PalloTV - Espoolainen liigafutis tuli toistaiseksi tiensä päähän - Esport Honka Oy hakeutuu konkurssiin
TULEVAT PELIT:

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
16.11.2023

Espoolainen liigafutis tuli toistaiseksi tiensä päähän – Esport Honka Oy hakeutuu konkurssiin

FC Honka ry aikoo jatkaa edustustoimintaa akatemian sarjapaikalla Kakkosessa. Myös B-poikien joukkueen toiminta palaa osakeyhtiöltä ry:lle.

Espoo katoaa liigakartalta ainakin kahdeksi vuodeksi. FC Hongan edustustoimintaa pyörittäneen Esport Honka Oy:n lyhyt kujanjuoksu taloutensa kanssa päättyi oikeustalon ovelle. Yhtiö on jättänyt tänään konkurssihakemuksen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudelle.

Esport Hongalla on koko kauden ajan ollut vaikeuksia taloutensa kanssa. Julkisuuteen ongelmat ryöpsähtivät vasta marraskuun alussa, kun eurolopputurnauksen kaksiosaisen finaalin alla kävi ilmi henkilökunnan jääneen ilman lokakuun palkkojaan. Rahat ovat edelleen saamatta ja pelaajat joutunevat hakemaan tienestinsä palkkaturvan kautta.

Talousvaikeuksien taustalta löytyy monta aiheuttajaa. Esport -yhtiöiden kehitys- ja viestintäjohtaja Kurt Möller avaa niitä Yleisradiolle antamassaan haastattelussa.

Tapiolan paikoillaan junnaava stadionprojekti on yksi keskeisimpiä talouskurimuksen aiheuttajia. Esport Hongalla ei ole ollut mahdollisuuksia tehdä ottelutapahtumalla kunnon tiliä telinekatsomoista ja muista väliaikaisrakennelmista koostuvalla kotikentällä. Seurasta kerrotaan myös Kazakstaniin suuntautuneen Konferenssiliigan karsintaottelumatkan kustannusten nousseen suuriin mittaluokkiin.

FC Honka kauppasi ennen kauden alkua kaksi tärkeintä pelaajaansa ulkomaille. Rui Modesto lähti Ruotsiin ja Agon Sadiku siirtyi Norjaan. Edes heistä maksetuilla siirtokorvauksilla Honka ei saanut talouttaan balanssiin. Möller kertoo pelaajabudjetin ylittyneen jopa puolella miljoonalla pelkästään tällä kaudella.

Esport Hongan taustalla on vaikuttanut espoolainen liikemies ja yrittäjä Färid Ainetdin, joka on aikaisemmin kuitannut Hongan tappiot omasta pussistaan. Nyt lompakko napsahti kiinni kriittisellä hetkellä. Vaikuttaakin siltä, että Hongan käytännön toimia pyörittäneet taustat ovat eläneet säännöllisesti yli varojen luottaen Ainetdinin haluun jatkaa seuran tukemista.

Möller vahvistaa asian käytännössä todettuaan Yleisradiolle, että "Honka on tehnyt tappiota todella pitkään" ja "niitä on vain kuitattu". Yhdeksän toimintavuoden aikana Esport Hongalla ei ole ollut voitollista toimintavuotta. Tappioita on kertynyt muutamista tuhansista jopa puoleentoista miljoonaan euroon, jotka on aikaisemmin katettu Ainetdinin varoista.

Koko prosessia on varjostanut Esport Hongan tiedotushiljaisuus. Möller on saatu satunnaisesti kommentoimaan lehdistölle osakeyhtiön tilanteesta. Pelaajisto on pidetty heikosti informoituna koko kauden ajan, mitä uransa lopettanut kapteeni Henri Aalto on kritisoinut julkisuudessa useasti.

Yhdistys aikoo jatkaa edustustoimintaa akatemian sarjapaikalla Kakkosessa - Kilpailumääräysten tulkinnasta voi syntyä eripuraa

Tänään selvisi myös se, että FC Hongan värit eivät ole välttämättä katoamassa valtakunnan huipulta. FC Honka ry tiedotti, että se on jatkamassa seuran edustustoimintaa Esport Hongan akatemiajoukkueelta jäävällä sarjapaikalla. FC Honka/Akatemia on pelannut Kakkosessa viime vuodet. Samalla yhdistys hamuaa P17 SM-sarjajoukkueen siipiensä suojaan.

Suomen Palloliiton kilpailymääräykset ovat kuitenkin muodostamassa esteen ja kiistakapulan FC Honka ry:n aikeille. Seuran toiminnanjohtajan Petri Haraisen tulkinta säännöistä on, ettei yhdistyksen tarvitse konkurssitapauksessa vastata Esport Hongan veloista ja se voi ottaa akatemian sarjapaikan vastaan ilman vanhoja rasitteita.

Kävi niin tai näin Espoon Palloseurasta tuli kaupungin edustusjalkapallon lippulaiva. Vahvasta juniorityöstä tunnettu EPS nousi ensimmäistä kertaa historiassaan valtakunnalliselle sarjatasolle ja pelaa ensi kaudella kolmannella portaalla uudessa Ykkösessä. Espoo voi palata Veikkausliigaan siis aikaisintaan kaudeksi 2026.

FC Hongalta tyhjäksi jäävään sarjapaikkaan on ensimmäisenä tarjolla helsinkiläinen Gnistan. Se on liigakarsinnan hävinneenä osapuolena ensimmäisenä täydennysjonossa. Jos seura ei läpäise lisenssivaatimuksia, seuraavana vuorossa on KTP.

Artikkeliin liittyviä aiheita: