PalloTV - FC Honka liittyi taloutensa kanssa painivien joukkoon
TULEVAT PELIT:

Kansallinen Liiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
01.11.2023

FC Honka liittyi taloutensa kanssa painivien joukkoon

Lokakuun palkat pelaajistolle jäivät maksamatta pahimmalla mahdollisella hetkellä. Lisenssikomitea odottaa hakupapereita kuun puolivälissä. Talousvaikeuksissa rypevän HIFK:n osakeannin määräpäivä lähestyy kahden viikon kuluttua.

Eilen illalla tuli julki shokkiuutinen, jonka mukaan espoolainen FC Honka on syvissä taloudellisissa vaikeuksissa. Seuran edustusjoukkueen jäsenten lokakuun palkat ovat jääneet maksamatta ja kassa kumisee tyhjyyttään. FC Hongan tilanteesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Talousvaikeuksiensa kanssa kamppailee myös HIFK, jolla on kaksi viikkoa aikaa kerätä tarpeeksi tukeva pelastusrengas ympärilleen.

FC Hongan taustalla olevan Esport -yhtiöiden kehitys- ja viestintäjohtaja Kurt Möller vahvisti Helsingin Sanomille palkkojen jääneen rästiin. Möllerin mukaan Esport Honka Oy:n kassassa ei ole rahaa tällä hetkellä.

Möllerin mukaan FC Hongan budjetti on pettänyt pahasti. Menopuolta rasittaa mm. Konferenssiliigan karsintaottelun Kazakstaniin suuntautunut vierasmatka, joka tuli kalliiksi. Seuran pitkäaikaisena rakenteellisena ongelmana on kumppanimyynnin laahaaminen ja stadionprojektin viivästyminen.

FC Hongalla on ollut aikaisemminkin maksuhaasteita, mutta niistä Möllerin mukaan on selvitty kalkkiviivoilla.

FC Hongan talousvaikeudet osuvat pahaan saumaan, sillä ensi kauden liigalisenssiä koskeva hakemus on jätettävä piakkoin. Jotta seura saa leiman hakupapereihinsa, sillä ei saa olla riidattomia maksusaatavia mm. palkkojen, verojen ja eläkemaksujen suhteen. Hakupapereiden viimeinen palautuspäivä on 10. marraskuuta ja lisenssikomitea kokoontuu ensimmäisen kerran muutama päivä myöhemmin.

HIFK kerää osakeannilla rahaa

Ykkösessä kuudenneksi sijoittunut HIFK on toinen pääkaupunkiseudun seura, joka kamppailee kassakriisin kanssa. HIFK:n osalta tilanne ei ole uusi, sillä se on paininut heikon talouden kanssa jo pitkään. Rödan pää on pysynyt juuri ja juuri pinnalla erilaisten pelastusoperaatioiden ansiosta. Nykyinen kriisi on kuitenkin niin vakavaa luokkaa, että seuran edustusjoukkueen toiminta ilman lisärahaa on kokonaan vaakalaudalla.

Rahatilanteensa parantamiseksi HIFK käynnisti jo heinäkuussa osakeannin, jota on kahteen otteeseen jatkettu. Viimeinen määräpäivä on 16. marraskuuta. Syyskuussa rahaa oli kasassa reilut 200 000 euroa, kun yhä saavuttamaton minimitavoite on 300 000 euroa. HIFK:n velkavuori on suurempi, mutta osakeannilla tavoiteltu piristysruiske mahdollistaisi toiminnan jatkumisen.

HIFK:n ongelmat piilevät syvällä historiassa. Seuraa on pyöritetty pitkään epärealistisin odotuksin, minkä vuoksi vanhojen velkojen määrä on paisunut kestämättömän suureksi. HIFK:n uusi hallitus joutuikin kesken kauden laittamaan seuran kulukuurille, koska tulobudjetti osoittautui ylioptimistiseksi.

Seura ei näe, että Ykkösessä saatavalla tulopohjalla olisi mahdollista supistaa velan määrää. Siihen tarvitaan osakepääoman korotusta.

HIFK:n taloutta rasittaa myös tapaus Piccareta. Kaudella 2022 seura oli palkkaamassa italialaista valmentajaa Fabrizio Piccaretaa, mutta päätyikin lopulta Mika-Matti Paatelaiseen.

Piccaretan mielestä hänellä oli sopimus HIFK:n kanssa ja hän teki valituksen FIFA:aan. Kansainvälinen jalkapalloliitto asettui Piccaretan kannalle ja määräsi HIFK:n maksettavaksi 96 000 dollarin suuruiset korvaukset. HIFK laati valituksen urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen. Tilannetta kuvaa hyvin osuvasti se, ettei seuralla ollut varaa suorittaa käsittelymaksua ja valitus raukesi.

Osakeannin lisäksi HIFK yrittää pelastaa seuran tulevaisuuden neuvottelemalla sekä koti- että ulkomaisten sijoittajien kanssa.

Karsintaotteluiden häviäjät täydennysjonossa

Mikäli luopumisia tai sarjasta sulkemisia tapahtuu, karsintaotteluiden häviäjät ovat ensimmäisenä täydennysjonossa. Gnistan kärkkyy FC Hongan paikkaa Veikkausliigassa ja Ykkösliigan nousukarsintafinaalin hävinnyt JIPPO puolestaan on ensimmäisenä jonossa, jos ja kun HIFK:lle etsitään korvaajaa.

Tilanne menee mutkikkaammaksi, jos molemmat seurat jäävät pois sarjoista. Tässä tapauksessa Ykkösliigaan avautuu kaksi paikkaa - Veikkausliigaan siirtyvän Gnistanin ja toimintansa lopettavan HIFK:n. JIPPO:n lisäksi Ykkösliigaan pääsisi päättyneen kauden Ykkösen kymmenenneksi sijoittunut KäPa.

Artikkeliin liittyviä aiheita: