyhenivät ja sillä oli vaikeuksia pysyä pallossa, saati rakentaa kontrolloituja hyökkäyksiä. Haka kontrolloi tapahtumaa, pallon kanssa ja ilman. Haka-kannattajien silmissä suurin uhka lienee ollut se, että heidän joukkueensa intoutuisi liiaksi hakemaan kolmatta osumaa kauden ennätysyleisön edessä, ja avaamaan mahdollisuuksia vastaiskuille.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että ACO tasoitti nopealla vastaiskulla. Ottelun 76. minuutilla kk-pelaaja Armend Kabashi lennätti ison pallon omalta kenttäpuoliskolta linjan taakse. Hakan alakerta kompuroi, hyökkääjä Samuel Anini Jr sai pallon kontrolliinsa ja roikotti sen yli vastaan tulleen Hakalan. Todellinen kylmäsuihku Hakalle kesken sen hyvän vaiheen.

Tasoituksen jälkeen Haka jatkoi johto-osuman hakemista ja se tuotti tuloksen. Peliä oli pelattu 87 minuuttia, kun toisella puoliajalla kentälle vaihdettu hyökkääjä Stavros Zarokostas yllättyi päästessään sijoittamaan pallon tyhjään maaliin parista metristä oululaispuolustuksen katsellessa jälleen vierestä. Erikoinen maali, joka tehtiin taas parista metristä keskeltä maalintekosektoria.

ACO sai vielä ottelun loppuun aikaiseksi pienoisen loppuhässäkän Haka-maalille, mutta kun tulosta ei tullut pisteet jäivät Valkeakoskelle.

Haka ansaitsi voittonsa. Päävalmentaja Teemu Tainio oli laatinut otteluun pelisuunnitelman, joka tänään tehosi AC Ouluun. Hän ei varmasti ole tyytyväinen tapaan, jolla ACO:n maalit tulivat, mutta voitto yhdestä päävastustajasta varmasti maistui tässä kohtaan kautta.

AC Oulun-leirissä tuskin ollaan tyytyväisiä oikein mihinkään, paitsi kahteen maaliin. Haka teki tänään oululaisten pallollisesta pelaamisesta ja hyökkäämisestä vaikeaa. Kaksi tehtyä maali vieraissa ei ole hyi häpeä, mutta se että pallonhallintajoukkue ei kykene luomaan 90-minuutin aikana minkäänlaista vaaraa naapurin maalille lienee hälyttävää oululaiskannattajien silmissä.

FC Haka-AC Oulu 3-2 (1-1)

7ʹ 1-0 Logan Rogerson
27ʹ 1-1 Rasmus Karjalainen
58ʹ 2-1 Jude Arthur
76ʹ 2-2 Samuel Anini Jr
87ʹ 3-2 Stavros Zarokostas

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: