PalloTV - TPS:n satavuotislahja jäi pakettiin - FC Lahti vei draaman ja jatkaa liigassa
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
23.10.2022

TPS:n satavuotislahja jäi pakettiin – FC Lahti vei draaman ja jatkaa liigassa

RAPORTTI: FC Lahti - TPS 2-1 (1-0), yhteismaalit 3-2

FC Lahti säilyttää Veikkausliigan sarjapaikkansa. Se varmistui, kun FC Lahti voitti TPS:n maalein 2-1 (1-0) liigakarsinnan toisessa osaottelussa. Yhteismaalit olivat FC Lahden hyväksi 3-2. Kaksi kautta vimmatusti paluuta liigaan yrittänyt TPS jatkaa Ykkösessä ensi kaudella. Seuran huomista satavuotispäivää juhlitaan kaksijakoisissa merkeissä: naiset nousivat mutta miehet eivät.

Iso kuva oli erilainen mitä keskiviikkona Turussa pelatussa ottelussa. Siinä missä karsinnan avausosa oli heikkotasoinen, hidas ja tapahtumiltaan suorastaan unettava, tämä ottelu huipentui melkoiseen draamaan ja oli muutenkin sisällöltään eri kaliiberia kuin edeltäjänsä. Tempoa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti. Yleisön jännittäessä ja huokaillessa saattoi mennä kokonaan ohi, ettei tämäkään peli varsinaisesti kovin kaunista katseltavaa ollut.

Ottelun monet pienet ja vähän suuremmat palaset olivat toisintoja edellisestä. Lahden stadioninkin nurmi oli jo menneen kesän juttuja eikä silloinkaan parhaassa iskussa, jos vertailee Suomen harvoja huipputason ruohokenttiä. Se vei ottelua suoraviivaiseen suuntaan, ilmaan ja kohti samaa taistelupalloa, mitä Turussakin pelattiin. Miestä sai ottaa ja otettiinkin, minkä vuoksi hoitohenkilökunnalla oli kiireinen päivä. Katkoja oli paljon - johtuivat ne sitten rangaistus-, vapaa- ja kulmapotkuista tai sivurajoista.

Ottelun asetelmat ja kenttätapahtumat johtivat myös siihen, että kummankin joukkueen pelaajat protestoivat poikkeuksellisen paljon erotuomariston tuomioista. Torikokouksia ei tarvittu, mutta pienet juttutuokiot erotuomarin kanssa ja mielenosoitukselliset käsien levittelyt olivat hyvin yleisiä.

Ratkaisevaan osaan lähdettiin pienin muutoksin. Kokoonpanot olivat pitkälti samoja. FC Lahti oli nipistänyt hyökkäysvoimastaan tiputtamalla Macoumba Kandjin vaihtopenkille ja tukkimalla keskikenttää Matti Klingan nostolla avaukseen. Kumpikin joukkue ilmoitti tavoitteekseen voimakkaan prässin, jolla pallo saadaan pidettyä mahdollisimman paljon vastustajan kenttäpuoliskolla. FC Lahti onnistui tässä huomattavasti paremmin kuin TPS.

TPS:n näkövinkkelistä tapahtumat lähtivät vyörymään huonoon suuntaan alusta lähtien. Pelikello ehti raksuttaa vain kahdeksan minuuttia, kun Eemeli Virran laukaus osui Jesper Karlssonin käteen. Tuloksena oli rangaistuspotku, jonka Altin Zeqiri sijoitti vuorenvarmasti TPS:n veräjänvartijan Jere Koposen selän taakse.

FC Lahden johtomaalista ei ehtinyt kulua kauaa, kun TPS:n toinen toppari ja joukkueen kapteeni Rasmus Holma joutui jättämään kentän. Pelaajauraansa ainakin ammattilaistasolla vasta kolmikymppisenä lopettelevan Holman vasen polvi meni rikki. Hän selvisi vielä yhdestä pötköttelystä, mutta toisen jälkeen oli jo ilmiselvää, ettei kentälläoloa kannata enää jatkaa.

Holman sivuun siirtymisen jälkeen TPS muokkasi puolustustaan uusiksi ja otti sisään vaivaisten kirjoissa olleen Simo Roihan. Hänen pelit päättyivät varttitunnin juoksentelun jälkeen. Vaihtopenkki kutsui uudelleen ottelun tauolla, kun kipeä jalka ei kestänyt pelaamisen rasituksia.

TPS:n pelaaminen ei kaatunut pelaajamuutoksiin. FC Lahti oli niskan päällä suurimman osan ajasta ja sen muutokset keskikentällä näyttivät auttaneen peliä parempaan suuntaan. Johtomaalinsa jälkeen FC Lahti passivoitui hetkeksi, mutta otti jälleen ohjat käsiinsä. Sama jatkui toisellakin puoliajalla eikä TPS:llä ollut oikein kunnon mahdollisuuksia. Samanlaista romahtamista, mikä nähtiin Turussa, ei tällä kertaa lahtelaisten osalta tapahtunut.

TPS:n isoin ongelma oli jälleen, ettei se saanut kunnollisia hyökkäyksiä rakennettua. FC Lahden topparirivistö oli nytkin niin vahva, että viimeistään se nollasi vastustajan maalintekoaikeet kokonaan. TPS:n maalipaikat rakennettiin tuttuun tapaan niistä lukuisista erikoistilanteista, jotka se sai. Ne olivat kuitenkin huonoa luokkaa. Eipä siis tule yllätyksenä, että TPS:n paras paikka ennen tasoitusmaalia rakennettiin kulmapotkusta. Samba Bengan pusku kilahti ylärimaan.

Ottelun viimeisillä minuuteilla nähtiin draaman kaarta laidasta laitaan. TPS haki vimmatusti tasoitusta samalla, kun FC Lahti jo pikkuisen peruutteli ja yritti varmistella voittoaan. Bengan puskun jälkeen meni muutama minuutti ja se pääsi tekemään tasoituksen pelitilanteesta. FC Lahden kulmapotkun jälkeinen vastahyökkäys tuotti tulosta, kun Juri Kinnunen kenenkään vartioimatta vetämään pallon maaliin. Lahden stadionille saapuneen suuren turkulaiskannattajien joukon riemu repesi ja toiveet liiganoususta heräsivät.

Ilo oli lyhytaikaista. FC Lahdelle tuomittiin kulmapotku ottelun ensimmäisellä lisäminuutilla. Sen jälkitilanteesta Teemu Penninkangas sijoitti Koposen torjuman pallon verkkoon. Nyt oli lahtelaisyleisön vuoro huutaa. Railakkaan juhlinnan vuoksi pelattiin vielä pitkä lisäaika, mutta lopulta erotuomarin vihellys päästi kotijoukkueen tunteet valloilleen.

Ottelussa nousi esiin neljä pelaajaa. FC Lahden topparikolmikko oli suorastaan jäätävä. Edellisessä ottelussa säväyttänyt Arian Kabashi oli iskussa muun kolmikon mukana, mutta tällä kertaa Penninkangas ja Juho Pirttijoki nousivat kirjaimellisesti omiin korkeuksiinsa. Molemmat hallitsivat suvereenisti ilmatilaa ja söivät terän TPS:n keskityksiltä.

Altin Zeqiri oli hyökkäyspään ykkösnimi. Hänen maalinsa jäivät rangaistuspotkuun, mutta muuten Zeqiri oli alituiseen aiheuttamassa harmia TPS:n puolustukselle varsinkin ensimmäisellä puoliajalla. Toisella puoliajan ensimmäisen vartin jälkeen Zeqiri katosi näkyvistä, mutta jatkoi silti kentällä lisäajan viimeisille hetkille saakka.

Maalit ratkaisevat aina, mutta kaiken kaikkiaan FC Lahden säilymistä liigassa voidaan pitää oikeudenmukaisena tuloksena. Jossiteltavaa ei jää, sillä TPS ei pystynyt kunnolla horjuttamaan FC Lahtea missään vaiheessa.

Järjestäjien virallisen ilmoituksen mukaan ottelua seurasi 2 700 katsojaa.

Liigakarsinnan jälkeen kotimainen jalkapallokausi alkaa olla lähes finaalissa. Jäljellä on enää neljä ottelua. FC Haka ja VPS pelaavat eurolopputurnauksen kaksiosaisen finaalin ensi viikolla. Naisten pääsarja päättyy liigakarsintaan, jossa ONS ja PK Keski-Uusimaa ottavat mittaa toisistaan.

FC Lahti - TPS 2-1 (1-0)
10. 1-0 Altin Zeqiri (rp)
88. 1-1 Juri Kinnunen
90.+1 2-1 Teemu Penninkangas
yhteismaalit 3-2
yleisöä: 2 700

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: