PalloTV - ”Akatemiamme alkaa kantaa hedelmää”, tekninen johtaja Richard Dorman, SJK
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Kansallinen Liiga

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Extra
|
03.08.2023

”Akatemiamme alkaa kantaa hedelmää”, tekninen johtaja Richard Dorman, SJK

SJK on rakentanut akatemiatoimintaansa määrätietoisesti jo muutamia vuosia. Toiminnan tavoitteena on kehittää nuoria pelaajia kustannustehokkaasti oman edustusjoukkueen käyttöön ja myyntiin.

PalloTV otti yhteyttä SJK:n tekniseen johtajaan Richard Dormaniin ja kysyi, miten hän kuvailisi heidän akatemiatoimintansa nykytilaa. Minkälaista kehitysvaihetta se elää? Mikä on hänen arvionsa akatemiatoiminnan liiketoiminnallisesta puolesta? Milloin sen on arvioitu elättävän itsensä ja tuottavan voittoa?

SJK operoi tällä hetkellä Veikkausliigan nuorimmalla joukkueella ja menestyy sillä. Samalla Ykkösessä pelaava akatemiajoukkue keikkuu oman sarjataulukkonsa keskikastin paremmalla puolella. Kerholla on myös Kolmosessa pelaava joukkue, joka on tarkoitus nostaa Kakkoseen. Sen myötä seuran tarjoama pelaajapolku on kuin oppikirjasta.

Kerholla on junioritoimintaa sisarseuransa SJK-juniorien kautta, mutta alueen väestöpohja ei riitä tuottamaan riittävästi mitat täyttäviä nuoria pelaajia edustusjoukkueen tai akatemian tarpeisiin. Siksi lahjakkuudet on houkuteltava Seinäjoelle muualta. Houkuttimena on laadukas arki, joka antaa mahdollisuuden kehittyä. Lisäksi akatemiasopimuksiin sisältyy majoitus, ruoka ja mahdollisuus opiskella.

SJK:n takavuosina tekemä strateginen muutos on ollut merkittävä, ja se korreloi suoraan edustusjoukkueen rosterin hintaan ja sen keski-ikään. SJK on niitä harvoja liigajoukkueita, jonka pelaajabudjetti on laskenut. Vielä kaudella 2018 joukkueen keski-ikä lähenteli kolmeakymmentä ikävuotta. Nyt se on 23,1.

Alkukauden perusteella näyttäisi siltä, että akatemian toiminta riittää tyydyttämään SJK:n urheilulliset tarpeet. Tällä kaudella Kerho on nostanut muutamia nuoria Ykkösessä pelaavasta akatemiajoukkueestaan edustukseen ja he ovat, eivät vain selvinneet, vaan myös onnistuneet.

Akatemiatoiminnan liiketoiminnallinen puoli on sen sijaan vaiheessa. Toiminnan menot kattavat ja kannattavan liiketoiminnan mahdollistavat pelaajakaupat antavat vielä odottaa itseään. Siihen päästäkseen SJK tarvitsee menestystä ja näkyvyyttä. Sitä odotellessa tarvitaan kärsivällistä rahaa.

Richard Dorman, 35, on ollut SJK:ssa jo kaudesta 2012. Hän päätti pelaajauransa seurassa kauteen 2018. Hän tuntee seuran läpikotaisin ja hänellä on laaja kontaktiverkosto sekä kaupallisen alan koulutus. Suomen sarjojen lisäksi Dorman on pelannut Yhdysvalloissa, kotimaassaan Walesissa ja Englannin akatemiasarjoissa.

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: