PalloTV - Helmarit jäi tasapeliin Walesin kanssa
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
12.11.2022

Helmarit jäi tasapeliin Walesin kanssa

RAPORTTI: Wales - Suomi 1-1 (1-0)

Helmarien loppuvuoden harjoitusleirin päätapahtuma, maaottelu Walesia vastaan päättyi tasapeliin 1-1 (1-0). Ottelu pelattiin kaakkoisespanjalaisessa merenrantakaupungissa San Pedro del Pinatarissa. Leiri jatkuu vielä ensi viikon alussa, jolloin Helmarit kohtaa Walesin toistamiseen - nyt epävirallisesti ilman maaottelustatusta ja yleisöltä suljetuin ovin.

Tasapeli oli suoraa jatkumoa Helmarien tuloksellisesti mollivoittoiselle vuodelle. Suomen onnistui voittaa ainoastaan yksi maaottelu. Naisten jalkapallon todellisiin kääpiöihin kuuluva Georgia kaatui kotikentällä pelatussa MM-karsintaottelussa maalein 6-0.

Vuosi alkoi kovatasoisella kutsuturnauksella Ranskassa, jossa Helmarit pelasi kauden parhaimman ja huonoimman pelinsä. Turnauksen avausottelussa Ranska pyöritteli helmaripelaajia mennen tullen ja palatessa. Vaikka tulos 0-5 ei sinänsä niin leveä ollut, kenttätapahtumien seuraaminen oli suorastaan pahoinvointia aiheuttavaa katsottavaa. Helmarit ryhdistäytyi turnauksen loppua kohti ja väänsi kovatasoisen Brasilian kanssa 0-0 tasapelin.

Suomi valmistautui EM-kisoihin häviämällä Japanille ja Hollannille. Itse lopputurnaus ei tuonut iloisempia säveliä mollivoittoisten sointujen keskelle: tappio, tappio, ja vielä kerran tappio. Haavoja ei ehditty nuolla kauaa, sillä syksyllä oli edessä vielä MM-karsinnan loppuhuipennus. Vierasottelun häviö Irlannille ja nolo viiden maalin kyykkäys ennätysyleisön edessä Ruotsille lopettivat haaveet kisapaikasta.

Helmarien tämän vuoden koko saldoksi tuli yksi voitto, kolme tasapeliä ja yhdeksän tappiota. Omissa soi tiuhalla tahdilla, mutta mikä tärkeintä Helmarit teki vain neljä maalia muita kuin Georgiaa vastaan.

Jotain luottoa on kuitenkin annettava. Suurin osa Helmarien tämän vuoden vastustajista ovat olleet selkeästi kovempia joukkueita. Walesin kanssa Suomi pääsi pelaamaan pitkästä aikaa sellaisen vastustajan kanssa, joka on samalla viivalla kuin itse. Se myös näkyi, sillä Helmarit hallitsi kenttätapahtumia suurimman osan ajasta. Oikeastaan vain johtomaalin ja taukovihellyksen välisen ajan Wales oli kuskin paikalla, kun Helmarit yritti toipua järkytyksestään ja keräili itseään kasaan.

Hallinta ei kuitenkaan realisoitunut maaleiksi tai maalipaikoiksi. Wales tunnetaan kahdesta asiasta: vahvoista erikoistilanteistaan ja matalan blokin puolustamisesta. Erikoistilanteissa se ei päässyt näyttämään osaamistaan, mutta toisesta tunnusmerkistään Wales ei ollut luopunut nytkään. Ensimmäisellä kympillä Suomi pääsi yllättävän helposti Walesin muodon sisään. Sen jälkeen vastassa oli kivisempää muuria.

Riippuen siitä, mihin riman asettaa, Walesillä oli 2-3 hyvää maalintekoyritystä koko ottelun aikana. Yksi niistä riitti sille johtomaalin tekoon. Carrie Jones pääsi sijoittamaan takatolpalta Jess Fishlockin keskityksen verkon perukoille. Tilanne lähti liikkeelle Tiia Peltosen keskialueen pallonmenetyksestä, jota seurasi Eveliina Summasen epäonnistuminen Fishlockin pysäyttämisessä.

Suomen tasoitus tuli rangaistuspotkusta, jonka Summanen ampui sisään. Ria Öling oli kamppailemassa pallosta rangaistusalueen kulmassa päätyviivan tuntumassa, kun hänen nostonsa osui Morgan Rogersia käteen. Rangaistuspotkun lisäksi Suomella oli joukko kulmapotkuja, joista oikeastaan yksi ainoa aiheutti jonkinlaista vaaramomenttia. Pelitilanteiden puolella parhaat maalintekopaikat olivat Linda Sällströmillä ja debyyttiotteluaan pelanneella Katariina Kosolalla.

Kokonaisuutta katsoen Helmareilla on paljon korjattavia ongelmia. Isot maat ovat osoittaneet puolustuspelin haavoittuvuuden. Toisaalta toisessa päässä maalipaikkojen hyödyntämisen pitää parantua huomattavasti, sillä harvassa maaottelussa tilaisuuksia tulee liukuhihnatyylillä eteen. Varsinkin erikoistilanteiden pitää parantua ja paljon, mutta niitä on kuulemma jo harjoiteltu.

Aikaa onneksi on. Seuraaviin karsintoihin on matkaa kosolti.

La 12.11.2022, San Pedro del Pinatar, Pinatar Arena
Wales - Suomi 1-1 (1-0)
31. 1-0 Carrie Jones
70. 1-1 Eveliina Summanen (rp)

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: