PalloTV - Helmarit voitti Cyprus Cupin puhtaalla pelillä
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
22.02.2023

Helmarit voitti Cyprus Cupin puhtaalla pelillä

RAPORTTI: Suomi - Romania 4-0 (2-0)

Helmarit voitti Romanian puhtaasti 4-0 (2-0) Cyprus Cupin viimeisessä ottelussa. Voittonsa myötä Suomen nimi ja lippu kaiverretaan ensimmäistä kertaa Cyprus Cupin kunniatauluun. Suomi osallistui yhdeksättä kertaa Kyproksella järjestettyyn turnaukseen, mutta aikaisemmin sijoitukset ovat olleet lähinnä keskikastia tai häntäpäätä. Kolme vuotta sitten - viimeisessä turnauksessa ennen koronakriisiä - Helmarit oli toinen.

Romania tarjosi aika lailla samanlaisen vastuksen kuin turnauksen muutkin joukkueet. Erona oli Romanian rakentaman matalan blokin järjestelmällisyys ja organisoituneisuus Unkariin ja Kroatiaan verrattuna. Huomasi heti, että Helmarit kohtasi turnauksen vastustajista parhaimman puolustuksen. Neljästä täysosumastaan huolimatta suomalaisilla olikin ajoittaisia vaikeuksia rikkoa Romanian blokkia.

Helmarien pelistä olisi voinut tulla tutun tuskaisa - onhan joukkueella ollut ennenkin vaikeuksia vastaavanlaisissa otteluissa. Aikainen johtomaali vapautti isoimman painolastin pelaajien niskoista. Ria Ölingin syöttö kimposi romanialaistopparista Jutta Rantalalle, joka laukaisuun vastustajan maalivahti sai näppinsä väliin, mutta pallo lipui tuskaisen hitaasti verkon perukoille. Kellossa oli vasta yhdeksäs peliminuutti.

Toinen osuma oli yhtä lailla tärkeä, sillä tämän 43. minuutilla syntyneen ns. pukukoppimaalin turvin Suomi pääsi tauolle kahden maalin johtoasemassa. Heidi Kollanen puski Joanna Tynnilän nappikeskityksen verkon perukoille. Romanialaispuolustajat olivat jättäneet väliinsä tarpeeksi suuren aukon, jota Kollanen ei voinut olla käyttämättä hyväkseen.

Loppuosa ottelusta oli tilastojen kaunistelua. Nora Heroum lisäsi Helmarien johdon kolmeen maaliin rangaistusalueen kaarelta ammutulla komealla laukauksella. Emma Koivisto teki jättimäisen esityön kolmanteen maaliin raivaamalla tien sivurajalta boksiin saakka. Sanni Franssin maalin kattoon ammutussa laukauksessa oli jo namuttelun makua.

Romania keskittyi puhtaasi matalan blokin harjoittelemiseen, joten sen hyökkäyspelaamisesta ei ollut vaaraa nimeksikään - sitä ei käytännössä ollut ollenkaan. Joukkue prässäsi pallollista pelaajaa lähinnä omalla puolustusalueella. Hyökkäysalueella prässiä ei ollut ollenkaan ja keskialueellakin yksinäinen kärkipelaaja kävi lähinnä ilmoittamassa olemassaolostaan Helmarien pallolliselle pelaajalle.

Toisella puoliajalla Romania aktivoitti aavistuksen verran pelaamistaan, mutta se ei sen kummemmin estänyt Helmarien lähes totaalista luokkaa ollutta pallonhallintaa. Sen verran siitä oli hyötyä, että Romania sai kokonaista yhden laukauksen Suomen maalia kohti eikä torjuntavastuussa ollut Tinja-Riikka Korpela joutunut ihan kokonaan työttömäksi. Romanian kaksi kulmapotkua pitivät Korpelaa myös hetken aktiivisena.

Kaksi asiaa nousee esiin, jos ottelusta pitää etsiä jotain kehityskohteita. Helmarien yksi perisynneistä nosti taas vaihteeksi päätään - nimittäin erikoistilanteet hyödynnettiin heikosti. Matalaa blokkia on pelaamalla hankala murtaa, minkä vuoksi erikoistilanteet nousevat tämän tyyppisessä ottelussa entistä isompaan arvoon. Niistä pitäisi onnistua isommalla prosentilla.

Erikoistilanteiden parantaminen auttaa ratkomaan myös maalintekovaikeuksia tiivistä puolustusta vastaan. Helmarien pitää yksinkertaisesti pystyä isompiin maalilukuihin Romanian kaltaisia maita vastaan. Yhden tai kuuden maalin voitolla saa saman verran pisteitä, mutta naisten taso on vielä kirjavampi kuin miesten vastaava. Se tarkoittaa sitä, että matalan blokin joukkueita tulee lohkoissa paljon vastaan. Silloin maalieroilla ja tehdyillä maaleillakin voi olla merkityksensä.

Maallikosta osallistuminen turnaukseen, jonka kolme ottelua voitetaan maalierolla 16-1, saattaa kuulostaa rahan tuhlaukselta. Heikoista vastustajista huolimatta Cyprus Cupista jää paljon hyvää käteen. Helmarit sai tehtyä maaleja ja nostatettua itseluottamusta tuloksellisesti sysimustan vuoden jälkeen. Valmennusjohto sai myös paljon dataa nuorentuvan ja uudistuvan joukkueen uusista kasvoista.

Ke 22.2.2023, Larnaka, AEK Arena – Georgios Karapatakis
Suomi - Romania 4-0 (2-0)
9. 1-0 Jutta Rantala
43. 2-0 Heidi Kollanen
76. 3-0 Nora Heroum
84. 4-0 Sanni Franssi

-Raine Pernu

Artikkeliin liittyviä aiheita: