Santeri Väänänen siirtyy Rosenborgiin – PalloTV
TULEVAT PELIT:

Suomen Cup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Ykköscup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Liigacup

Ykköscup

Liigacup

Liigacup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Suomen Cup

Se suomalainen jalkapallosivusto

Uutinen
|
07.12.2022

Santeri Väänänen siirtyy Rosenborgiin

HJK saa siirtokorvauksen, vaikka pelaajalla ei ole voimassaolevaa sopimusta.

HJK:n keskikenttäpelaaja Santeri Väänänen siirtyy Norjaan. Hänen uusi seuransa on vuonomaan jättiläisiin kuuluva Rosenborg, jonka kanssa Väänänen teki peräti neljän vuoden pelaajasopimuksen. Väänäsellä ei ollut pelaajasopimusta Klubin kanssa, mutta seura saa silti siirtokorvauksen.

Väänänen on HJK:n oma kasvatti, joka nousi liigajoukkueessa merkittävään rooliin päättyneellä kaudella. Ensimmäisen minuuttinsa Veikkausliigassa hän pelasi jo kaudella 2018, mutta vasta tällä kaudella vastuuta alkoi tulla kunnolla. Pelimäärä jäi lopulta vähiin, koska polvivamma pilasi Väänäsen alkukauden. Hän kuitenkin kuntoutui sopivasti europelien alla ja oli yksi HJK:n avainpelaajia Eurooppaliigan lohkovaiheessa.

– HJK on ollut valtaosan elämästäni osa minua. Matkan varrella on ollut valtavasti hienoja kokemuksia ja ihmisiä, ja on mahdotonta kiittää nimeltä kaikkia niitä, jotka kiitoksen ansaitsisivat. Olen aina saanut apua ja tukea, kun olen sitä tarvinnut. Isot kiitokset tietysti myös pelikavereille, etenkin viime kausi oli unohtumaton, Väänänen sanoo jäähyväissanansa HJK:n verkkosivuilla.

Kasvatuskompensaatio oli tuomassa nipun rahaa - Vaihdettiin siirtokorvaukseen ja jatkomyynnin prosenttiosuuteen

Väänäsen sopimus HJK:n kanssa oli jo päättynyt, mutta Klubi saa silti siirtokorvauksen. Korvaus perustuu nuorten, alle 23-vuotiaiden pelaajien kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n säännöissä olevaan kompensaatiojärjestelmään. Järjestelmä on luotu kannusteeksi pienten jalkapallomaiden seuroille, jotta ne satsaisivat jatkossakin kasvatustyöhön ja pääsisivät nauttimaan niiden hedelmistä.

Kasvatuskompensaatio maksetaan sille seuralle, josta nuori pelaaja lähtee ulkomaiseen seuraan. Korvauksen suuruus ei ole neuvotteluasia, vaan se on määrätty FIFA:n säännöissä. Suuruuteen vaikuttaa, kuinka kauan pelaaja on ollut lähtöseurassa ikävuosien 12-21 välillä ja myös se, missä kohdin neliportaisessa asteikossa seurat ovat. Suomalaisseurat kuuluvat alimpaan neljänteen kategoriaan, kun taas Norja on pykälää ylempänä.

HJK ei kuitenkaan saa kompensaatiorahaa Väänäsestä. Klubi ja Rosenborg tekivät keskinäisen sopimuksen, jolla kompensaatioraha vaihtuu siirtokorvaukseen ja jatkokaupasta saatavaan prosenttiosuuteen.

– HJK:n training compensation olisi ollut Väänäsen tapauksessa lähes 300 000 euroa. Sovimme seurojen kesken, että pieni osa tästä summasta vaihdetaan prosenttiosuuteen Sanden seuraavasta siirtokorvauksesta. Tämä on hyvin yleinen toimintatapa, ja HJK:ssa näimme tässä tapauksessa isomman mahdollisuuden itsellemme, koska summan ero on pieni verrattuna Sanden potentiaaliin, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti valaisee tilannetta seuran kotisivuilla.

Kasvatuskompensaatiota ei pidä sotkea solidaarisuusrahaan, joka on FIFA:n toinen tapa kannustaa kasvattajaseuroja. FIFA pidättää viisi prosenttia jokaisen pelaajan pelioikeuden myyntisummasta. Nämä rahat jaetaan myynnin kohteena olleen pelaajan kasvattajaseuroille sen mukaan, missä hän on pelannut ikävuosien 12-23 välillä.

Artikkeliin liittyviä aiheita: