PalloTV - KuPS voitti AC Oulun kierroksen kärkiottelussa
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Veikkausliiga

Ykkösliiga

Veikkausliiga

Se suomalainen jalkapallosivusto

Otteluraportti
|
22.06.2022

KuPS voitti AC Oulun kierroksen kärkiottelussa

RAPORTTI: KuPS-AC Oulu 2-1 (0-1)

Yleisö: 3004

KuPS pääsi juhannuksen viettoon sarjajohtajana, kun se voitti keskiviikon kärkikamppailussa AC Oulun Kuopion Väre Areenalla. KuPS hallitsi odotetusti pelitapahtumia ja ansaitsi voittonsa. Tappio pudotti oululaiset sarjataulukon neljänneltä sijalta viidenneksi.

Sarjajohtaja KuPS lähti keskiviikon otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Oulussa päättyi savolaisten 3-0 voittoon. Ottelu muistutti isät vastaan pojat-ottelua, eikä voimasuhteissa ole sillä välin tapahtunut merkittäviä muutoksia. Sen perusteella oululaiskannattajat tuskin elättelivät ennakkoon kovinkaan suuria toiveita pisteistä, tai edes pisteestä vieraskentältä.

KuPS:n alkukausi on ollut odotetun vahva. Kauden ensimmäinen tappio tuli viime viikonvaihteessa Hongalle. Tappio katkaisi heidän yli vuoden ja 31 ottelua kestäneen tappiottomien veikkausliigaotteluiden putkensa. Muutoin savolaiset ovat kulkeneet voitosta voittoon reilun kahden pisteen ottelukeskiarvolla.

KuPS:n tehtyjen maalien keskiarvo, noin 1,5 tehtyä per ottelu, ei päätä huimaa. Etenkään siihen nähden, että joukkue on dominoinut otteluitaan, mutta päästettyjen maalien keskiarvo, noin 0,6 päästettyä maalia per ottelu, tasapainottaa tilastoa ja selittää sarjajohtoa.

AC Oulu on parantanut koko ajan, ja ollut yksi alkukauden yllättäjistä, minkä sarjataulukon neljäs sija todisti. Ennen KuPS-ottelua oululaiset olivat keränneet 18 pinnaa 11 ottelusta, 5-3-3, maalisuhteella 16-13.

Oululaisten pistekeskiarvoksi tulee 1,6 pinnaa per peli, mikä on erinomainen saldo joukkueen lähtökohdat ja alkukauden loukkaantumiset huomioiden. Tehtyjen maalien keskiarvo, 1,45 per peli, on huonoin kärkijoukkueista, mutta päästettyjen maalien keskiarvo, 1,1 per ottelu, tasapainottaa tilastoa sen päävastustajiin nähden.   

Keskiviikko-illan pelin ottelukuva oli helppo ennakoida. KuPS tulisi ottamaan pallokontrollin ja viemään peliä. ACO:n osaksi jäisi puolustaa kurinalaisesti ja hyökätä vastaan. Yksi illan taktisista mielenkiinnon kohteista oli se, miten ACO selviäisi KuPS:n korkeasta prässistä? Edellisessä kohtaamisessa se tuotti oululaisilla ongelmia. Heillä oli vaikeuksia päästä pois omalta kenttäpuoliskolta pelaamalla, ja ylipäätään hyökätä.

ACO tuli otteluun ennakkoluulottomasti. Joukkue oli tullut Kuopioon näyttämään, että he eivät kuvia kumartele. KuPS näytti yllättyneeltä, mutta alkuhämmennyksen jälkeen se otti pian kuskin paikan ja ennakoitu ottelukuva asettui uomaansa.

KuPS:lla oli pallokontrolli, mutta ACO ei suostunut luopumaan keskialueesta helpolla, ja päästämään kotijoukkuetta painamaan pelin painopiste heidän puolustuskolmannekselleen. Sitä oli kuitenkin mahdotonta estää. Savolaiset saivat oululaiset matalaan blokkiin. Kun KuPS:n korkea prässi lisäksi puri, pelin painopiste pysyi oululaispäädyssä.

Puoliajan edetessä ACO:kin sai pallollisen pelinsä parempaan kuosiin, ja pääsi kokeilemaan hyökkäämistä. Maalintekopaikaksi asti nopeat hyökkäykset eivät silti jalostuneet. Ottelun 23. minuutilla oululaiset saivat kulmapotkun. Mosa Yaghoubin kulma löysi taka-alueelta kk-pelaaja Magnus Breitenmoserin, joka laukaisi pallon maaliin suoraan ilmasta. Hieno maali, vaikka KuPS:n maalivahti Johannes Kreidl haparoikin torjunnassaan.

Savolaiset sisuuntuivat takaiskusta ja painoivat päälle. KuPS taisi saada ylärimasta pompanneen laukauksen maaliviivan ylikin, mutta se jäi tuomaristolta huomaamatta. Nyt heidän hyökkäämisessään oli kuitenkin vaaran tuntua. Maali roikkui niin sanotusti ilmassa, mutta ACO:lla oli onnikin puolellaan, joten puoliajalle mentiin vierasjoukkueen johdossa.

Ensimmäinen puoliaika oli odotetusti KuPS:n hallintaa, eikä maali tai kaksi olisi ollut pelitilanteisiin nähden vääryys. ACO kuitenkin osoitti, että valitulla pelisuunnitelmalla voisi haavoittaa kotijoukkuetta. KuPS-puolustus näytti yllättävän haavoittuvalta ne kerrat, kun ACO onnistui pelaamaan itsensä ulos heidän korkeasta prässistään ja ylittämään keskialueen vauhdilla.

Ottelun toinen puolikas alkoi KuPS:n komennossa, eikä aikaakaan, kun savolaiset tasoittivat pelin. Ottelun 53. minuutilla keskuspuolustaja Diogo Tomas lennätti ison pallon suoraan viimeiseen linjaan Clinton Antwille, joka keskitti ykkösellä suoraan ilmasta Gabriel Bispolle maalin eteen. Hän kiitti ja laukoi pelivälineen ykkösellä suoraan ACO:n verkkoon. Hieno pelitilannemaali.

Tasoituksen jälkeen kotijoukkue otti entistä tiukemman otteen pelistä, ja tilanteet seurasivat toisiaan. Eikä aikaakaan, kun hyökkääjä Tim Väyrynen pääsi tekemään kauden seitsemännen osumansa Bispon keskityksestä. Peliä oli pelattu 62 minuuttia.

Nyt ACO:n oli pakko hyökätä, mikäli se mieli saada edes jotakin mukaansa juhannuksen viettoon. KuPS:n korkea prässi teki kuitenkin pelin avaamisesta ja pallollisen pelin käynnistämisestä haastavaa, minkä johdosta pelin painopiste pysyi vierasjoukkueen kenttäpuoliskolla.

KuPS:lla ei luonnollisesti ollut enää kiirettä, kun joukkueella oli maalin johto kotikentällään ja pelitilanne täysin kontrollissa. ACO ei kuitenkaan antanut periksi, vaan lisäsi riskitasoaan ja haki tasoitusosumaa.

Puoliajan loppua kohti oululaiset onnistuivat painamaan pelin KuPS:n puolustuskolmannekselle, mutta vaaraksi tai maalipaikaksi asti heidän pallolliset vaiheensa eivät kehittyneet. KuPS:n puolustusmuoto pysyi jämäkkänä, eikä ACO:lla ollut pääsyä maalintekoalueille. Sarjajohtaja pelasi ottelun lopun viileästi ja otti kolme pistettä mukaansa juhannuksen viettoon.

KuPS oli kiistatta parempi ja ansaitsi voittonsa. ACO:lle on annettava papukaijamerkki ennakkoluulottomasta asenteesta ja pelisuunnitelmasta sekä työteliäästä ilmeestä. KuPS-ottelu oli heille kolmas vierasottelu viikkoon, mikä ei kelpaa selitykseksi, mutta se ei myöskään voi olla tuntumatta ja näkymättä sarjajohtajaa vastaan heidän kotikentällään.

KuPS-AC Oulu 2-1 (0-1)

24ʹ 0-1 Magnus Breitenmoser
54ʹ 1-1 Gabriel Bispo dos Santos
61ʹ 2-1 Tim Väyrynen

Toimittaja: Junnu Leskelä
Kuva: Juha Leskinen

Artikkeliin liittyviä aiheita: