PalloTV - KuPS Liigacupin puolivälieriin – Ikaunieks väänsi hatullisen

Ruutu on kotimaisen jalkapallon koti

Katso kaikki matsit! Ruutu+ alk. 6,95€/kk - kokeile maksutta!

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
23.02.2022

KuPS Liigacupin puolivälieriin – Ikaunieks väänsi hatullisen

AC Oulu-KuPS 0-3 (0-2)

KuPS eteni Liigacupin puolivälieriin voittamalla C-lohkon viimeisen kierroksen ottelussa AC Oulun vieraissa 0-3. Ottelun hahmoksi nousi KuPS:n latvialainen hyökkääjä Janis Ikaunieks, joka päästi ilmat kotijoukkueen purjeista tekemällä kaksi maalia ensimmäiseen 10 minuuttiin, ja viimeistelemällä hattutemppunsa toisella puolikkaalla. KuPS jatkaa puolivälieriin ja AC Oulu jää rannalle.

SJK nousi C-lohkon voittajaksi kaatamalla VPS:n kotona selvin numeroin 4-1. Liigacupin puolivälieriin selviää myös lohkojen kaksi parasta kolmosta, mutta ne joukkueet löytyvät muista lohkoista.

KuPS tuli keskiviikon otteluun sarjan kärkijoukkueen ilmeellä. Kuopiolaiset ottivat heti komennon ja kontrolloivat tapahtumaa alusta loppuun, pallon kanssa ja ilman. Päävalmentaja Simo Valakarin piirtämä 4-3-1-2-muoto pysyi tiukassa nipussa. Joukkueen reipas pallotempo ja energinen ilme pitivät oululaiset kiireisinä.

AC Oululla oli ongelmia saada pallollista peliään rullaamaan. Oululaisten pallotempo oli liian verkkainen. Se teki pelaamisesta hitaan ja aran näköistä. KuPS:n oli verrattain helppo ohjata peli laidoille, oman muodon ulkopuolelle.

AC Oulun vähäinen hyökkäyspeli jäi pitkälti harvojen keskitysten varaan, mutta kun nekin kilpistyivät toistuvasti ensimmäiseen vastustaajaan. Valko-Venäläisestä FK Minskistä maalintekijäksi hankittu 24-vuotias argentiinalainen keskushyökkääjä Michael López oli kyllä työmaalla, mutta ilman palloa on vaikea luoda vaaraa tai tehdä tulosta.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin jo ottelun 8 minuutilla. KuPS sai vapaapotkun reilusta 25-metristä. Pallon taakse asettui Ikaunieks, jonka tarkka laukaus painui Calum Wardin vartioiman maalin etuylänurkkaan.

Avauspuolikkaan toinen maali oli puolestaan hyvä esimerkki KuPS:n suunnanmuutospelaamisesta. Vasen pakki toimitti ison ristipallon suoraan viimeiseen linjaan Ikaunieksille, joka vei pari oululaispelaajaa falafelille ja ampui marjan etualanurkkaan. Vahva yksilösuoritus latvialaiselta ja hyvä opetus oululaisille.

Toisen maalin jälkeen ottelutapahtumat tasoittuivat ja AC Oulukin sai aikaan muutamia pitempiä hyökkäyksiä, mutta mitään vaaraan niistä ei vielä ollut. KuPS:n kolmas ja neljäs maali olivat huomattavasti lähempänä kuin AC Oulun kavennusosuma. KuPS:lla oli homma kontrollissa.

Toisen puoliajan alussa KuPS teki neljä vaihtoa, mitä ei kyllä ottelutapahtumasta huomannut. AC Oulun pelaaminen oli edelleen ujoa, varovaista, ikään kuin joukkueella olisi ollut jonkinlainen henkinen käsijarru päällä. Vierasjoukkue sai edelleen määrätä tahdin ja kotijoukkue tyytyi ottamaan mitä jäi.

Toista puoliaikaa oli pelattu 54 minuuttia, kun KuPS sai riiston korkealla kotijoukkueen puolustusalueella ja pallo päätyi jälleen Ikaunieksille, joka viimeisteli illan kolmannen osumansa. Osuma oli latvialaisen viides maali kolmeen Liigacup otteluun.

KuPS oli AC Oulua vastaan juuri niin ylivoimainen kuin ennakkoon osattiin epäillä. Savolaisilla ei ollut missään vaiheessa hätä päivää. Valakarin miehistö sai ottelun juuri siihen, mihin halusi ja vei ansaitun voiton. Ainoa, mikä KuPS-leirissä saattaa mietityttää on maalinteko. Se saattaa kuulostaa liioittelulta, kun joukkue voittaa 3-0, mutta KuPS:n luomista maalintekopaikoista olisi voinut tehdä 3-4 maalia lisää.

Oululaiset saivat muistutuksen siitä, missä sarjan kärki kulkee. Kotijoukkueen pallollinen tekeminen oli varsin vaatimatonta. Keskikentän tekeminen jäi piippuun. Mosa oli ainoa, joka ylsi lähelle normaalitasoaan. Muun keskikentän osaksi jäi puolustavan statistin rooli. Sillä on se looginen seuraus, että hyökkäyspäältä on turha odottaa ihmetekoja.

AC Oulu-KuPS 0-3 (0-2)

8ʹ 0-1 Janis Ikaunieks
10ʹ 0-2 Janis Ikaunieks
54ʹ 0-3 Janis Ikaunieks

Toimittaja: Junnu Leskelä

Artikkeliin liittyviä aiheita: