PalloTV - FC Hakalla toinen jalka Euroopassa - Erwin ja Rogerson hurjastelivat VPS:n kumoon
TULEVAT PELIT:

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
26.10.2022

FC Hakalla toinen jalka Euroopassa – Erwin ja Rogerson hurjastelivat VPS:n kumoon

RAPORTTI: VPS - FC Haka 0-3 (0-3)

VPS ja FC Haka kohtasivat Veikkausliigan eurolopputurnauksen finaalin ensimmäisessä osassa Vaasassa. FC Haka löi vastustajalleen luun kurkkuun 3-0 (3-0) voitollaan ja petasi itselleen lähes ylitsepääsemättömän mainiot asetelmat. Finaalin toinen osa pelataan Valkeakoskella sunnuntaina. Yhteismaaleissa parempi saa Suomen neljännen maapaikan ensi kesän eurokentille.

Jo otteluun lähdettäessä tiedettiin, mikä näyttelee isoa osaa tämän päivän ottelussa. VPS:n epäkiitollisena tehtävänä oli lähteä peliin raskas fyysinen ja henkinen rutistus allaan. Vaasalaiset olivat pelanneet viimeisen puolentoista viikon aikana kolme ottelua, joista yksi - viimeisin - venyi puoli tuntia ylitöiksi jatko-ottelun muodossa.

VPS:n pelaajien jaloissa ja päissä painoi pelien rasituksen lisäksi matkaväsymys Maarianhaminan, Turun ja Oulun reissuilta. FC Haka sen sijaan pääsi finaaliin kaikin puolin levänneenä. Kummalla polttoaine riittäisi pidemmälle, oli illan tärkein kysymys. Olennaista oli myös se, kuinka vähiä varoja kulutettaisiin, sillä joka tapauksessa FC Hakalla oli isommat reservit käytössään.

VPS oli väsynyt. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, sillä se näkyi aivan selvästi vaasalaisten tekemisessä. VPS:n tekeminen hyökkäyssuuntaan oli jotain aivan muuta kuin mitä se monissa kesän otteluissa oli esittänyt. On aika poikkeuksellista, että runkosarjan kolmanneksi tehokkain ja loppusarjan mukaan lukien vain yhden maalin päähän tehokkaimmasta joukkueesta jäänyt VPS sai ensimmäisen laukauksensa maalia kohti vasta ottelun lisäajalla.

Ottelun kulku ei vastannut odotuksia. Koska kyseessä on kaksiosaisen otteluparin ensimmäinen peli, odotusarvona oli hyvien asetelmien hakemista toista ottelua varten - tiukkaa puolustamista, virheiden välttelyä, keskikentän kamppailua. Tällaisessa ottelussa prioriteettilistan ykkösenä on virheiden välttäminen ja oman maalin suojelu. Vasta toisena tulee hyökkääminen ja maalin tekeminen.

FC Hakan aikainen johtomaali vesitti tämän premissin. Vieraiden skottikärki heilutti VPS:n verkkoa jo ottelun viidennellä minuutilla. Se pakotti VPS:n avaamaan peliään, mikä johti energiavarantojen nopeaan tyhjenemiseen. Omasta avausmaalistakaan ei tullut ylimääräistä adrenaliinipurkausta, jolla olisi selvinnyt joitakin kymmeniä minuutteja pidemmälle ilman ongelmia.

Myös käsikirjoitus meni uusiksi. Tylsän keskikentän vääntämisen sijasta nähtiin tilanteiden aaltoilua maalilta toiselle. Kotijoukkueellakin oli omat hetkensä FC Hakan maalilla, mutta VPS ei saanut vierasjoukkueen linjoja murrettua. Vasta lisäajalla Antti-Ville Räisänen pääsi testaamaan Aatu Hakalan torjuntataitoja.

Vepsulaisten tankin tyhjenemisen huomasi jo ottelun alkupuolella. Johtomaalinsa jälkeen FC Haka tarjosi suosiolla pelin hallintaa VPS:lle, mutta kotijoukkueesta ei ollut sen ottajaksi. FC Haka palasi nopeasti kuskin paikalle. VPS teki tauolla peräti kolme pelaajavaihtoa ja sai niiden myötä tuoreita jalkoja kentälle. Pientä epätoivoa huokunut tempaus toi VPS:n peliin vartin ajaksi, mutta FC Hakan puolustus oli järkähtämätön.

FC Haka palasi jälleen kentän kunkuksi. VPS yritti hakea kavennusta ja edes pientä valonpilkahdusta toisen osaottelun asetelmiin. FC Haka sen sijaan nautti turvallisesta johdostaan ja sen ajatukset taisivat olla jo puoliksi kotiottelun puolella. Rehellisesti sanoen koko toinen puoliaika oli lähinnä minuuttien pelaamista pois kellosta.

Ihan läpsyttelyksi toista puoliaikaa ei sentään voi haukkua. Paljoa kerrottavaa ei kuitenkaan ole. Erotuomari Peiman Simanin oikean jalan pohjevamma taisi varastaa suurimman huomion koko toiselta puoliajalta. Neljäs erotuomari Kalle Mäkinen joutui siirtymään laidalta askiin kesken ottelun. Ei tästäkään isoja otsikoita kannata repiä - parin viime kauden aikana erotuomareiden loukkaantumiset ovat olleet yllättävän yleisiä.

Ottelun ratkaisijaksi kohosi skotlantilais-uusiseelantilainen aseveliakseli. Lee Erwin teki kaikki maalit - yhden jalalla, yhden päällä ja yhden rangaistuspotkusta. Logan Rogerson tarjoili mainiot syötöt kahteen ensimmäiseen. Maalintekijät monesti muistetaan ja tehdyillä maaleilla ottelut ratkotaan. Hattutempun viimeistellyttä Erwiniä ei voi parhaan pelaajan pallilta suistaa.

Silti on olemassa kiusaus nostaa hiukan Rogersonia parempaan asemaan. Erwin teki maalit, mutta Rogerson oli silti isossa kuvassa näkyvämpi pelaaja kuin skottitoverinsa. Rogerson teki hyviä pystyjuoksuja ja rakensi syötöillään muitakin maalipaikkoja kuin ne, joista Erwin onnistui. Hän piti oikealla laidalla suorastaan pilkkanaan VPS:n Luis Carlos Murilloa, joka joutuikin tulemaan vaihtoon tauolla. Rogerson pääsi pari kertaa myös itse yrittämään maalinteon ihanuutta.

Ottelua seurasi 1 551 katsojaa. Tämän ja kaikkien muidenkin eurolopputurnausotteluiden yleisömäärät ovat todella vaatimattomia siihen verrattuna, kuinka suurista asioista tässä pelataan.

Suomen neljäs maapaikka eurokentillä eli Konferenssiliigan karsintoihin selviäminen tuo tietenkin unohtumattomia otteluelämyksiä niin pelaajille kuin katsojillekin. Mutta tulossa on myös sitä, mitä ilman ei näistäkään kemuista selviä. Rahaa. Kahisevaa. Massia. Fyrkendaalia. Tuohta.

Pelkästä osallistumisesta on luvassa 100 000 euron suuruinen palkkio. Vaikka laulukuoro kutsuisi jo ensimmäisen otteluparin jälkeen, UEFA siirtää tilille 150 000 euroa lisää. Mitä pidemmälle seura karsintakaaviossa etenee, sitä suuremmaksi UEFA:n bonukset nousevat. Osallistumisraha pysyy samana, mutta ns. putoamisraha kasvaa 350 000 euroon toisella ja 550 000 euroon kolmannella kierroksella.

Näiden faktojen valossa luulisi, että kansa täyttää katsomot. Ei täytä. Suuri yleisö ei ole vielä varauksetta ostanut eurolopputurnauskonseptin ideaa. Kieltämättä siinä on hiukan päälle liimatun ja keinotekoisen kilpailuasetelman luomisen makua. Ensin pelataan pitkä kausi aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn ja sen jälkeen kaikki ratkeaa muutamassa ottelussa. Missä lienee sitten vika, ettei kiinnosta?

Yleisömäärien lisäksi puhumista riittää myös eurolopputurnauksen konseptista. Tasapuolisuuteen ei päästä koskaan. Ovatko kilpailuasetelmat silti reilut, jos toinen lepää kymmenen päivää ja toisella on jo kolme ottelua sekä 2 300 matkakilometriä allaan? Yksi lisäviikko tekisi kummasti ihmeitä, mutta mistäpä sitä tiukan kilpailukalenterin, suomalaisen ilmaston ja kotimaisten stadionien olosuhteiden muodostamassa yhtälössä repii. Sama kysymys koskee myös uusittua liigakarsintaa.

Eurolopputurnauksen finaali - ei, se ei ratkea Valkeakoskella, se pelataan loppuun siellä. VPS:n mahdollisuudet nousta voittoon ovat melko marginaaliset. Vaasalaiset voivat alkaa puuhata patsasta jalkapallojoukkueelleen, jos VPS vielä nousee voittoon. Ensimmäisen maalin rooli nousee joka tapauksessa isoksi. Jos sen tekee VPS, ja jos se tulee aikaisessa vaiheessa, vaasalaisilla on vielä toivon kipinä olemassa.

VPS - FC Haka 0-3 (0-3)
5. 0-1 Lee Erwin
28. 0-2 Lee Erwin
43. 0-3 Lee Erwin (rp)
yleisöä: 1 551

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: