PalloTV - ”Kaudessamme on ollut vahva punainen lanka”, valmentaja Teemu Tavikainen, AC Oulu
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
26.09.2022

”Kaudessamme on ollut vahva punainen lanka”, valmentaja Teemu Tavikainen, AC Oulu

Tällä viikolla PalloTV:n Valokeilassa-osiossa tutkitaan syitä AC Oulun hyvään lentoon. PalloTV tapasi ACO:n valmennusryhmään kuuluvan Teemu Tavikaisen ja kysyi, mikä on muuttunut viime kaudesta? Mihin hän on paikallistanut syyt heidän hyvään kauteensa? Viikon aikana Valokeilassa kuullaan myös hyökkääjä Niklas Jokelaisen näkemys heidän vahvan kautensa taustoista. Viimeisessä osassa toimitusjohtaja Juho Meriläinen kertoo, miten positiivinen vire on näkynyt seurajohdon ja toimiston tekemisessä.

Viime kaudella ACO säilytti sarjapaikkansa karsintojen kautta. Kuluvalla kaudella sen pelaaminen on ollut tyystin erinäköistä ja se on myös tuottanut tulosta. Joukkue on tässä vaiheessa kautta esimerkiksi ainoa ryhmä, joka on onnistunut ryöstämään sekä HJK:lta että FC Hongalta neljä pinnaa.

Onnistuneet pelaajarekrytoinnit ovat yksi merkittävä tekijä ACO:n hyvässä lennossa. Toinen, ehkä vielä merkittävämpi seikka, on ollut nuorten pelaajien onnistuminen. Duarte esikuntineen on antanut nuorille kyvyille todellisen mahdollisuuden ja he ovat tarttuneet siihen. Ennen kautta kovin moni ei tiennyt keitä esimerkiksi, Otso Liimatta, Jere Kallinen, Miika Koskela, Noah Pallas, Marius Könkkölä ja Niklas Jokelainen ovat. Nyt tietävät.

Pelaajien onnistumiseen on myötävaikuttanut se, että Duarte esikuntineen on onnistunut rakentamaan joukkueensa pelaamiseen sellaiset raamit, joissa pelaajilla on selkeät roolit, joissa heidän on levollista operoida. Selkeimmin se on näkynyt keskisektorilla, jossa nuorukaiset Kallinen ja Liimatta ovat parhaillaan esiintyneet kuin vanhat tekijät.

Kovin moni liigavalmentaja ei esimerkiksi laittaisi kahta keltanokkaa joukkueensa pallollisen pelin keskiöön, kuskin paikalle. Ne pelipaikat on tavallisesti varattu joukkueen kokeneemmille tekijöille. Duarte ei ole epäröinyt, vaan antanut kavereiden pelata. Taustalla on ollut vahva luotto siihen, että nuoret hallitsevat pelitavan ja -kirjan. Ja niin he ovat tehneet.

Mutta ei nuoren joukkueen kesä ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Sen esitykset ovat hetkittäin ailahdelleet rajustikin pelien sisällä ja ottelusta toiseen. Hyvää ottelua on saattanut seurata syväsukellus, kuten 6-0 kotitappio VPS:lle heinäkuun alussa. Ei hyvä, mutta sitä sattuu. Oululaiskannattajien onneksi joukkue ei ole jäänyt rypemään notkahduksiin, vaan palannut voittojen tielle heti seuraavissa koitoksissa.   

AC Oulu on pelannut hyvän kauden tähän mennessä ja sillä on vieläkin pelattavaa. Se olisi peliesitystensä puolesta jo ansainnut paikan Mestaruussarjassa, mutta joutui omien pöytäkirjasekoilujensa myötä lopulta tyytymään Haastajasarjaan.

Nyt ACO on hyvää vauhtia kulkemassa kohti Haastajasarjan voittoa. Palkintona on paikka kauden päätteeksi pelattavassa eurocup-turnauksessa, jonka voittaja saa Suomen viimeisen eurocup-paikan ensi kaudelle. Pelattavaa siis vielä riittää, ja AC Oulu on yllätysvalmis.   

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: