PalloTV - Suosikin viitta pysyi päällä - HJK varmisti Suomen mestaruuden!
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
09.10.2022

Suosikin viitta pysyi päällä – HJK varmisti Suomen mestaruuden!

RAPORTTI: FC Haka - HJK 0-1 (0-1)

HJK on Veikkausliigan ykkönen. Suomen mestaruus varmistui, kun Klubi voitti FC Hakan Suomi-futiksen klassikko-ottelussa maalein 1-0 (1-0). Ainoan maalin viimeisteli David Browne. Suomen Cupin voittaneelle KuPS:lle ojennetaan hopeamitalit ja FC Honka on lähes satavarma pronssimitalisti. FC Haka jää ilman mitalia, mutta se pääsee pelaamaan Konferenssiliigan karsintapaikasta eurolopputurnauksessa.

Viikon kuluttua kalenterissa olevalle Veikkausliigan päätöskierrokselle ei jää paljoa pelattavaa. Mestaruus on ratkennut. KuPS hoiti oman osuutensa toiseksi viimeisen kierroksen näytelmästä voittamalla FC Interin 2-0. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä mestaruustoiveiden säilymiseksi HJK:n olisi pitänyt pelata tasan tai hävitä. HJK:n ja KuPS:n välinen ero on neljä pistettä.

FC Hakan toiveet pronssimitalista ovat teoriaakin teoreettisempia. Kolmantena olevalla FC Hongalla on vain kolmen pisteen etumatka, mutta sen maaliero on 26 maalia parempi kuin FC Hakan. Hongan pitäisi siis hävitä erittäin suurinumeroisesti sekä huomenna SJK:lle että viikon päästä FC Hakalle. Kyseessä olisi kansainvälisen uutiskynnyksen ylittävä megaluokan sulaminen, jos näin tapahtuisi.

SJK ja FC Inter ratkovat viidennen sijan kohtalon. Se antaa parhaat asetelmat eurolopputurnauksen toisen kierroksen otteluun - toki sinne pitää tie ensimmäiseltä kierrokselta ensin raivata. Alemmassa loppusarjassa pelataan enää toisen eurolopputurnaukseen etenevän joukkueen nimestä. IFK Mariehamn ja VPS ratkovat paikan kohtalon. AC Oulu voittaa sarjan ja on toinen kauttaan jatkava joukkue.

HIFK lähtee hakemaan vauhtia Ykkösestä. FC Lahti joutuu mittaamaan tasoaan liigakarsinnoissa.

HJK:lla on kiistaton dynastia suomalaisessa futiksessa tällä hetkellä. Mestaruus on sille kolmas peräkkäinen ja kaiken kaikkiaan 32:s suomalaisen sarjajalkapalloilun historiassa. Lukema on aivan omaa luokkaansa. FC Haka tulee tilastossa toisena. Sillä on yhdeksän mestaruutta. Kuopion Palloseura (2019), IFK Mariehamn (2016) ja Seinäjoen Jalkapallokerho (2015) ovat edelliset, jotka ovat pystyneet lähivuosina lyömään jarruja HJK:n menolle.

HJK oli ylivoimainen suosikki kauteen lähdettäessä ja sillä oli myös ylivertainen materiaali muihin nähden. Joukkuetta vahvistettiin entisestään kesän siirtoikkunassa. Siitä huolimatta pallo on ollut pyöreä myös Klubille. Mestaruus on ansaittu, mutta ylivertaisella esityksellä tai ylivoimaisella piste-erolla se ei tullut. HJK joutui taistelemaan loppuun saakka pystinsä pitämiseksi. Klubi kantoi suosikin viitan kunnialla loppuun asti.

HJK:n kausi on ollut monin paikoin samanlainen kuin tämä Tehtaankentällä pelattu ottelukin. Monissa peleissä se teki vain tarvittavan, mikä riitti tarpeeksi usein pisteisiin. Ilotulitusta ja kotimaisen jalkapallon euforiaa ei ole nähty. Klubi on ollut tyyliltään kuin menestysaikojen Saksa takavuosina - pikkuisen harmaa ja virkamiesmäinen, jonka kone vain hyrisee tasaisesti eteen päin ja jyrää vastustajansa sillä.

Näin oli tämänkertainen klassikko-ottelukin. Yksi helsinkiläisten aliarvostetuimmista pelaajista, papua-uusi-guinealainen David Browne kävi iskemässä mainiolla soololla ainoan maalin ottelun aikaisessa vaiheessa. Sen jälkeen FC Haka oli pallon päällä suurimman osan ajasta ja HJK keskittyi puolustamaan johtoaan kentän kuninkaan, toppari Miro Tenhon johdolla.

HJK:n ei tarvinut enempää tehdäkään. Jos ottelu ratkesi jossain, se ratkesi Klubin boksissa, jonne FC Hakalla ei ollut avaimia edetä. Sen pelaajien taitotaso ei riittänyt viimeisellä kolmanneksella murtaa HJK:n vahvaa puolustusmuuria. Luyi de Lucas pääsi pariin otteeseen puskemaan, Elias Mastokangas tykitti kerran tulisesti ohi ja vielä ihan lopussa tuli pieni mylläkän poikanen. Siinä kaikki mihin FC Haka kykeni. Toisessa päässä puolustamiseen keskittynyt HJK sai muutaman vastahyökkäyksen, joilla ei myöskään suurta uhkaa luotu. Eikä tarvittu.

Ottelussa kohtasi kaksi hyvin valmennettua ja erinomaisesti organisoitua joukkuetta. Ottelun lopputulema oli sen mukainen. Ammattilaisen silmin kentällä pelattiin ihan kohtuu hyvää jalkapalloa, vaikka ottelun tempo ei suoranaisesti häikäissyt. Tavalliselle kaduntallaajalle, sille satunnaiselle katsojalle peli näyttäytyi varmasti aavistuksen tylsähköltä.

Suomi-futikseenkin on rantautunut yleismaailmallinen ilmiö, jossa rikkaat rikastuvat ja suuret kasvavat entistä suuremmiksi. FC Haka ei kuulu näiden joukkoon, vaan joutuu operoimaan pienen kaupungin tarjoamilla pienillä resursseilla. Koskilaisten vahvan kauden takana ei olekaan raha vaan onnistuneet rekrytoinnit. Pelaajahankinnat ovat onnistuneet täydellisesti ja Teemu Tainio päävalmentajana on platinaakin arvokkaampi löytö.

FC Haka onkin tämän kauden ehdottomasti kirkkain valopilkku, joka tuo väriä muuten niin monotoniseen menestyjien massaan. Positiivisuutta ei siltä voida viedä pois, vaikka mitali jäi voittamatta ja vaikka kävisi niin, että europaikkakin jäisi ainoastaan haaveeksi.

Miesmuisti on loppujen lopuksi aika lyhyt. Moni ei hoksaakaan, että FC Hakan nykyinen liigataival on kestänyt vasta kolme vuotta. Takana on seitsemän kauden (2013-19) mittainen korpitaival, jonka aikana Haka oli huonoimmillaan neljän pisteen päässä putoamisesta Kakkoseen. Takana ovat talousvaikeudet, Sedu Koskisen hullut vuodet ja uusien talousvaikeuksien selättäminen. Tässä mielessä FC Hakan tie takaisin huipulle, ainakin sen tuntumaan on tapahtunut nopeasti. Toki on muistettava, että perusta valettiin Ykkösessä vietettyjen seitsemän vuoden aikana.

Yleisökin on tullut takaisin. Ottelua seurasi 3 300 katsojaa - tasaluvusta on tulkittavissa, että vanha yleisöklassikko oli loppuunmyyty. Muutama sata heistä oli saapunut Helsingistä ja pitivät yhdessä äänekkäimpien koskilaisten kanssa hyvää tunnelmaa yllä. Kannattajaryhmät olivat rohkeasti sijoitettu samaan päätykatsomoon, mutta muutamaa soihtua lukuun ottamatta ongelmia ei syntynyt. HJK:n voitto varmaankin ratkaisi sen ongelman.

Ottelupöytäkirjoja joutuu selaamaan taakse päin peräti vuoteen 2007, jolloin löytyy tätä isompi yleisömäärä. Tampere Unitedia vastaan pelattua paikallisderbyä oli silloin katsomassa 3 552 silmäparia.

FC Hakan suosio näkyy myös koko Veikkausliigan yleisömäärävertailussa. Seuran yleisökeskiarvo on sarjan kuudenneksi suurin tällä hetkellä. Pohjamudissa rämpivän Ilveksen keskiarvo on vain pari katsojaa suurempi. Se on kova suoritus parin kymmenen tuhannen asukkaan kaupungin seuralta.

FC Haka - HJK 0-1 (0-1)
13. 0-1 David Browne
yleisöä: 3 300

Ottelun Ilves - FC Lahti kooste Veikkausliigan alasivulla.

-Raine Pernu
Kansikuva: Mira Lönnqvist

Artikkeliin liittyviä aiheita: