PalloTV - Eurooppa kutsuu taas - KuPS uusi cup-mestaruuden
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
17.09.2022

Eurooppa kutsuu taas – KuPS uusi cup-mestaruuden

RAPORTTI: KuPS - FC Inter 1-0 (0-0)

KuPS uusi cup-mestaruuden. Kuopiolaisjoukkue kaatoi FC Interin 1-0 (0-0) Olympiastadionilla pelatussa finaalissa. Muhkean rahatukun ja Antero Nymanin nimeä kantavan kiertopalkinnon lisäksi KuPS varmisti pääsynsä Konferenssiliigan karsintoihin ensi kesänä. Paikka voi vielä mennä uusjakoon, sillä HJK:n ja KuPS:n välinen kamppailu Suomen mestaruudesta on auki.

Voitto oli KuPS:n neljäs. Viime vuotisen lisäksi kuopiolaiset nostivat cup-kannua myös vuosina 1989 ja 1968. Häviävänä osapuolena seura on ollut kolmesti. FC Interin cup-mestaruudet tulivat vuosina 2009 ja 2018. Turkulaiset ovat joutuneet katsomaan muiden juhlintaa neljästi: tämän päivän lisäksi 2014, 2015 ja 2020.

Loppuottelua seurasi 3 372 katsojaa. Se on cup-finaaliksi hävettävän vähän, mutta se noudattelee samaa kaavaa, jota on kuljettu ainakin neljännesvuosisadan ajan. Olympiastadion täyttyi kunnolla viimeksi 1990-luvun puolivälissä. Sen jälkeen viisi tuhatta katsojaa on ollut vaikeasti ylitettävä raja. Tunnelmasta ei kylläkään ollut puute. Äänekkäät fanit sekä Kuopiosta että Turusta pitivät huolen siitä, että meno oli aika ajoin lähes karnevaalimainen.

Finaalin lähtöasetelmat olivat sisäistetty hyvin molemmissa leireissä. Se näkyi hyvin myös varsinkin FC Interin pelaamisessa, joka keskittyi lähinnä puolustamiseen ja ilmiselvästi haki ratkaisun viemistä rangaistuspotkukilpailuun saakka. Voisi jopa sanoa, että KuPS halusi voittoa, mutta FC Inter toivoi voittavan.

Peli alkoikin väkevästi KuPS:n hallinnalla ja tilanteet syntyivät järkiään FC Interin päätyyn. Turkulaisten roolina oli katsella, mitä vastustaja tekee ja ryhmittäytyä uhrautuvaan torjuntataisteluun. Yllättävän hyvin FC Interin matalan blokin puolustaminen tuottikin tulosta ja ylivoimaisesta hallinnastaan huolimatta KuPS pysyi sivussa todella vaarallisilta maalintekopaikoilta.

Ottelun kulusta kertoo paljon sekin, että FC Inter sai ensimmäisen kontrolloidun hyökkäyksen aikaiseksi vasta, kun ottelua oli pelattu jo parikymmentä minuuttia. Ensimmäisen kunnon maalitilanteensa turkulaisryhmä sai lahjana hetkeä myöhemmin, kun KuPS:n maalissa torjunut Johannes Kreidl syötti pallon suoraan Rober Sierran jalkaan. Kreidlin onnistui paikata erheensä ja hän venytti kätensä niukin naukin Sierran vedon tielle.

FC Interin kovalta puolustustaistelulta vedettiin pohja pois aivan ottelun lopussa. KuPS pääsi iskemään sivurajaheiton jälkitilanteesta, kun Gabriel Bispo puski Henri Toivomäen keskityksen ruuhkan keskeltä maaliin. Lopputulema on hyvin tuttu vastaavanlaisesta tilanteesta. Altavastaaja puolustaa ja puolustaa ja hakee nolla-nollaa, mutta niin monesti jostain vahvempi joukkue kaivaa yhden, voittoon tarvittavan maalin.

KuPS:n johtomaali tuli sen verran lopussa, ettei FC Interillä ollut isosti mahdollisuuksia takaa-ajoon. Se toki yritti, mutta kello teki työtään kuopiolaisten hyväksi. Ottelun pitkän lisäajan aivan viimeisillä minuuteilla tuli vielä tilanne, jossa keskitys osui KuPS:n Daniel Carillon käteen. Siitä ei kuitenkaan tuomittu rangaistuspotkua, vaan peli jatkui kulmapotkulla.

Kaiken kaikkiaan loppuottelu oli mainiota kotimaista jalkapalloviihdettä, vaikka vähämaalinen se oli ja joukkueiden välillä olikin melko suuri epäsuhta. Osansa oli myös hyvin mukana eläneellä yleisöllä. Kaikesta näki, että joukkueet pääsivät loppuotteluun hyvin levänneenä eikä maaottelutauon odottaessa myöskään tarvinnut säästellä tulevia koitoksia silmällä pitäen. Paikka paikoin aggressiivinen peli kuitenkin jätti jälkensä. Kaksi rumaa taklausta nähtiin. Petteri Forsell selvisi säikähdyksellä. Onuorah Uzochukwu ei.

KuPS - FC Inter 1-0 (0-0)
88. 1-0 Gabriel Bispo
yleisöä: 3 372

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: