PalloTV - Lisenssimääräykset pakottivat HJK:n ja SJK:n teknis-luonteisiin valmentaja-remontteihin
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
13.01.2024

Lisenssimääräykset pakottivat HJK:n ja SJK:n teknis-luonteisiin valmentaja-remontteihin

Ossi Virta nimitettiin HJK:n ja Toni Lehtinen SJK:n virallisiksi päävalmentajiksi.

HJK:n ja SJK:n ympärillä velloneet päävalmentajakohut ovat saaneet odotetun päätöksen. Seurat joutuvat nimeämään valmennusryhmissä olevat lisenssikriteetit täyttävät henkilöt virallisesti päävalmentajiksi. Ossi Virrasta tulee HJK:n ja Toni Lehtisestä SJK:n pääkäskijä - ainakin paperilla.

Kausien 2024 ja 2025 ajaksi HJK palkkasi päävalmentajakseen espanjalaisen Ferran Sibilan. SJK:n valinta oli seuran akatemiajoukkuetta menestyksellä luotsannut skotlantilainen Stevie Grieve. Kummallakaan ei kuitenkaan ole Veikkausliigan lisenssimääräysten päävalmentajalta vaadittavaa UEFA Pro -koulutusta.

Mikäli liigaseuran valmentajana ei ole muodollisesti pätevää henkilöä, säännöt pakottavat pelaajasiirtojen rajoittamiseen, kunnes kriteerit täyttävä valmentaja on palkattu. Säännöt ovat myös kiristyneet eli duaalimalli ei ole enää mahdollista, vaan UEFA Pro -koulutuksen saaneen valmentajan tulee olla aidosti päävalmentajan tehtävissä.

Lisenssimääräysten mukaan päävalmentajaksi nimetyn tulee vastata "edustusjoukkueen pelaajavalinnoista, taktiikasta ja harjoittelusta, pelaajien ja muiden taustahenkilöiden ohjaamisesta pukuhuoneessa ja teknisellä alueella ennen ottelua, ottelun aikana ja sen jälkeen sekä velvoitteista mediaa kohtaan".

HJK:n ja SJK:n tavoitteena oli saada päävalmentajansa koulutukseen tämän kauden aikana. Koulutuksen aloittaminen kuluvan kauden aikana riittää täyttämään lisenssimääräyksissä olevat vaatimukset. Tämä koskee mm. SJK:n Lehtistä, joka suorittaa UEFA Pro -lisenssiä parhaillaan meneillään olevassa koulutuksessa. Samalla kurssilla ovat mukana mm. Jussi Nuorela (VPS), Ricardo Duarte (ex-AC Oulu), Daniel Norrmén (ex-IFK Mariehamn), Jussi Leppälahti (Gnistan), Brian Page (JJK) ja Miika Nuutinen (TPS).

Palloliiton seuraava UEFA Pro -kurssi alkaa vasta ensi vuonna. Seurojen kartoituksista huolimatta uusille päävalmentajille ei löytynyt mahdollisuutta päästä koulun penkille myöskään Suomen rajojen ulkopuolella. HJK pyrki saamaan Sibilan länsinaapurin alkavalle kurssille, mutta Ruotsista tuli tylyt rukkaset. Ruotsin jalkapalloliitto SvFF keskittää resurssinsa oman maan seuroissa toimiviin valmentajiin.

HJK:n tekemä ratkaisu on suora kopio AC Oulun järjestelyistä. Ossi Virta on päävalmentaja, joka vastaa valmennuksesta kokonaisuutena. Sibilan tehtävänä on "pelillisen prosessin kehittäminen". Täsmälleen samoilla sanoilla AC Oulu julkaisi oman valmennuskokonaisuutensa, jossa UEFA Pro -lisenssin omaava Rauno Ojanen on päävalmentaja ja Tuomas Silvennoinen pelillisen prosessin kehittäjä.

SJK:n ratkaisu Lehtisen ja Grieven välillä voi olla saman suuntainen. SJK on ollut ulos päin huomattavasti vaitonaisempi. Valmentajajärjestelyistä koskevassa uutisessaan SJK kertoo, että "Stevie Grieve jatkaa suunnitelman mukaisesti merkittävässä roolissa edustusjoukkueen valmennusryhmässä". Seura myös pyrkii löytämään ratkaisun, jossa Grieve voi aloittaa UEFA Pro -koulutuksen mahdollisimman nopealla aikataululla.

Ossi Virta tuli HJK:n palvelukseen kesken viime kauden, jolloin Toni Korkeakunnas otti päävalmentajan tehtävät hoitoonsa. Toni Koskelan tehtävistään vapauttamisen mukana myös muu valmennusryhmä tuuletettiin ja Korkeakunnas houkutteli FC Hakan palveluksessa olleen Virran tiimiinsä. Lehtinen valmensi aiemmin SJK:ssa, mutta kävi kaksi kautta luotsaamassa JJK:ta ennen paluutaan Seinäjoelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita: