PalloTV - Tuut, tuut! Joko savolainen mestaruusjuna puksuttaa?
TULEVAT PELIT:

Ykkönen

Ykkönen

Ykkönen

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Veikkausliiga

Ykkönen

Ykkösliiga

Ykkönen

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
03.04.2022

Tuut, tuut! Joko savolainen mestaruusjuna puksuttaa?

Åland United - KuPS 2-3 (1-2)

KuPS jatkaa vahvaa kauden aloitusta ja vei täyden pistepotin Åland Unitedilta maalein 3-2 (2-1). Seurat järjestivät pikkupakkasessa värjötelleelle harvalukuiselle yleisölle trillerin, joka ratkesi vieraille vasta lisäajan osumalla. Nanne Ruuskasen veto rankkarialueen kulmalta lurahti kotijoukkueen maalivahdin Matilda Nurmen käsistä verkoon.

KuPS on liigan kärkipaikalla ilman pistemenetyksiä. HJK ja PK-35 Vantaa muodostavat kuopiolaisten kanssa tahrattomalla saldolla aloittaneiden trion. Åland United puolestaan joutuu kokemaan ja käsittelemään itselleen uutta tilannetta: kahden ottelun jälkeen sen pistesäkki kumisee tyhjyyttään.

KuPS sai Saarella oikaistua vinoutuneita tilastoja kolmen pisteensä lisäksi. KuPS ja Åland United ovat kohdanneet nyt 12 kertaa. Tämä oli vasta kolmas kerta, kun kuopiolaiset pääsivät juhlimaan voittoa. Åland United poistui kentältä tappion kärsineenä kerran kaudella 2019 ja kerran viime vuonna. Kaksi ottelua on päättynyt tasan ja KuPS on hävinnyt seitsemästi cupissa kärsityt rankkarikilpailutappion mukaan lukien.

KuPS:n esitys oli erittäin vahva Maarianhaminassa - solidi, jos saa hienoja sivistyssanoja käyttää. Kahden ensimmäisen ottelun perusteella kuopiolaisorkesterilla ovatkin jo niin selvät nuotit, ettei sen mestaruusjunan kulkua uhkaa enää kuin HJK, satumainen epäonni tai KuPS itse.

Pääkäskijä Ollipekka Ojalalta vaaditaan nyt yhdenlaista luovuutta ja luovimista, jotta fokus pysyy seuraavassa ottelussa eikä eurokentillä tai syksyn tapahtumissa. Samalla rentouden tulee kuitenkin säilyä. Takki auki KuPS:llakaan ei ole varaa lähteä, vaikka tilasto- ja työtapaturmatappioita senkin häviösarakkeeseen varmasti tulee.

Erityisesti ensimmäisen puoliajan KuPS oli suvereeni. Kentällä oli vain yksi joukkue - kuopiolaisten pallollinen peli toimi kuin unelma ja joukkue oli kokonaisuudessaan organisoitu hyvin. Toisella puoliajalla Åland United laittoi isompaa takaa-ajovaihdetta silmään, mikä sai KuPS:n pelin aavistuksen verran hajoamaan. Pelillisessä mielessä sillä ei varsinaista hätää ollut, vaikka Åland United ottelun tasoitti, ratkaisu venyi vasta lisäajalle ja syntyi enemmän maalivahdin epäonnen kuin laukaisijan paremmuuden ansiosta.

KuPS:n hyökkääminen oli monipuolisempaa kuin Åland Unitedin, vaikkakin se painottui ajoittain vahvasti vain oikealle. Eikä syyttä - Aino Kröger ja Vantaalta pohjoisemmaksi siirtynyt Emmi Siren muodostivat jäätävän hyvän aisaparin, joka syötti tilanteita Lavdije Begollille ratkaistavaksi. Vasemmalla sivustalla oli huomattavasti hiljaisempaa.

KuPS:lla on vielä kova ase varastossa - nimittäin viime kauden maalipörssin voittaja Gentjana Rochi. Hän tuli kentälle toiselle puoliajalle korvaten Anni-Maija Kauppilan. Oli vähän yllättävää, ettei KuPS:n hyökkääminen ainakaan paremmaksi muuttunut vaihdon myötä. Oliko se loukkaantumisen jälkeistä kankeutta vai liekö yhteensopimuusongelmia muiden kanssa?

Åland Unitedin pelitilannehyökkääminen oli yksipuolisempaa ja harvojen herkkua. United luotti yhdysvaltalaisvahvistus Katherine "Kit" Loferskin nopeuteen, mutta HJK:n ja KuPS:n kaltaisia vahvoja joukkueita vastaan se ei yksin riitä. Tarvitaan monipuolisempaa tekemistä. Kun vastaan asettuu sarjataulukon peräpään joukkueita, jälki voi olla karua pelkkien Loferskin nopeiden kinttujenkin ansiosta.

Erikoistilanteet kuuluvat edelleen Åland Unitedin vahvimpiin aseisiin. Se on viimeistellyt kulmapotkuista jo kolme kauden neljästä maalistaan - vasta neljäs osuma Signy Aarnan viimeistelemänä syntyi pelaamalla.

Ottelun parhaana pelaajana palkittu Loferski jäi kotikorean palkintoraadin mieleen. Hän ei ollut huono - Loferski teki paljon töitä laajalla säteellä myös puolustussuuntaan ja syötti Aarnan 2-2 tasoitusmaalin. Oma avausmaali Kansallisessa Liigassa jäi vielä odottamaan. Lavdije Begollin varjoon Loferski kuitenkin jäi. Vanhan kliseen mukaisesti maalintekijät palkitaan ja heidät parhaiten muistetaan, mutta Begollin pelaamisessa oli paljon muutakin. Hän oli pallollisena erittäin hyvä ja prässäsi aika ajoin rohkeasti.

Kansallinen Liiga jää jo nyt - kahden kierroksen jälkeen - maaottelutauolle. Sarjan seuraavat ottelut pelataan kahden viikon kuluttua, jolloin kummallakin joukkueella on identtinen ohjelma. Molemmat emännöivät sarjanousijaa kotikentällään - KuPS kohtaa ONS:n ja Åland United saa vastaansa Nurmijärven Jalkapalloseuran.

Åland United - KuPS 2-3 (1-2)
5. 0-1 Lavdije Begolli
27. 1-1 oma maali
42. 1-2 Lavdije Begolli
85. 2-2 Signy Aarna
90.+2 2-3 Nanne Ruuskanen
yleisöä: 155

-Raine Pernu
Valokuva: Juha Leskinen/Arkistokuva

Artikkeliin liittyviä aiheita: