PalloTV - VPS jatkaa pudotuspeleihin - IFK Mariehamn jää rannalle
TULEVAT PELIT:

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
16.10.2022

VPS jatkaa pudotuspeleihin – IFK Mariehamn jää rannalle

RAPORTTI: IFK Mariehamn-VPS 2-2 (0-1)

Veikkausliigakauden päätöskierroksen ottelussa IFK Mariehamn-VPS oli vielä panosta. Voittajalle oli tarjolla paikka europudotuspeleihin, joiden voittaja saa Suomen neljännen europelipaikan ensi kaudelle. VPS:lle tosin riitti tasapelikin, kun se oli pinnan saarelaisia edellä ennen sunnuntain päätöskierrosta. Häviäjälle oli tarjolla kylmää kättä.

Ottelu alkoi seesteisissä tunnelmissa. Ottelun merkitys näkyi. Molemmissa joukkueissa selvästi tiedostettiin ensimmäisen maalin merkitys. Saarelaisten kannalta oli kriittistä, ettei VPS pääsisi johtoon. Vaasalaiset puolestaan tiesivät, että IFK:n olisi tasalukemissa pakko nostaa jossain vaiheessa riskitasoa, mikä avaisi heille vastaiskujen paikkoja.  

Kotijoukkue tuli otteluun kärsivällisyys-moodi päällä. Se pyrki pysymään kiinni pelivälineessä ja huolehtimaan siitä, että suunnanmuutokset mielessä saarelle matkustaneet vaasalaiset eivät pääsisi yllättämään nopeilla vastaiskuillaan. Sen myötä pallotempo jäi varsin verkkaiseksi, miltei laiskaksi.

Vepsussa ei ollut unohdettu, että heille riittäisi tasapeli. Heillä ei ollut mitään syytä ryntäillä, saati avata takkiaan. VPS ryhmitti puolustusmuotonsa puoleen kenttään ja odotti vastaiskujen paikkaa.

Peli aaltoili ja molemmilla oli pallolliset vaiheensa. Puoliajan edetessä kotijoukkue sai yhä vahvemman otteen pallosta, ja sai painettua pelin VPS:n puolustuskolmannekselle, mutta todellisen vaaran luominen jäi vielä vaiheeseen. VPS:n pallollinen pelaaminen ei puolestaan johtanut oikein mihinkään. Sen ei ollut pakko tehdä maalia, vaan estää maalin teko.

Ottelun avausmaali nähtiin 38. minuutilla. VPS sai riiston korkealla IFK:n puolustusalueella. Maalitykki Kalle Multanen pääsi kokeilemaan kuudentoista rajalta ja laukaus painui IFK:n maalin ylänurkkaan. Komea laukaus, joka nosti Multasen maalisaldon jo 14 osumaan tällä kaudella.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli tasainen. Maalipaikoissa mitattuna se meni VPS:lle, vaikka pallonhallinta taisi olla hienoisesti kotijoukkueella. VPS pelasi jämäkän puolustuspelin, eikä kotijoukkueella ollut pääsyä vaara-alueille. VPS sai ottelun juuri siihen, mihin halusi. Nyt IFK:n olisi tappioasemassa pakko avata peliään ottelun toisella puolikkaalla.

IFK tuli ottelun toiselle puolikkaalle maalin kiilto silmissä. Sillä oli 45 minuuttia aikaan tehdä vähintään kaksi maalia, jotta se pääsisi vielä jatkamaan kauttaan. Vaasalaiset olivat johtoasemassa vahvasti kiinni eurolopputurnauspaikassa, joten sillä ei ollut mitään syytä hötkyillä, suuntaan taikka toiseen.

VPS sai puoliajan alkuun kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta Multanen pääsi vielä laukomaan metristä, mutta pallo suuntautui kuin ihmeen kaupalla tolppaan. Kahden maalin tappioasema olisi saattanut olla IFK:lle jo liikaa. Kotijoukkueella oli puolestaan edelleen suuria vaikeuksia viedä peli vaara-alueille ja luoda uhkaa.

Puoliajan edetessä IFK onnistui painaa pelin VPS:n kenttäpuoliskolle ja pitämään sen siellä. Vepsun puolustusmuoto pysyi hyvässä nipussa, ja sen vastahyökkäykset alkoivat seuraamaan toinen toistaan. Seuraavan maalin merkityksestä ei ollut mitään epäselvyyttä.

IFK:n yritys palkittiin ottelun 69. minuutilla. Lyhyen kulmapotkun jatkona kapteeni Tim Lahti pääsi ohjaamaan päällään keskityksen ohi maalivahti Oskari Forsmanin. Todella iso maali IFK:lle. Se sytytti pelin aivan uuteen roihuun. Nyt saarelaiset olivat enää maalin päässä tilaisuudesta päästä tavoittelemaan europelipaikkaa ensi kaudelle. VPS oli kuitenkin vielä niskan päällä, kun sille riitti tasapeli.

Ottelun 72. minuutilla ottelu sai jälleen uuden käänteen, kun kk-pelaaja Riku Sjöroos päästi kotiyleisön piinasta. IFK pääsi keskittämään ja pallo päätyi jälkitilanteesta Sjöroosille, jonka komea laukaus painui VPS:n maalin ylänurkkaan. Todella iso maali saarelaisille. Nyt VPS:n olisi pakko aktivoitua ja tehdä vähintään yksi maali lisää muutoin kausi päättyisi siihen.

Ottelun 82. minuutilla ottelu sai jälleen uuden käänteen. VPS-hyökkääjä Samu Alanko keskitti vasemmalta ja pallo jäi elämään rangaistusalueelle, josta kk-pelaaja Tyler Reid pääsi laukomaan pallon IFK:n maalin takaylänurkkaan. Nyt IFK joutui jälleen takaa-ajajaksi. Sen oli jälleen pakko tehdä vähintään yksi maali.

Ottelun viime hetkillä sekoiltiin vielä oikein urakalla, kun molemmista joukkueista jouduttiin komentamaan pelaaja suihkuun. IFK:n kova viime hetken yritys tuotti vielä tolppaosuman, mutta kun pelivälinettä ei saatu enää maaliin VPS jatkaa matkaansa europudotuspeleihin. IFK Mariehamnin kausi päättyi sarjataulukon 10. sijalle.

IFK Mariehamn-VPS 2-2 (0-1)

38' 0-1 Kalle Multanen
69' 1-1 Timi Lahti
74' 2-1 Riku Sjöroos
83' 2-2 Tyler Reid

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: