PalloTV - HJK voitti Stadin Derbyn ja nousi sarjakärkeen
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
05.09.2022

HJK voitti Stadin Derbyn ja nousi sarjakärkeen

RAPORTTI: HJK-HIFK: 2-1 (1-1)

Yleisö: 7052

HJK voitti maanantai-iltana HIFK:n kauden toisessa Stadin Derbyssä ja nousi sarjakärkeen ohi KuPS:n, kun runkosarjaa on kierros pelaamatta. Ottelun sankariksi nousi hyökkääjä Santeri Hostikka, jonka viime hetken osuma ratkaisi voiton HJK:lle.

Stadin Derbyt ovat yksi veikkausliigakauden ehdottomista kohokohdista. Ottelut ovat vetäneet ennätysyleisöjä Töölöön, ja kannattajat ovat huolehtineet siitä, että tapahtumissa on hyvä paneurooppalainen tunnelma sohtuineen, tifoineen ja chantteineen. Heidän tunnetilansa on saattanut välillä mennä hiukan yli laidan, mutta suuremmilta katastrofeilta on toistaiseksi vältytty, kuten tänäänkin. Siitä on Helsingin poliisi pitänyt huolen.

Joukkueiden lähtökohdat maanantain Derbyyn eivät olisi voineet olla kauempana toisistaan. HJK taistelee Veikkausliigan voitosta. IFK on jämähtänyt sarjataulukon viimeiseksi kamppailemaan suoraa putoamista vastaan. Voimasuhteista tai ennakkosuosikista ei siis ollut mitään epäselvyyttä.

Derby käynnisti Klubin osalta tiiviin viikon, jossa se seuraavaksi kohtaa torstaina espanjalaisen Real Betisin kotonaan Eurooppa-liigan lohkovaiheen avauskamppailussa. Sunnuntaina on vuorossa Veikkausliigan kärkikamppailu, kun joukkue matkaa FC Hongan vieraaksi runkosarjan viimeiseen otteluun Espooseen.

HJK on jälleen löytänyt tuloskuntonsa Veikkausliigassa sen jälkeen, kun se yllättäen hävisi IFK Mariehamnille ja AC Oululle peräjälkeen kesäkuun lopulla. Samaan putkeen sattui myös cup-tappio FC Interille. Sitä on seurannut seitsemän tappiottoman ottelun putki, samalla kun stadilaiset ovat selvittäneet tiensä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.        

HIFK:n kaudesta ei ole juuri hyvää sanottavana. Kauden ainoa voitto tuli Ilvestä vastaan Tampereella kesäkuussa. IFK ei vielä ole onnistunut voittamaan yhtään kotiottelua tällä kaudella. Kahdeksasta viime ottelusta joukkueella oli näyttää kolme tasapeliä ja viisi tappiota. Ennen maanantaita ero karsijan paikalla olevaan FC Lahteen oli yhdeksän pinnaa.

IFK:n pelaaminen on kuitenkin alkanut löytämään uomaansa. Viime viikon cup-ottelun ensimmäinen puoliaika FC Interiä vastaan oli ylivoimaisesti kauden parasta Rödaa, olkootkin että joukkueelta loppuivat jalat toisella puolikkaalla ja peli päättyi tappioon.

HIFK tuli maanantain Derbyyn aktiivisella ilmeellä. Vierasjoukkue otti Klubin pelinrakentelun kiinni ylhäältä ja se kannatti. Ottelu ei ehtinyt vanhentua kuin seitsemän minuuttia, kun IFK sai riiston korkealla HJK:n kenttäpuoliskolla ja pallo päätyi hyökkääjä Savio Robertolle, jonka vasemman jalan laukaus upposi 20-metristä Connor Hazardin vartioman maalin takanurkkaan. Hyvä riisto ja hieno laukaus, joka viimeistään sytytti IFK-kannattajat.

Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen. Hetkeä myöhemmin Klubi pelasi pitempää hyökkäystä ja laitapelaaja Casper Terho pääsi leikkaamaan sisään oikealta. Hän onnistui saamaan jalkansa vapaaksi ja pääsi laukaisemaan pelivälineen Ramilson Almeidan vartioimaan maaliin. Ottelua oli pelattu 12 minuuttia. Tyylikäs yksilösuoritus ja tärkeään paikkaan heti IFK:n johto-osuman jälkeen. Tasoituksen jälkeen ote siirtyi yhä selvemmin HJK:lle, ja puolittaiset tilanteet seurasivat toisiaan, mutta vierasjoukkue piti pintansa.

20 peliminuutin kohdalla kannattajat ottivat roolia tapahtumassa. Katsomossa sytytettiin iso tifo palamaan ja ottelu keskeytettiin. Pelaajat poistuivat kentältä ja poliisit miehittivät kentän sillä aikaa, kun tulipaloa sammutettiin. Todella turha välikohtaus, joka toi todella ikävän maun Derbyyn. Hetkeä myöhemmin peliä päästiin onneksi jatkamaan.

Ottelu jatkui HJK:n hallinnassa. IFK:n pallolliset vaiheet jäivät perin lyhyiksi, joten pelin painopiste pysyi sen päädyssä. HJK otti vastaan puolikorkeassa blokissa. Sen myötä IFK:n oli vaikea ylittää keskialue pelaamalla. Vierasjoukkueen hyökkääminen jäi pitkälti erikoistilanteiden varaan, joista se rakensikin tilanteen heti kun pääsivät yli puolen kentän.

HJK puolestaan sai painettua IFK:n matalaan blokkiin ja se onnistui myös luomaan todellista uhkaa, mutta kun maalinteko ei ottanut onnistuakseen puoliajalle mentiin tasalukemissa.

Ensimmäinen puoliaika oli HJK:n kontrollissa IFK:n shokkialun jälkeen. Joukkue loi riittävästi paikkoja yhteen, jos ei kahteenkin lisäosumaan, mutta johto-osuma antoi vielä odottaa itseään. IFK tuli otteluun aktiivisella ja aggressiivisella ilmeellä, mutta hyvän alun jälkeen sen oli tyytyminen vastaanottajan asemaan.

Ottelun toinen puolikas jatkui HJK:n komennossa. Klubi piti palloa ja peli pyöri IFK:n kenttäpuoliskolla. Kotijoukkue sai painettua vierasjoukkueen puolustusmuodon matalaan blokkiin, josta on pitkä matka hyökätä vastaan. Ja kun HJK:n pallon menetysten jälkeinen vastaprässi vielä toimi IFK:lla oli todella suuria vaikeuksia saada minkäänlaista pallollista vaihetta pyörimään.

HJK piti yllä reipasta pallotempoa, minkä ansiosta IFK ei voinut vain hölkätä sivusuunnassa puolustusmuodossaan ja odottaa vastaiskun paikkaa. IFK:lla piti kiirettä Klubin vauhdissa. HJK-leirissä oli ilmeisesti nähty IFK:n viime viikon cup-matsi Interiä vastaan ja todettu, että naapurilta loppui jalka turkulaisten vauhdissa.

Puoliajan edetessä paine IFK-päädyssä kasvoi kasvamistaan ja HJK:n johtomaali suorastaan leijui ilmassa. IFK puolusti boksiaan jämäkästi, mutta kuinka kauan se kestäisi klubin painetta. Röda oli totaalisessa sillassa, eikä lepohetkeä ollut näköpiirissä, kun sen pallolliset vaiheet edelleen jäivät todella hätäisiksi. HJK painoi päälle ja IFK otti nöyrästi vastaan.

Puoliajan loppua kohti myös IFK onnistui viedä peli hetkittäin HJK-päätyyn, ja se onnistui jopa saamaan pallon kertaalleen Klubin maalin ylärimaankin, mutta sen lähemmäs johto-osumaa IFK ei tänään päässyt.

HJK sen sijaan onnistui voittomaalin tekemään. Ottelua oli pelattu 87 minuuttia, kun toisella puoliajalla kentälle vaihdettu hyökkääjä Santeri Hostikka sai oikean jalkansa vapaaksi kuudentoista rajalla, ja laukaisi pallon IFK-maalin oikeaan alanurkkaan. Punnittu laukaus ja hyvin ansaittu johto-osuma, joka jäi ottelun viimeiseksi maaliksi, ja varmisti Stadin Derbyn voiton HJK:lle.

Derbystä ei tullut HIFK:n teurastusta, kuten ennakkoon oli syytä epäillä. Siitä kunniaa HIFK:n taisteluilmeelle ja puolustustahdolle. Vierasjoukkue taisteli esimerkillisesti, mutta paremmuudesta ei tänään ollut mitään epäselvyyttä. Ei ole sattumaa, että Klubi pelaa sarjan voitosta ja Röda ei.

HJK-HIFK 2-1 (1-1)

5' 0-1 Sávio Roberto
12' 1-1 Casper Terho
87' 2-1 Santeri Hostikka

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: